193 total views

Patru ani va sta în spatele gratiilor fostul edil al municipiului. Prefectul decide dacă se fac alegeri parţiale.

Miercuri, încă de la orele dimineţii, vâlcenii au fost conectaţi la decizia Curţii de Apel Bucureşti în ceea ce privea sentinţa finală şi definitivă în procesul de corupţie intentat de DNA primarului Emilian Frâncu. Variantele “de lucru” erau patru, în primele două dintre ele liberalul urmând să îşi piardă mandatul: condamnare cu executare, condamnare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a exercita o funcţie publică, condamnare cu suspendare, fără interzicere a drepturilor şi achitare. Pe la colţuri se zvonea că dosarul ar putea să fie retrimis spre judecare dar verdictul a venit sec. De ceea ce i-a fost frică lui Emilian Frâncu nu a scăpat. “Patru ani de închisoare cu executare, din care va fi scăzută perioada în care a fost în arest preventiv, adică 25 aprilie-17 septembrie 2013 şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de disp. art. 66 alin. 1 literele a şi b Cod penal.” Pe scurt, Frâncu va sta la puşcărie cel mult trei ani şi jumătate şi alţi trei ani nu va mai putea ocupa o funcţie publică.

A demisionat din PNL

La scurt timp după aflarea sentinţei, PNL Vâlcea a emis un comunicat de presă în care anunţă că Emilian Frâncu a demisionat din partid. Liberalii au ţinut să le ceară scuze vâlcenilor pentru situaţia creată: “Partidul Naţional Liberal – Filiala Vâlcea a luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti cu privire la condamnarea cu executare a primarului Emilian Frâncu. Urmare a acestui fapt, Emilian Frâncu a demisionat din PNL imediat după aflarea sentinţei. Ţinând cont de evenimentele petrecute în ultmii 4 ani la primăria Râmnicului şi soldate cu condamnarea foştilor primari Mircia Gutău şi Emilian Frâncu, Partidul Naţional Liberal – Filiala Vâlcea va înăspri procedura de desemnare a candidaţilor pentru oricare din demnităţile publice din judeţul Vâlcea. Susţinerea candidaţilor se va baza în primul rând pe moralitate, seriozitate şi profesionalism. În felul acesta vom elimina riscul de a crea disconfort cetăţenilor.
Ne asumăm consecinţele acestei situaţii şi ne cerem scuze locuitorilor Râmnicului pentru circumstanţa nefavorabilă de la Primăria municipiului.”.

Municipiul cu doi primari penali

Râmnicu Vâlcea ajunge astfel singurul municipiu din România care are într-o perioadă scurtă doi primari condamnaţi penal: Mircia Gutău şi Emilian Frâncu. Mai mult decât atât, un alt fost edil al Râmnicului, Romeo Rădulescu, spune că şi el ar fi riscat să ajungă după gratii dacă se lua după Gutău. “Nu am vrut să intru în grupul infracţional al lui Mircia Gutău. Am refuzat să intru în jocurile lui şi nu îmi pare rău, chiar dacă, probabil, a fost una dintre cauzele care au dus la pierderea de către mine a alegerilor locale trecute”, a spus Rădulescu.

“Parţialele” sunt la mâna prefectului

Proaspăt instalat în funcţia de prefect al Judeţului Vâlcea, prefectul Dumitru Cornoiu va avea de luat în scurt timp o decizie importantă, prima din mandatul său. Fostul şef de la A.J.O.F.M. va trebui să dispună azi convocarea de îndată a Consiliului Local care să aibă pe ordinea de zi alegerea unui primar interimar din rândul consilierilor locali. Având în vedere noua majoritate din CL, cel mai probabil acesta va fi Ion Gigi Matei, cel care a mai fost în această poziţie în cele şase luni în care Frâncu a fost în arest preventiv. Apoi, tot Cornoiu va avea de ales între a organiza în maximum şase luni alegeri parţiale sau a decide că acestea nu vor mai avea loc, din raţiuni financiare.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.