Loading

In urma precipitatiilor cazute in zilele de 17 spre 18 octombrie 2013, S.G.A.Valcea a fost sesizata de catre Administratia locala a comunei Daesti, judetul Valcea, cu privire la faptul ca pe pr.Alunoasa (Trant) in satul Sambotin s-a activat o eroziune mai veche de mal in aval de podul de pe DJ703L si pune in pericol 4 case riverane cu anexele acestora, un transformator ce alimenteaza cu energie electrica satul Sambotin, iar la o distanta de cca 100 m se afla si o statie de epurare care de asemenea se afla in pericol.

S.G.A.Valcea luand la cunostinta de toate aceste fenomene, in regim de urgenta, a format o comisie constituita din reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniu (Institutia Prefecturii, I.S.U.Valcea, C.J.Valcea, S.G.A.Valcea, A.B.A.Olt, Primaria Comunei Daesti, R.A.J.D.P. Valcea, Directia Silvica Valcea, ANIF Valcea), deplasandu-se la fata locului si stabilind o solutie care sa inlature pericolul prabusirii caselor si a celorlalte obiective economice aflate in zona.
In acest sens, in sedinta Grupului de suport tehnic, intrunit in data de 13.11.2013, s-a hotarat promovarea unei investitii care, pusa in practica, sa inlature definitiv consecintele fenomenelor de tipul celor petrecute in zona respectiva.
Pentru interventia facuta de S.G.A.Valcea, a fost nevoie de cantitati importante de materiale si carburanti, deoarece lucrarea respectiva a necesitat utilaje de mare capacitate(Buldozer, Excavator cu picon de 40 t, buldoexcavator, autotrailler).
Ca materiale pentru sistematizarea eroziunii de mal, s-au folosit 125 m3 (200 t) de piatra agabaritica de calcar, achizitionata de la E.M.Valcea- Cariera Bistrita. Calcarul a fost transportat cu mijloace auto de mare capacitate.
Lucrarile executate au constat in spargerea elementelor de beton ale pragului avariat si sistematizarea acestora cu anrocamente sub forma de prisme in cele doua eroziuni de pe malul drept, reabilitarea pragului subspalat din aval pod prin umplutura cu anrocamente si reprofilarea albiei pr.Trant pe tronsonul critic pentru marirea capacitatii de tranzitare a apelor mari.
Toate lucrarile au fost finalizate la termenele stabilite, eliminand astfel efectele distructive ale viiturii. Pentru rezolvarea situatiei in solutie definitiva, se urmareste promovarea unei investitii complexe care necesita o finantare mult mai mare decat interventia recenta efectuata in regim de urgenta.
In acest sens A.B.A.Olt va intocmi documentatia tehnica necesara executarii lucrarilor de reprofilare si recalibrare a albiei pr.Trant care va fi promovat cu sustinerea Prefecturii Valcea si a Consiliului Judetean Valcea prin Comitetul judetean pentru situatii de urgenta, institutii ce vor identifica sursele de finantare necesare executiei lucrarilor propuse prin documentatia tehnica.

Biroul de presa ABA Olt

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.