825 total views

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil reprezintă prilejul cu care Biserica Ortodoxă îi serbează pe toţi îngerii laolaltă. Încă din veacul al cincelea, pe data de 8 noiembrie Biserica prăznuieşte sărbătoarea acestor ingeri.

 

În calendarul bisericesc, arhanghelii sunt conducătorii cetelor de ingeri, sunt înarmaţi cu săbii şi au aripi, rolul lor fiind acela de a călăuzi sufletele spre Rai. Îngerii sunt ocrotitorii pe care Dumnezeu i-a rânduit pentru oameni, fiecare om în parte având câte un înger păzitor.

Arhanghelul Mihail

Conform Scripturii şi Tradiţiei bisericeşti, Sfântul Arhanghel Mihail este conducătorul îngerilor buni care au refuzat să-l urmeze pe Lucifer, el devenind apărătorul credinţei în Dumnezeu. Numele de Mihail asta înseamnă: “Cine este ca Dumnezeu” sau “Acela care este ca Dumnezeu”. Mihail apare pentru prima dată în Vechiul Testament, în Cartea lui Iosua, cand se vorbeşte de căderea Ierihonului. Deşi numele lui nu este menţionat în mod explicit în text, Arhanghelul este cel care i se arată lui Iosua spunându-i “Eu sunt căpetenia oştirii Domnului şi am venit acum!”
În vremurile Noului Testament, Sfântul Arhanghel Mihail este cel care-l salvează pe un tânăr, aruncat de nişte tâlhari în mare cu o piatră atârnându-i de gât, pe ţărmul de la Muntele Athos. Cea mai cunoscută minune a sa este însă salvarea bisericii din Colose, pe care păgânii au încercat să o distrugă. Arhanghelul a împiedicat apele învolburate ale căror cursuri fuseseră schimbate de către păgâni pentru a rade biserica de pe faţa pământului. El a apărut în mijlocul apelor purtând o cruce în mână şi a făcut râurile să intre în pământ înainte de a ajunge în dreptul bisericii. Din acea zi, izvorul care există acum acolo are puteri tămăduitoare.

Arhanghelul Gavriil

Conform Sfintei Scripturi, Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a fost trimis să-i vestească Maicii Domnului naşterea Mântuitorului de la Duhul Sfânt. Numele său este cel mai des asociat cu sărbătoarea Bunei Vestiri (26 martie), Biserica considerând că cel mai important rol al sau este de vestitor al mântuirii oamenilor. Gavriil sau Gabriel este conducătorul oştilor cereşti iar numele său provine din limba ebraică şi înseamnă “Omul lui Dumnezeu” sau “Dumnezeu este puternic”.

În Vechiul Testament Arhanghelul este menţionat în proroocia lui Daniil, Gavriil fiind cel care i-a arătat acestuia înţelesul celor şaptezeci de săptămâni de ani până la venirea lui Mesia. Tradiţia mai spune că tot el este cel care le-a vestit lui Ioachim şi Ana naşterea Sfintei Maria.
În Noul Testament, Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care îi descoperă preotului Zaharia naşterea lui Ioan Botezătorul. Tot Gavriil o anunţă pe Fecioara de naşterea Fiului Său. De asemenea, unii zic că el este ingerul înveşmântat în alb care a răsturnat piatra de pe uşa mormântului Mântuiorului şi le-a vestit mironositelor Învierea Sa. Gavriil a luat parte la Patimile şi Învierea Domnului, fiind misteriosul “tânăr îmbrăcat doar cu o fâşie de panză… care îl urma pe Iisus”.

În folclorul românesc, Arhanghelul Mihail este mai venerat decât Arhanghelul Gavriil pentru că poartă cheile Raiului, lupta împotriva diavolului şi îi veghează pe cei care trebuie să moară, pentru a le duce sufletele în rai. În icoane, Arhanghelul Mihail este înfăţişat stând alături de Sfântul Ilie, atunci când acesta trimite tunete sau trăsnete. În viziunea populară, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil vor asista la Judecata de Apoi alături de Dumnezeu. Tot ei sunt cei care le protejează oamenilor conştiinţele, protejându-i de păcate.

 

Distribuie

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.