262 total views

Autoritatea de Supraveghere Financiară a chemat, ieri, “la raport” toţi actorii implicaţi în scandalul “Harinvest”, pentru clarificarea situaţiei.

foto/www.timpuldevalcea.net

Şedinţa a fost una calmă, în care s-a discutat despre cum s-ar putea folosi Fondul de Compensare a Investitorilor pentru despăgubirea clienţilor care reclamă că au rămas fără banii şi acţiunile din conturile la “Harinvest”, potrivit unor surse. Acestea spun că nu s-a ajuns încă la nicio concluzie, întrucât este necesară creionarea situaţiei concrete a faptelor, chiar şi păgubiţii având de clarificat, cu acte doveditoare, deţinerile pe care le aveau.
Unii susţin că participanţii la întâlnirea de la ASF erau dornici să găsească o rezolvare pentru cazul “Harinvest” şi să fie găsit vinovatul şi tras la răspundere.
Între timp, zilele trec greu pentru clienţii păgubiţi. Din punctul lor de vedere, toată lumea îşi declină răspunderea în caz şi se ascunde după deget.

La ASF s-ar fi deplasat, ieri, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, însoţit de adjunctul său, Anca Dumitru, preşedintele Depozitarului Central, Cristian Agalopol, reprezentanţi ai “Harinvest”, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, Dumitru Beze, împreună cu unii clienţi ai “Harinvest”, potrivit unor surse. La întâlnire, ar fi fost invitaţi şi BCR şi SSIF Broker, intermediarii care au răspuns vânzărilor forţate iniţiate de “Harinvest”, însă BCR ar fi absentat, conform surselor noastre. Din partea ASF, la discuţii ar fi participat Mircea Ursache, vicepreşedintele pentru piaţa de capital, şi Cătălina Sava, şefa supravegherii sectorului piaţă de capital din ASF.
Scandalul “Harinvest” a izbucnit, în luna noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, “Harinvest” recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.
După un control la Vâlcea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a închis “Harinvest” şi a acordat amenzi usturătoare reprezentanţilor săi.

Acţionarii Harinvest sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Crăciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%).

Organele de cercetare penală derulează şi ele o anchetă, pe tema “Harinvest”

bursa.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.