Aseară, pe postul de televiziune naţională, Realitatea TV s-a transmis în direct din fața Teatrului Anton Pann din Rm. Vâlcea o dezbatere pe subiectul Oltchim.
Invitaţi au fost, Piperea, administratorul judiciar, care nu a vrut să participe, Deputatul PNL Traian Dobrinescu, Deputatul PDL Romeo Rădulescu, Deputatul PSD Aurel Vlădoiu, Cernev, lider al sindicatului “Victoria”, Diculoiu, celălalt lider, reprezentanţi ai CJ, angajaţi şi disponibilizaţi ai combinatului Oltchim şi Preşedintele CJ, Ion Cîlea.
Angajaţii care au luat parte la dezbatere, majoritaea dintre ei le-au reproşat tuturor, celor care conduc judeţul şi care au fost la dezbatere, dar şi celor care nu au fost, Ponta, Vosganian sau Chițoiu că mint, mint şi iar mint. Președintele CJ Ion Cîlea a fost pus în situația dificilă de a lupta pentru județul său fără a-l supăra pe Victor Ponta, cu greu făcând faţă situaţiei, deoarece era cam huiduit de angajaţii sau disponibilizaţii Oltchim-ului. Un muncitor i-a reproşat deputatului Aurel Vlădoiu, că a făcut afaceri la Oltchim. Deputatul a zis că doar cumnatul lui are o mică afacere pe platformă, dar a fost făcută fără știrea lui.
Nota de plată a EŞECULUI OLTCHIM. Combinatul, “curtat” de o COMPANIE din RUSIA
Înfiinţat în 1966, ca ţintă economică precisă, Combinatul Oltchim a ajuns, în prezent, să fie pasat de la o guvernare la alta, în speranţa găsirii unor soluţii de redresare, după colapsul violent din ultimii ani. În vreme ce angajaţii acuză Executivul că este incapabil să gestioneze problema, voci politice din rândul USL susţin că tocmai Guvernul, în frunte cu premierul Ponta, luptă pentru privatizarea Oltchimului. Ba mai mult, în calcule s-ar lua o nouă ofertă de cumpărare, din partea unei companii din Rusia. Dezvăluirea a fost făcută în exclusivitate la Realitatea TV.
“Combinatul Oltchim a însemnat a doua mare investiţie în vremurile defuncte după Uzinele Sodice Govora. Dezvoltarea economică a judeţului s-a mişcat în jurul Oltchimului după înfiinţare. Era o ţintă economică precisă. Combinatul s-a tot dezvoltat şi, din 1992, a făcut salturi uriaşe”, a declarat, la Realitatea TV, deputatul PNL Traian Dobrinescu.
“Oltchimul este un colos industrial şi nu ne dorim să ajungă la fier vechi. În 1990, realiza o cifră de afaceri de 76 milioane euro şi, de-a lungul anilor, datorită proceselor de modernizare şi retehnologizare, a ajuns, în 2008, la 528 mil euro. În 1989, avea 8600 de salariaţi, iar înainte de a veni cei doi administratori judiciari, care au concediat 1000 de salariaţi, eram 3300 de salariaţi. Azi sunt 2330. Reprezintă 65% din producţia industrială a judeţului Vâlcea, exportă peste 80% din producţia realizată. Din păcate, Oltchimul, azi, mimează că mai funcţionează pentru că funcţionează trei secţii la capacitate redusă. Nu depăşim între 5 şi 10% din capacitatea de producţie. În aceste condiţii, nici nu se poate realiza o cifră de afaceri consistentă, nu putem să avem contracte la export. În acest an, pe 6 luni, Oltchim a realizat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro, iar pierderea este de 34%. Deci peste 70% din cifra de afaceri reprezintă pierdere. Din păcate, nu putem face absolut nimic. Oltchim a ajuns pe mâna a doi avocaţi, în mod special pe mâna lui Piperea care, până în momentul de faţă, nu a reuşit decât prin măsuri antisociale să concedieze 1000 de salariaţi, să alunge forţa de muncă bine calificată”, a spus Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.
În vreme ce angajaţii acuză Executivul că este incapabil să gestioneze problema, voci politice din rândul USL susţin că tocmai Guvernul, în frunte cu premierul Victor Ponta, luptă pentru privatizarea Oltchimului.
“Guvernul Ponta, în frunte cu domnul prim ministru, şi cred că este singura persoană care doreşte salvarea Oltchimului, eu am vorbit cu el de foarte multe ori şi mi-a spus că până la urmă se va găsi soluţia de salvare a Oltchimului, în procesul de privatizare venind o companie puternică cu capacitate financiară destul de bună să poată să privatizeze Oltchimul. Consider că omul care a vrut să facă ceva pentru Oltchim e premierul Victor Ponta. Datorită lui s-a emis ordonanţa de urgenţă 136 prin care, din fondul care e gestionat de ANOFM, s-au plătit 3 luni salarii restante în valoare de 721 mld lei vechi”, a spus Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.
Speranţe există, însă, spune liderul Sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev, potrivit căruia o companie din Rusia doreşte să se implice în privatizarea combinatului.
“Azi a fost depusă prima ofertă pentru cumpărarea Oltchimului. Nu sunt minciuni, este o ofertă depusă la Ministerul Economiei. Tot azi a fost la Oltchim compania rusă – Oil Gas Trade – care a discutat despre finanţarea şi capitalul de lucru. Este o companie din Rusia, care are o rafinărie lângă Moscova”, a spus Cernev.
Diculoiu îl contrazice, însă, şi susţine că firma din Rusia nu are niciun fel de credibilitate.
“Firma din Rusia nu are credibilitate şi este o firmă care are un singur interes, să-şi completeze banca de date pentru alte scopuri”, spune Diculoiu.
Sursa – realitatea.net