Domeniul agricol, turistic şi economic din Vâlcea oferă mari oportunităţi de dezvoltare a judeţului, în anii următori. Aflat la Forumul româno-francez, timp de două zile, Ion Cîlea, a încercat să îi convingă pe investitori să vină cu bani în Vâlcea, pentru a dezvolta zona rurală.
Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea participă în perioada 13-14 iunie, la Constanţa, la Forumul româno-francez, la care participă aproximativ 100 de oameni de afaceri din România şi Franţa. În cele două zile de ateliere, Ion Cîlea va încerca să atragă investitori români şi străini, în judeţul nostru, pentru a dezvolta din punct de vedere economic şi social, zona rurală. Şeful judeţului participă la acest Forum, ca urmare, a întâlnirii avute la Râmnicu Vâlcea cu Phillipe Gustin, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti. „Atunci am avut ocazia să discutăm de oportunităţile economice comune bazate pe accesarea fondurilor europene”, spune Ion Cîlea. În cadrul Forumului, şeful judeţului încearcă să îi convingă pe investitori să bage bani în energia regenerabilă. „Vâlcea are un uriaş potenţial în domeniul energetic, cu referire specială la energia nepoluantă şi regenerabilă. Avem, în acest sens rezultatele unor cercetări privind viteza medie a vântului sau gradul de luminozitate şi căldură solară pe unităţi de suprafaţă. De asemenea, sunt identificate punctele favorabile pe cursurile de apă din judeţ care se pretează la construcţia unor capacităţi hidroenergetice de mică şi medie putere”, a explicat Cîlea.
Plantaţiile pomicole pot fi refăcute cu bani europeni
Un alt domeniu care ar putea fi dezvoltat la nivel local, în anii următori, este pomicultura. În acest sector vor putea fi accesate fonduri europene importante în perioada 2014-2020. „Vâlcea nu are suprafeţe întinse de terenuri arabile. Noi avem în schimb un mare sector pomicol care ocupă 6,6% din suprafaţa judeţului (aproape 13.000 ha), predominante fiind plantaţiile de măr, prun , nuc. Judeţul Vâlcea ocupă locul II pe ţară la producţia de mere”, precizează Ion Cîlea. Tot acesta susţine că judeţul are mari resurse şi în domeniul fructelor de pădure. „Noi valorificăm anual 3.000 de tone de fructe de pădure, însă potenţialul productiv al celor 265.650 hectare de fond silvic din Vâlcea este de câteva ori mai mare”, afirmă şeful judeţului. Acesta va încerca să atragă investitori şi sfera îmbunătăţirilor funciare. Se are în vedere refacerea sistemelor de irigaţii, atragerea de investiţii pentru a prevenii inundaţiile, dar şi pentru combaterea eroziunii solului fenomen foarte frecvent în judeţul Vâlcea.
Pachete de servicii speciale pentru turiştii străini
Un alt domeniu care poate să aducă bani mulţi judeţului este potenţialul turistic. Deşi, avem resurse balneare deosebit de bogate, izvoare minerale cu proprietăţi terapeutice recunoscute şi apreciate la nivel naţional şi internaţional, turiştii străini nu se înghesuie să ne viziteze. Ducem lipsă de promovare, iar infrastructura lasă de dorit. „Avem trei din cele 10 staţiuni balneare certificate la nivel naţional şi european, o bogăţie uriaşă de atracţii culturale şi monahale şi mai nou expansiunea sporturilor de iarnă prin construcţia uneia dintre cele mai mari şi mai moderne amenajări turistice montane, cea de la Vidra-Obârşia Lotrului, aflată la o altitudine cuprinsă între 1.600 şi 2.000 de metri. Suntem foarte preocupaţi de reluarea colaborării cu operatorii europeni de servicii turistice pentru tratament balnear şi de elaborarea unor pachete integrate de servicii care să răspundă exigenţelor turiştilor”, a spus Cîlea. Discuţiile au vizat şi problemele de infrastructură din mediul rural. 78 de localităţi din judeţ au nevoie de canalizare, modernizări de drumuri şi extinderea alimentărilor cu apă şi se încearcă atragerea unor investitori.