429 total views

Senatorii vâlceni, Coca şi Butnaru, au votat pentru publicarea on-line a facturilor de cumpărare din SĂNĂTATE.

Corupții și risipitorii din Sănătate se vor gândi de două ori dacă să continue să cheltuie nechibzuit banii pacienților, știind că facturile de cumpărare ale achizitorilor publici reprezintă, pentru Curtea de Conturi și DNA, probe ale încălcării legislației achizițiilor publice, a căror publicare din oficiu și on-line va opri de la deturnare peste 300 milioane EUR anual, cu care se vor putea salva mai multe vieți omenești, oferind pacienților mai multe medicamente, tratamente și servicii medicale.

Această inițiativă legislativă este a doua, votată de Senat, din cele 66 depuse până în prezent de către senatorul Valeriu Todirașcu, membru al Partidului Noua Republică. În şedinţa din 23 martie2015 aplenului Senatului, cu 89 voturi pentru și 1 vot împotrivă, a fost aprobată inițiativa legislativă privind modificarea Legii nr.95/2006 a Reformei Sănătății.

Urmează votul Camerei Deputaților care este forul decizional.

Inițiativa legislativă propune completarea Legii sănătății cu obligativitatea publicării din oficiu și prin mijloace on-line, pe site-urile achizițiilor publice din Sănătate, a facturilor de cumpărare, după anonimizarea datelor cu caracter personal. Prin această măsură preventivă, necostisitoare, simplă și eficientă, așa cum este transparența, se vor salva mai multe vieți omenești, pentru că diminuarea furtului și risipei vor crește finanțarea Sănătății cu peste 300 milioane EUR anual, fără noi taxe, fără alocări suplimentare și fără controale speciale din partea Guvernului, destinate depistării risipei și a furturilor, care acum nu sunt depistate, tocmai din lipsa transparenței. Legea nr. 544/2001 privind accesul la informații de interes public,la Art.11^1, menționează: „Orice autoritate contractantă … are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate … contractele de achiziţii publice”, dar contractele publice, ca și dovezile de achiziții din SEAP, reprezintă doar intenții, nu și dovezi de finalizare, așa cum sunt facturile de cumpărare, care au fost și plătite și reprezintă dovada încheierii și asumării unei tranzacții.

Transparența facturilor de achiziție va divulga incompetența, risipa și furtul și va obliga pe decidenții din sănătate să se gândească de două ori dacă să cheltuie nechibzuit banii pacienților, știind că facturile de cumpărare reprezintă, pentru Curtea de Conturi și DNA, probe opozabile în instanță ale încălcării OG nr. 34/2006 privind achizițiile publice. La o examinare comparativă a facturilor de cumpărare se va constata că risipa și furtul din sănătate se regăsește în preţurile mari de cumpărare față de nivel pieții, în cantitățile nejustificate față de nevoile reale și în achizițiile fără o evaluare tehnologică specifică, care să dovedească cea mai bună cost-eficiență.

Banii salvați astfel vor permite oferirea către pacienți a mai multor medicamente, tratamente și servicii medicale.

În sănătate, furatul și incompetența ucid, așa cum rezultă și din raportul comisiei prezidențiale din 2008 care menționează că în România mor anual 60.000 români din cauza disfuncțiilor din Sănătate. Această listă funebră a morților din Sănătate va putea fi micșorată prin transpunerea în practică a transparenței cerută de Constituție, privind: i) drepturile cetățenilor prevăzutela Art.31 din Constituție, privind liberul acces la informațiile de interes public, ii) drepturile cetățenilor de a influența creșterea eficienței utilizării fondurilor publice, pentru că în conformitate cu Art. 56 din Constituție cetăţenii contribuie cu impozite şi taxe la cheltuielile publice și pentru care iii) obligația statului, conform Art. 135 din Constituție este să garanteze o concurență loială și cheltuirea eficientă a fondurilor publice. Din toate rapoartele emise în ultimii ani de Curtea de Conturi, rezultă că banii din sănătate sunt cheltuiți prost. Aceste fapte, cu conotație penală, fac acum obiectul unei atenții speciale a DNA, risipa și furtul din Sănătate fiind uriașe. Prin implementarea acestei legi, cei care astăzi greșesc, cheltuind nejustificat banii publici, vor putea fi ajutați să greșească mai puțin, din proprie inițiativă și fără nicio cheltuială suplimentară dela Guvernși MS.

Lista senatorilor care au aprobat, prin vot, modificarea legii malpraxisului o găsiți aici: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=e301e9d6-2080-4ae5-972e-8124b14844ef

comunicatedepresa.ro
 

 

 

Distribuie

3 comentarii

  1. Marți 12 mai are loc concurs pentru 2 (două) posturi de asistentă medicală la chirurgie – bloc operator. Deja posturile au fost amanetate la sume colosale de mii de euro. Dormi liniștit DNA, căci dr. Ovidiu Ignat și acoliții, se îmbogățesc încet, dar sigur. În martie împreună cu Dan Ponoran au angajat-o pe 4.000 de eure pe una Tufoi(a se citi invers) Cristina, o tufă sanitară. Rușine acestor devalizatori ai spitalului, coordonați de psihopatul de Tărășenie.

  2. ALOOOO…DNA, DE CE DORMIȚI? MARȚI 19 MAI, S-A MAI DAT UN TUN FINANCIAR. PENTRU SUME MODICE DE NUMAI 5.000 DE EURO, AU FOST ANGAJATE DOUĂ ASISTENTE LA BLOCUL OPERATOR. ȘPĂGARII SUNT – DR. EMIL BĂRBULESCU ȘI DR. RADU POPESCU, COORDONAȚI DE ȘEFUL ȘPĂGARILOR SANITARI VÂLCENI DI-DI IGNAT, CEA MAI MARE JIGODIE DIN SISTEM, UN ESCROC CU O AVERE IMENSĂ, ROD AL ȘPĂGILOR DE LA OPERAȚII, LICITAȚII ȘI ANGAJĂRI. SE SPUNE CĂ ACEST PSIHOPAT ARE 5 MAȘINI, TREI MOTOCICLETE, DOUĂ AMANTE, DEȘI NU MAI FUTE, ȘI AR FI ÎNCERCAT DIN NOU SĂ-L LINȘEZE PE CEL MAI BUN CHIRURG VÂLCEAN, DR. PLOSCARU, PENTRU CĂ A ÎNDRĂZNIT SĂ CANDIDEZE ÎMPOTRIVA PILEI SALE DR. DAN PONORAN, ZIS ȘI “ȚESTOASA DE GALAPAGOS”, LA FUNCȚIA DE MANAGER A SJU VÂLCEA.DRAGĂ DNA-ULE TE AȘTEPTĂM LA VÂLCEA!!! HIPOCRATE POPOLAN.

  3. D-le ploscaru ar trebui sa va internati la un azil. De cat timp nu va mai luati tratamentul pentru boala cu care ati fost diagnosticat in trecut (adica SCHIZOFRENIE) ??? Pentru stiinta cititorilor toate cele 3 posturi descrise de ploscaru mai sus sunt TEMPORARE !! Adica pentru 1 an ! Faceti un calcul 12 luni x 1500 RON/luna = 18000 RON = 4000 Euro. Deci sa intelegem ca asistentele care au luat concursul au platit din buzunarul propriu ca sa lucreze in SJU ?? LOOOOL !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.