28 total views

Luna aprilie s-a încheiat cu un nou minim al dobânzilor la creditele de retail în lei, de 8,7% pe an, şi în acelaşi timp a marcat revenirea costului mediu al finanţărilor pentru companii sub pragul de 7% pe an, acolo unde ajunsese la finalul anului trecut, potrivit datelor BNR.

Dobânzile au reluat scăderea în ultimele două luni după ce în februarie tendinţa de reducere a costului creditelor se oprise temporar, pe fondul unui episod de volatilitate pe piaţa monetară. De exemplu, dobânzile corporate urcaseră la 7,5% pe an în februarie după un salt de trei sferturi de punct procentual.

Dobânzile s-au redus vizibil în ultimul an pe fondul relaxării politicii monetare, în condiţiile în care în aprilie 2013 companiile se împrumutau la un cost mediu de 9,5% pe an, iar populaţia la peste 12% pe an. Analiştii spun însă că în continuare este nevoie de măsuri de relaxare a dobânzilor pentru accelerarea trendului de reluare a creditării.

„Piaţa creditării are încă nevoie de măsuri de relaxare şi este de aşteptat ca BNR să cumpere valută de pe piaţă în continuare, intervenţiile valutare fiind văzute probabil ca un instrument mai flexibil de a injecta lichiditate în piaţă comparativ cu reducerea rezervelor minime obligatorii“, afirmă Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

BNR a redus dobânda-cheie la lei de la 5,25% pe an în iulie 2013 la 3,5% pe an în martie anul acesta. Ciclul de relaxare monetară a fost încheiat în luna martie, dobânda-cheie fiind menţinută la acelaşi nivel în ultimele două şedinţe de politică monetară. Totodată, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat recent că banca centrală va reduce rezervele minime obligatorii la pasivele în valută, mişcare prin care s-ar elibera lichiditate în piaţă, când ritmul de creştere al creditării în lei va fi dublu faţă de nivelul din prezent.

cititi continuarea pe zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.