Loading

“Oltchim funcţionează la 7% din capacitate” ( Bursa)

 

Oltchim funcţionează doar la 7% din capacitate, potrivit sindicatelor de la Vâlcea, informaţie pe care ne-au confirmat-o şi unele surse apropiate companiei.
Acestea ne-au spus: “Oltchim nu funcţionează la 27% din capacitate, aşa cum spun autorităţile, ci doar la 7%. Dacă mergi prin Combinat, nu este nimeni, linişte totală. Nu se vede niciun angajat, doar câteva persoane care tund iarba…e ca o planetă pustie”.
La finalul săptămânii trecute, Sindicatul Liber Oltchim a trimis administratorilor judiciari Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan o nouă scrisoa¬re deschisă, în care dezaprobă acţiunile domnului Piperea.
Sindicaliştii susţin, printre altele, că, de la data declanşării procedurii de insolvenţă, administratorii judiciari nu s-au “preocupat de punerea în funcţiune a instalaţiilor la nivelul de cel puţin 65% din capacitate” şi nu au elaborat Planul de Reorganizare a combinatului.
“Din lipsa fondurilor financiare, pe care nu aţi reuşit să le atrageţi, SC Oltchim SA funcţionează la un nivel de 7% din capacitatea de producţie şi în aceste condiţii nu aţi reuşit să asiguraţi din activitatea de producţie nici fondurile aferente salariilor. Dezinformaţi Ministerul Economiei şi pe Primul Ministru al Guvernului României că drepturile salariale sunt achitate la zi şi că SC Oltchim SA funcţionează la 25% din capacitate”, se mai arată în scrisoarea transmisă de sindicalişti administratorilor.
Sindicaliştii solicită acestora prezentarea Planului de Disponibilizare transmis către MECMA, respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, în cazul concedierilor colective şi încheierea unui Protocol între Sindicatul Liber Oltchim şi SC Oltchim care să prevadă, printre altele, punerea etapizată în funcţiune a capacităţilor de producţie şi acordarea drepturilor salariale restante.
Sindicatul Liber Oltchim îi cere din nou lui Gheorghe Piperea să colaboreze cu Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, în elaborarea Planului de reorganizare a companiei.
“Dacă veţi decide din iniţiativa dumneavoastră soarta economică şi socială a SC Oltchim, care nu poate să revigoreze societatea, Sindicatul Liber Oltchim nu se face responsabil de eventualele acţiuni de protest spontane ale salariaţilor SC Oltchim”, mai spun sindicaliştii în scrisoarea lor adresată administratorilor judiciari ai combinatului.
Administratorii combinatului (Rominsolv şi BDO Business Restructuring) au arătat, zielele trecute, într-un raport, că managementul defectuos este una din cauzele care au condus la insolvenţă.
Constantin Roibu, fostul director general al combinatului vâlcean, ne-a declarat: “Managementul defectuos nu este cauza reală a insolvenţei Oltchim. Raportul asupra cauzelor insolvenţei a fost făcut doar ca să fie găsit rapid un ţap ispăşitor”.
Pentru a funcţiona la o capacitate care să asigure profitabilitatea, Oltchim are nevoie de 50 de milioane de euro, a spus, la rândul său, Varujan Vosganian, Ministrul Economiei, menţionând: “Orice implicare a instituţiilor statului în finanţare se poate lovi de obstrucţia Comisiei Europene. Noi suntem în legătură permanentă cu Consiliul Concurenţei şi am spus în Guvern că miercurea viitoare vreau să fac o comunicare cu necesarul şi posibilităţile de finanţare”.

* Proiectul pentru planul de reorganizare a “Oltchim” – prezentat ieri 13 mai 2013

Proiectul pentru planul de reorganizare a “Oltchim”, alături de măsurile care vor fi luate pe termen scurt şi mediu vor fi făcute publice astăzi, după cum ne-a spus administratorul judiciar al combinatului, Gheorghe Piperea.
Domnia sa ne-a declarat: “Înainte ca planul de reorganizare să fie votat, mai precis în septembrie 2013 – termenul limită prevăzut de lege – punem la punct un plan de pre-privatizare, în cadrul căruia vom selecta un investitor, care va fi < the man >, dacă planul se va vota. Dacă, în schimb, planul nu va fi confirmat de judecător, vom sancţiona respectivul investitor şi îi vom interzice să participe la o a doua încercare. Nu cred, însă, că se va întâmpla acest lucru, pentru că noi ne vom asigura, prin planul de pre-privatizare, că măsurile noastre de reorganizare a Oltchim vor fi votate”.
Termenul limită pentru prezentarea proiectului planului de reorganizare este 20 iulie 2013.
În ceea ce priveşte planul de restructurare de personal, acesta este întocmit de multă vreme şi a fost discutat în amănunt cu sindicaliştii, ne-a mai spus Gheorghe Piperea, precizând: “Domnul Diculoiu (n.r. Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim) a participat la unele discuţii, iar la altele nu. Domnia sa nu doreşte să audă de disponibilizări. Menţionez că disponibilizările reprezintă doar una din cele 5-7 măsuri prevăzute în planul de reorganizare, care vor fi luate pe termen scurt, mediu şi lung. Disponibilizările sunt cerute de finanţator”.
Administratorul judiciar de la “Oltchim” ne-a spus că schema de finanţare este pe cale să fie finalizată. Potrivit domniei sale, aceasta presupune reducerea cheltuielilor salariale la 2 milioane de euro pe lună, excluzându-se, astfel, o sumă de 1,2 milioane de euro, lunar, din costurile cu salariile.
“Este o schemă de finanţare complexă, pe cale să fie finalizată. Anunţul va fi făcut săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) de persoanele abilitate să facă acest lucru. Am anunţat la început că voi avea şi un plan B, în cazul în care statului nu i se va permite să acorde un ajutor combinatului. Această schemă face parte din planul B”.
Gheorghe Piperea ne-a precizat că este dispus să asculte propunerile lui Ionel Blănculescu, în legătură cu reorganizarea “Oltchim”, dar că, până în prezent, nu a fost abordat direct de către acesta, singurele solicitări primite de administratorul judiciar cu privire la subiectul în cauză fiind scrisorile deschise din partea sindicaliştilor.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.