781 total views

Concursurile de angajare în spitalele județene nu vor mai fi organizate în unitățile sanitare județene, ci în centre regionale, cum ar fi Craiova, pentru toată Oltenia, și cu observatori din alte zone, pentru a se elimina suspiciunile de fraudare a acestora. La nivel județean, regional, național, mai exact în fiecare județ când se organizează concursuri pentru angajări în spitale, sunt foarte multe reclamații în legătură cu modul în care acestea se fac – pe pile, pe șpagă, pe neamuri, prietenii, dar mai ales pe criterii POLITICE, toate fiind lipsite de meritocrație, învingând de fiecare dată, de ani mulți, politicul ce impune oameni slab pregătiți sau chiar deloc.

Ca toate acestea să dispară, și sistemul medical să nu mai sufere amenințări din partea participanților cu plângeri la DNA, DIICOT ori alte instituții cu abilități în control, Ministerul Sănătății a considerat că se pot face aceste concursuri sub egida DSP-urilor, centralizat, pe centre. Și să nu mai existe nici suspiciuni că fiecare dă mită ca să fie angajat, concursurile nu se vor mai organiza în spitale, ci în centre regionale, iar suspiciunile asupra modului în care se organizează aceste concursuri să dispară.

Pentru toate acestea cel mai mult au avut, și deocamdată mai au de suferit până la o ordonanță emisă de Guvern, directorii spitalelor județene. Spitalul Județean Vâlcea nu a fost nici el ocolit de aceste suspiciuni, managerul Dan Ponoran fiind de multe ori acuzat că face jocuri politice și angajări în urma acestora. Pe la anumite instituții au curs ceva plângeri, dar nimic concret în urma verificărilor.

Acum, în urma multor sesizări primite pe adresa oficială a publicație, cu privire la organizarea concursurilor de angajări, nu am stat pasibili și de fiecare dată i le-am adus la cunoștință directorului Ponoran, purtând în acest sens n discuții. Cum s-a ajuns aici și de unde vin toate acuzele de fraudă și mită a examenelor, a explicat Ponoran și am înțeles, dar nu voi menționa aici cele discutate pentru a înțelege cine are un cui împotriva lui și de unde au pornit toate, dar menționăm că ne avertiza că lucrurile nu rămân așa, că se lucrează intens la schimbarea sistemului care va avea un final strigător pentru unii.

Așadar, la acest lucru se referea Dan Ponoran când a menționat un final strigător pentru unii, la susținerea examenelor în centre regionale cu observatori din alte județe. Deci, toată Oltenia, în curând, va susține concursurile de ocupare a posturilor din spitalele județene la Craiova, iar noua modalitate de organizare se pare că nu va presupune costuri suplimentare pentru stat, însă ar putea crește taxa pentru participanți.

Concursurile se vor organiza trimestrial, în centrele în care există spitale care au locuri vacante, în ultima lună a fiecărui trimestru. Astfel, fiecare unitate sanitară va trimite din timp către direcția de sănătate publică din localitatea în care va funcționa centrul regional lista cu posturile vacante de medici, asistenţi medicali, chimişti, biologi, farmacişti pe locuri de muncă, grade, trepte, specialităţi şi profile, iar instituția va stabili data desfășurării concursurilor, pe care o va afișa pe site-ul oficial. Ministerul Sănătății intenționează să publice pe site-ul oficial 1500 – 2000 de grile din care se va da proba scrisă, dintre care vor fi extrase 40 de subiecte în ziua concursului. Pentru proba orală se pare că se va lua acordul de înregistrare video-audio, iar pentru medici la fel.

De menționat că actuala legislație nu va fi modificată, ci se va schimba doar metodologia de susținere a examenelor, scopul principal fiind evitarea actelor de corupție, în contextul în care, repetăm, aproape fiecare concurs de angajare este însoțit de acuze mai mult sau mai puțin fondate privind angajările pe pile sau pe șpagă. Cu alte cuvinte, acuzațiile de fraudă și mita care ar ajunge în buzunarele managerilor să rămână un mit.

Măsuri deja impuse la Spitalul Județean Vâlcea

Până când intenția Ministerului Sănătății va deveni lege, la SJU Vâlcea s-au luat primele măsuri pentru a se transparentiza examenele. Începând cu luna septembrie vor fi solicitate comisii de examen din alte județe, subiectele la proba scrisă vor fi publice, tocmai pentru a evita suspiciunile de fraudă. Și Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Vâlcea reunit în ședința din 25 iunie 2019 a hotărât următoarele:

„se aprobă realizarea până la data de 1 septembrie 2019 a 120 subiecte de concurs pentru ocuparea posturilor vacante de asistent medical generalist. Din cele 120 de subiecte realizate, 100 vor fi cu teme medicale și 20 din legislația specifică domeniului medical. Acestea vor fi publicate pe portalul www.sjv.ro . Se va avea în vedere constituirea comisiilor de examen cu membrii din alte județe pentru posturile de asistent medical generalist vacante scoase la concurs”.

„Hotărârea Comitetului Director al Spitalului Județean de Urgență Vâlcea a fost deja publicată pe site-ul spitalului. Tot acolo vor fi publicate curând și cele 120 subiecte din care se va susține proba scrisă. Mai mult, după ce se va studia atent legislația referitoare la GDPR se intenționează și filmarea probei practice”, declară directorul Spitalului Județean Vâlcea – Dan Ponoran

Concluzia?

Cine chiar lua șpagă, poate să-și închidă „contul” special!

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.