41 total views

După ce Guvernul Dragnea-Tudose a aruncat “la groapa cu gunoi” taxa de depozitare a deșeurilor, apare noul plan național de gestionare a deșeurilor obligatoriu la stațiile de tratare mecanico-biologică. Mai jos, publicăm pentru cititorii nostri o parte din articolele apărute pe mai multe platforme online pentru a se înțelege exact ce a însemnat și ce va însemna eliminarea texei de 80 lei/tonă a depozitării deșeurilor reziduale.

Primul articol despre anularea taxei de depozitare a deșeurilor a fost cel al publicației noastre unde am menționat că această eliminare a taxei ar putea îngropa România, iar anularea ei, se pare, este pentru politicienii care au promis că nu scumpesc gunoiul (nu facem referire la Vâlcea, ci la general) sau că e gratis, iar odată cu includerea taxei s-au făcut de kko. Gura târgului spune că unii ar fi suportat taxa de la ei, ceea ce este foarte ilegal, dacă au făcut așa ceva, făcându-se astfel presiuni pentru anularea acesteia și nu este exclus să auzim doar din târg acest lucru, ci și oficial. Și atunci să vezi horă! Suntem convinși că această anulare de taxă va fi îndelung dezbătută de canalele media naționale, bună vreme de timp.

GREEN REPORT susține că în timp ce guvernul Tudose anulează taxa, reciclatorii consideră aceasta ca fiind OG 13 pentru Mediu, iar ordonanța înjumătățește contribuția datorată de municipalitățile care nu își îndeplinesc țintele de reciclare. Industria reciclării a cerut insistent, în repetate rânduri, păstrarea legislației intrate în vigoare după mai bine de patru ani de amânări.

ȘTIRI PE SURSE.RO publică, în acest sens, poziția USR care atacă dur Guvernul spunând că acesta distruge politica de mediu a României în interesul baronilor locali. Consideră că taxarea depozitării sau a oricărei alte forme de eliminarea a deșeurilor, în coroborare cu alte măsuri de reducere a generării deșeurilor precum sistemul “plătești pentru cât arunci” sau sistemul garanție – returnare pentru ambalaje poate avea afecte pozitive și poate contribui la tranziția spre o Românie mai curată, cu cetățeni, industrie și autorități mai responsabile. Orice abatere de la acest obiectiv trebui condamnată și sancționată public, se arată în comunicatul remis presei de către Zainea, reprezentantul USR.

Odată cu eliminarea taxei de depozitare apare și noul plan prezentat săptămâna trecută autorităţilor locale din toată ţara, iar ADEVARUL ne informează că zecile de mii de tone de deşeuri reziduale colectate pe parcursul unei luni vor trebui transportate, mai întâi, la staţiile de tratare mecano-biologică (TMB) amplasate în 18 localităţi din ţară. După efectuarea tratamentului în urma căruia o parte din deşeuri vor fi transformate în combustibil solid, resturile rămase vor trebui încărcate din nou în gunoiere şi aduse înapoi în judeţele de origine, pentru a fi depozitate în gropile ecologice. În prezent, în România există doar două staţii de TMB funcţionale (în Timiş şi în Ilfov), în curs de construire sau finalizare fiind alte 16 staţii. Studiu de caz: 1,7 mil. de euro în plus, doar pentru transport.

Cel mai grav lucru este că România a cheltuit degeaba 900 de milioane de euro pentru sortarea deşeurilor. Ministerul Mediului sistează o taxă de gunoi aplicată ilegal cetăţenilor, potrivit LIBERTATEA care mai menționează că operatorul de salubritate din Orşova a cerut primăriei să paseze taxa la cetățeni și la firme, dar autoritățile locale au refuzat. În acest context, firma de salubritate nu a mai ridicat gunoiul – care a început să se strângă mormane. Legea este foarte clară: taxa este percepută de administratorul gropii de la operatorul de salubritate care duce gunoiul acolo. Nu scrie nicăieri că taxa trebuie luată de la cetățeni. Dacă nu am bază legală, nu pot cere bani cetățenilor, pentru că intru în ilegalitate. De aceea am decretat starea de alertă, conform legii, pentru a putea strânge gunoiul. Vom înființa un serviciu propriu al primăriei pentru ridicarea deșeurilor și rezolvăm problema”, a declarat primarul Orșovei. Mai precis, impunerea unei taxe în mod ilegal frizează zona penalului.

Așa cum spuneam, anularea taxei de depozitare aduce în atenție planul de gestionare a deșeurilor reziduale colectate care vor trebui transportate către cele 18 stații de TMB (tratare mecanico-biologică), chiar dacă la ora actuală doar două sunt funcționale, iar Consiliul Judetean Sibiu a anunțat, într-o conferință de presă, că au contestat încă din primăvară aceste prevederi din planul național lansat în dezbatere, propunând soluții alternative prin care deșeurile reziduale generate în județ să poată fi tratate tot în județ, cu costuri mult mai mici și pentru cetățeni și pentru mediu. Potrivit MESAGERUL DE SIBIU, construcția unei instalații de tratare mecano-biologică în județul Sibiu ar trebui demarată cât mai rapid, întrucât reduce cantitatea de deșeu rezidual depozitat la rampă și implicit factura cetățeanului. Practic, e vorba de un utilaj prin care cantitatea de deșeu rezidual care merge în prezent la rampă s-ar reduce cu 95%. Dar dacă nu este prevăzută în planul național de deșeuri pentru a fi construită în județul Sibiu, o astfel de instalație nu primește autorizația de mediu. Până în 2020, România trebuie să reducă cu 50% cantitatea de deșeuri depozitată la rampă, pentru a evita plata unor penalități ce pot să ajungă la 200.000 euro pe zi.

Claudia Iordănescu, director executiv Adi Eco Sibiu prezintă cele 18 stații TMB și care județe vor duce deșeurile reziduale către fiecare. De menționat este faptul că Vâlcea nu este pe harta stațiilor TMB prezentate de aceasta. Stația de sortare din Râmnicu Vâlcea, a societății private Urban, este o stație prin care se face tratare mecanică, dar nu și biologică deși se are în vedere și acest lucru. Până atunci, cu siguranță vom afla unde vor trebui transportate deșeurile reziduale ale vâlcenilor, cine va suporta costul transportului și ce implică aceasta în taxa pe care o plătesc toți cetățenii pentru această utilitate.

Declarații fără rost!

Planul național de gestionare a deșeurilor este în momentul de față un plan cu bătaie lungă, care sigur favorizează societăți de factură Romprest și care vor băga mâinile tot în buzunarul cetățeanului. Ne-a fost prezentată doar o intenție a unui plan care nu are un viitor atâta timp cât în țară există doar două stații TMB funcționale din 18, iar costul de construcție pentru o astfel de stație se ridică la peste 25 de milioane de lei.

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.