Loading

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Vâlcea nu va mai transporta bolnavi internaţi în spitalul din Râmnicu Vâlcea la alte unităţi din ţară sau Capitală. Pentru că mai bine de un an transportul acestor bolnavi s-a făcut în lipsa unui contract cu spitalul, conducerea Ambulanţei a cerut să se intre în legalitate.

Măsura este urmare a refuzului conducerii spitalului de a semna cu Ambulanţa un contract pentru transportul sanitar asistat al pacienţilor. Întrebat care este motivul pentru care s-a luat această decizie, managerul de la Ambulanţă, Petre Duinea, ne explică:

“Începând cu sfârşitul lunii mai, am elaborat un draft de contract pe care l-am transmis, am solicitat o întâlnire şi mai multe etape pentru a rezolva această problemă. În toată perioada respectivă am continuat să furnizăm servicii Spitalului Judeţean cu toate că nu era o acoperire legală, neexistânt acest contract, dar am considerat că cetăţeanul în slujba căruia noi suntem să nu sufere din cauza acestor mici neînţelegeri le spun eu. La ora actuală contractul nefiind semnat, mă pune în imposibilitatea de a mai desfăşura activitatea fără a avea o bază legală şi ajungând la această măsură de a întrerupe furnizarea serviciilor către Spitalul Judeţean pentru pacienţii neaflaţi în stare critică. Pacienţii care sunt în stare critică intră în apanajul urgenţelor majore şi serviciile sunt satisfăcute, serviciile nefiind decontate de către Spitalul Judeţean, fiind o sarcină a noastră statutară şi obligatorie a Serviciului de Ambulanţă de a asigura aceste servicii.
Duinea susţine că nu ştie care este motivul pentru care nu se încheie încă acest contract, dar spune că “motiv oficial din partea dumnealor, nu am. Din auzite am înţeles că în articolele stipulate în acel contract s-au legat de «tariful pe solicitare» cu care nu sunt de acord să-l plătească. Şi anul trecut ne-am mai confruntat cu aceeaşi problemă, dar în final s-a mers pe un act adiţional încheiat de conducerea precedentă până a veni eu şi am continuat până la 1 martie când am trecut de bugetul de stat. Luând în considerare că trecând de acest buget de stat se vor modifica anumite prevederi legislative, am considerat atunci că putem merge în contextul ăsta şi ulterior facem modificările cu ce apare.
Relaţia Spitalului Judeţean cu Serviciul de Ambulanţă a fost întotdeauna mai dificilă ţinând cont că şi la ora actuală înregistrează datorii către noi. Întrucât din luna mai a acestui an nu avem achitate serviciile, au o datorie de 101.408 lei, excluzând factura lunii octombrie care nu este transmisă până la ora actuală nefiind finalizată”, explică managerul SJA Vâlcea, Petre Duinea.

În replică, managerul Spitalului Judeţean Vâlcea, Georgeta Sălişte a spus că: “Nu ştiu ce a comentat domnul manager de la Ambulanţă, probabil că este vorba de contractul referitor la transportul pacienţilor între secţiile spitalului şi la alte spitale din ţară. Spitalul Judeţean a fost de acord cu acest contract având o singură obiecţiune, nu a vrut să semneze în baza articolului 4, “taxa de solicitare”, care este singura noastră obiecţiune pe care am comunicat-o domnului manager, cu care de altfel, am avut şi o rundă de negocieri. Urmează ca mâine dimineaţă să ne întâlnim la sediul Consiliului Judeţean să punem capăt acestui contract, să-l semnăm. Repet este vorba de o taxă de solicitare care nu are temei legal şi pe aceasta o contestăm. Sper că domnul manager să renunţe la această taxă.

Lunar, SJA are zeci de cazuri care necesită investigaţii medicale sau internarea în unităţi spitaliceşti din Bucureşti şi alte centre universitare din ţară care sunt dotate cu aparatură performanţă.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.