310 total views

În septembrie 1938,la Munchen, Germania nazistă , Italia fascistă, Anglia şi Franţa au dezmembrat o ţară, respectiv Cehoslovacia în numele menţinerii păcii europene.

În septembrie 1939, Germania hitleristă şi Rusia Sovietică, împărţeau o ţară, respectiv Polonia, în numele menţinerii unui tratat de neagresiune între cele două ţări.

În septembrie 1940, Germania hitleristă , Italia fascistă, Ungaria horthyistă rupeau din România o porţiune din teritoriu în care trăiau peste  trei milioane de români, în numele echilibrării situaţiei dintre Ungaria horthystă şi România.

Septembrie 2014 va reprezenta dezmembrarea statului Ucrainean în virtutea menţinerii unei păci mondiale între SUA şi Federaţia Rusă? Am fi tentaţi să spunem, după exemplele date de istorie, că această situaţie se poate întampla.

Duminică 25 mai 2014, Ucraina şi-a ales un nou preşedinte în persoana lui Petro Poroşenko supranumit “Regele Ciocolatei”. Aceste alegeri au avut loc într-un climat care le aduce aminte cunoscătorilor istoriei europene, de “Criza Sudetă”din 1938.

Aceleaşi tentative de desprindere a unor teritorii locuite majoritar de o minoritate, se întâmplă acum cu estul şi sudul Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat în 1938 cu Regiunea Sudeta sau în 1940 cu nordul Transilvaniei.

Marile puteri nu au avut, nu au , şi nu vor avea niciodată complexe în a-şi aranja securitatea naţională şi interesele economice. Când eşti ales preşedinte de cca. jumătate din cetăţenii ţării, iar cealaltă jumătate se află în război civil, te gândeşti dacă eşti un preşedinte legitim sau ilegitim. Cred că marea dilemă pe care o are preşedintele Poroşenko este, dacă ţara sa se va diviza sau va rămâne un tot unitar, mai puţin Crimeea, care “de facto” estela FederaţiaRusă.Interesantă este şi abordarea sub aspectul tratatelor internaţionale: în 1945 Ucraina, parte componentă a URSS primea regiunile româneşti Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi regiunile poloneze grupate în jurul oraşului Liov. Se încălca astfel tratatul de pace de la Paris din 1919, tratat recunoscut şi ratificat de marile puteri Anglia, Franţa, Germania, SUA şi URSS. În 2014, tratatul de garantare a graniţelor Ucrainei semnat în 2009 de SUA, Germania şi Federaţia Rusăla Budapesta, pare a nu mai reprezenta un tratat viabil. Desprinderea Crimeei şi tentativele secesioniste ale estului şi sudului Ucrainei, populată de rusofoni, ne arată clar, că nici o mare putere nu mai pare interesată de respectarea Dreptului Internaţional. Declanşarea unui proces de revendicări teritoriale în estul Europei, va transmite undele de şoc până în vestul acestui continent, unde Germania aşteaptă de mai bine de 70 de ani recuperarea teritoriilor pierdute după 1945. Din această cauză, Germania nu a fost pe aceeaşi lungime de undă cu SUA în condamnarea Federaţiei Ruse pentru problema Crimeei. Germania, nici în prezent nu stă cu gândul la tratatul de pace de la Paris, din 1946, care i-a “garantat” pierderea unei treimi din teritoriu, respectiv landurile Brandenburg, Pomerania, Silezia şi Prusia Orientală.

Luptele permanente duse între forţele ucrainiene de securitate şi separatiştii rusofoni, ne arată clar, că marile puteri sunt în căutarea unei noi formule teritoriale pentru această parte a lumii. Dacă guvernul de la Kiev ar fi avut o susţinere puternică, ar fi reuşit de mult să elimine pe separatiştii rusofoni. Însă federaţia Rusă este mai apropiată de zona de conflic decât SUA şi Uniunea Europeană, şi de aceea separatiştii rusofoni rezistă, ba mai mult, sunt pe picior de a câştiga luptele cu forţele de securitate ucrainiene.

Pentru România se naşte o întrebare extrem de grea: vom avea sau nu, un culoar favorabil pentru recuperarea celor trei provincii româneşti luate de ucrainieni după 1945? Vor putea Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa să devină părţi componente ale României fără a fi nevoiţi să intrăm în conflict cu vecinii noştrii de la est? Cum ar putea fi argumentată pe Dreptul Internaţional, această modificare internaţională şi care ar fi garanţiile de securitate date de marile puteri pentru  o asemenea modificare teritorială?

Posibil, că în luna septembrie 2014 s-ar putea să avem răspunsul.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.