Loading

În Duminica a V-a după Sfintele Paşti, închinată de sfânta noastră Biserică femeii samarinence, credincioşii din Mitropolia Olteniei au luat parte la sfintele slujbe arhiereşti, oficiate în catedralele chiriarhale sau în bisericile de enorie. Au fost oficiate Sfinte Liturghii la Maglavit, în judeţul Dolj, la Râmnicu Vâlcea, Comanda de Mehedinţi şi în Parohia Băbeni V – Capul Dealului, judeţul Vâlcea.

Ziua de duminică, 2 iunie, a adunat sute de credincioşi în Parohia Maglavit, judeţul Dolj. Aici, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“. După oficierea rânduielii liturgice, Mitropolitul Olteniei a pus în inimile parohienilor cuvânt de învăţătură, tâlcuind pericopa evanghelică duminicală, rânduită spre citire de la Ioan IV, 5-42.

În aceeaşi zi, Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, iar Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit în Parohia Comanda, judeţul Mehedinţi. Cu acest prilej, arhiereul mehedinţean a încredinţat Evanghelia, Sfânta Cruce şi cheia bisericii preotului Marian Cosmin Florea, care a slujit vreme de 5 ani la Parohia Dumbrava de Jos.
Un nou preot pentru mehedinţenii din Comanda
În cuvântul prilejuit de instalarea sa, pr. Marian Cosmin Florea s-a arătat dornic de a începe o nouă colaborare duhovnicească cu parohienii din Comanda, experienţa de la Parohia Dumbrava de Jos recomandându-l ca bun chivernisitor al bunurilor Bisericii şi propovăduitor iscusit al cuvântului lui Dumnezeu. Cu binecuvântarea PS Nicodim, noul preot paroh va continua lucrările de înfrumuseţare a lăcaşului de cult, solicitându-le credincioşilor să îi fie aproape în demersurile sale administrative.

Parohia Comanda s-a vacantat în urma trecerii la cele veşnice, din data de 9 mai, a preotului Emil Popa.
Liturghie arhierească în Parohia Băbeni V
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a liturghisit în Biserica „Cuvioasa Parascheva“ din Parohia Băbeni V – Capul Dealului, judeţul Vâlcea. Înainte de slujbă, PS Părinte a sfinţit altarul de vară construit în incinta bisericii parohiale, unde se vor ţine slujbele bisericeşti în sezonul călduros. După citirea Sfintei Evanghelii, arhiereul râmnicean a tâlcuit pericopa evanghelică în care Mântuitorul, în dialogul cu femeia samarineancă, ne arată ce fapte trebuie împlinite pentru a câştiga Împărăţia cerurilor. De asemenea, Preasfinţia Sa a elogiat viaţa şi martiriul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, prăznuit în această zi. „Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava este o bucurie pentru această comunitate, pentru că prietenii lui Dumnezeu, Sfântul Ioan şi Sfânta Parascheva, sunt cinstiţi în mod deosebit în această parohie, ca şi în toate parohiile Patriarhiei noastre, şi binecuvântarea lui Dumnezeu peste fiecare creştin şi peste fiecare comunitate dă roade, bucurându-ne cu toţii de lucrarea slujitorilor şi jertfa creştinilor Bisericii noastre, spre slava Lui şi spre viaţa noastră veşnică“, a spus Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul.

La final, PS Emilian a apreciat frumoasa activitate pastoral-misionară, administrativ-gospodărească şi culturală desfăşurată în cadrul parohiei de părintele paroh Radu Constantin Miulescu, acordându-i şi rangul onorific de sachelar.

Parohia Băbeni V se află în partea de nord a oraşului Băbeni, la 18 km sud de municipiul Râmnicu Vâlcea. Sfântul lăcaş a fost temeluit în anul 1799, din lemn. La 1 iulie 2003 a fost aşezat în grija actualului preot – Radu Constantin Miulescu.
Ziua Armei de Geniu la Râmnic
Printre cele mai importante activităţi organizate la finele săptămânii trecute în Râmnicu Vâlcea s-a numărat şi Ziua Armei de Geniu, din 30 mai, organizată la Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici“ din municipiu. Cu acest prilej, au fost organizate o serie de activităţi privind cunoaşterea istoriei, tradiţiei şi personalităţilor Armei Geniu, dar şi a preocupărilor actuale ale instituţiei de învăţământ cu privire la dezvoltarea procesului educaţional militar de profil. La eveniment a luat parte şi PS Emilian, care a transmis mesajul de binecuvântare al IPS Părinte Gherasim şi a adresat un cuvânt de felicitare şi încurajare celor prezenţi. „La acest ceas de sărbătoare, doresc să vă transmit din partea Arhiepiscopiei Râmnicului şi din partea mea multă sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu în ceea ce lucraţi dumneavoastră, felicitări pentru toate împlinirile în cei 154 de ani de la înfiinţarea Armei Geniu şi dumneavoastră, generaţiei de astăzi, multă putere, capacitatea de a depăşi toate obstacolele, încercările şi suferinţele, şi mult ajutor de la Dumnezeu spre a împlini lucrarea dumneavoastră de militari şi buni creştini ai Bisericii şi ai neamului românesc. Felicitări şi La mulţi ani!“, a spus arhiereul râmnicean.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.