205 total views

Am primit informări de la multe instituții, și în același timp puține în comparație cu câte sunt pe raza municipiului, dar nici o informare spre știința cetățenilor de la primarii județului Vâlcea, în ceea ce privește situația deosebită în care ne aflăm, generată de noul COVID-19.

În județ, informarea lasă de dorit din partea autorităților, deși aceasta se impune în mod obligatoriu pentru că cetățenii trebuie să fie informați de la sursele oficiale. Cetățenii din mediul rural nu au acces la internet în proporție covârșitoare, populația acestui oraș fiind în mare parte o populație îmbătrânită, că doar ăsta e motivul pentru care ”pesedeul” a tot ieșit învingător. Lăsând gluma la o parte, în aceste momente ne confruntăm cu situații dificile generate de ceastă criză numită coronavirus.

Facem un apel la primarii județului să facă tot posibilul ca informația să ajungă și până la nea Ion din fundul satului, pentru că informațiile pe surse și necomunicate oficial înspăimântă populația și în nici un caz nu o ajută să înțeleagă ce are de făcut în aceste condiții. Este imperios necesar informarea în masă a tuturor cetățenilor. Mai atașăm încă o dată, și de câte ori va fi nevoie, cele 15 recomandări, pentru ca toată lumea să înțeleagă că trebuie să respecte recomandările privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus COVID-19.

Înainte de a republica cele 15 recomandări, redăm mai jos mesajul viceprimarului Remus Sasu – Primăria Ocnele Mari – datorită căruia am înțeles că trebuie încă o dată, noi mass-media, să tragem acest semnal de alarmă privind lipsa de informare din mediul rural cu privire la coronavirus, lucru menționat și de jurnalista Claudia Popa, care este cunoscută ca „bătând” comunele județului și de unde a tras concluzia că populația nu este informată, într-un text publicat pe contul personal de faceebok.

Mesaj Claudia Popa

În mediul rural prevenția este zero. Mulți dintre cei întorși din Italia nu stau în autoizolare. Ies prin sate, la magazine, ba chiar merg și în orașe. Inconștiența și ignoranța asta va avea clar efecte”, scrie pe contul personal Claudia Popa.

Mesaj viceprimar Sasu Remus

„Ca să putem continua în acest fel, trebuie să respectăm regulile formulate de comitetul național de urgență: spălatul foate des pe mâini, evitarea contactului cu alte persoane la distanțe mai mici de un metru, evitarea călătoriilor și a adunărilor cu mai multe persoane în spații închise, informarea de la TelVerde 0800 800 358 și anunțarea simptomelor de coronavirus la telefonul medicului de familie și, în caz de urgență, la 112, acceptarea, dacă este cazul, a carantinei medicale, autoizolarea celor care revin din străinătate și a vârstnicilor suferinzi de boli cardiovasculare și de diabet și a celor de peste 80 de ani. Sunt convins că respectând aceste reguli, putem depăși împreună, în sănătate, această grea încercare la care suntem expuși, ca toți oamenii din întreaga lume”, a scris viceprimarul Remus SASU, pe contul personal de faceebok.

15 recomandări privind conduita responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus COVID-19

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

🔴 Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
❗ Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
❗ În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.
❗ Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.
❗ În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.

🔴 Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
❗ Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

🔴 Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
❗ În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

🔴 Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
❗ Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
❗ Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

🔴 Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
❗ În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Grupul de Comunicare Strategică

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.