Loading

…care trebuie să se implice mai mult, după ce M.A.I., Departamentul pentru Situații de Urgență a decis să aloce unității medicale vâlcene un număr de doar 200 de măști de protecție FFP2 din 200.000.

Zi neagră la SJU Vâlcea, luni 6 aprilie, când conducerea ia la cunoștință că un cadru medical de la secția ORL a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, iar M.A.I. decide să-i aloce doar 200 de măști din 200.000. Așadar, secția ORL de la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea a fost închisă după ce asistenta șefă a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus și s-a luat decizia ca de urgență tot personalul medical din această secție să fie testat, dar și cei 2 pacienți care au vizitat în ultima săptămână acest palier medical.

„S-a decis testarea întregului personal medical din secția ORL, 6 medici, 10 asistente și 8 infirmiere, plus doi pacienți care au vizitat secția în ultima săptămână. S-a demarat o acțiune epidemiologică și am luat hotărârea să închidem această secție pentru dezinfecție, ceea ce am și făcut. Situația este la limita de avarie, la nivel critic, fiind foarte greu de achiziționat… nu avem de unde să cumpărăm, am comandat numai săptămâna asta peste 70.000 de măști, dar se găsesc din ce în ce mai greu, la prețuri din ce în ce mai mari. Așteptăm cu interes implicarea companiilor de stat. În sistemul de achiziție se duce o luptă la baionetă pentru măști, combinezoane și echipamente de protecție”, a declarat Dan Ponoran, managerul SJU Vâlcea, în direct la Digi24.
În cursul zilei de luni, 6 aprilie, SJU a solicitat autorităților locale/județene să sprijine unitatea medicală în achiziția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale care își desfășoară activitatea în acest spital. Mesajul a venit în urma faptului că deși s-au achiziționat de către CN Unifarm SA 200.000 de măști protecție, Ministerul Sănătății a repartizat către SJU doar 100 de măști, cantitate total insuficientă, în condițiile în care vorbim de aproximativ 1200 de cadre medicale în unitatea vâlceană.
Alte spitale județene au primit mii de măști și putem da doar câteva exemple – județul Gorj cu 8 cazuri – 2000 măști la spitalul județean, Sălaj cu 8 cazuri – 4000 măști la spitalul județean, Mehedinți cu 12 cazuri – 5000 măști la spitalul județean Drobeta – Turnu Severin și lista poate continua. Criteriile pe care secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, comandantul acțiunii – dr. Raed Arafat – le-a luat în calcul privind repartiția, în vederea achiziționării, a unui număr de 200.000 măști de protecție FFP2, sunt greu de explicat.
Nu vrem să credem că în această stare de urgență se fac jocuri politice, cantitatea de măști fiind distribuită spitalelor județene/municipale pe criterii politice, chiar dacă la momentul actual o altă explicație nu prea există. Să nu uităm că aceste produse vor fi plătite din bugetul unităților de primiri urgențe ale spitalelor respective, din fondurile asigurate de la bugetul de stat, adică din bani publici!
Așteptăm să vedem cum se implică autoritățile locale/județene să ajute Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, în urma apelului făcut de către conducerea unității, în vederea achiziției de echipamente de protecție pentru cadrele medicale vâlcene!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.