Loading

Proprietarul grupului de firme Serviciile Comerciale Române (SCR), din care face parte şi societatea Chimcomplex Borzeşti, s-a întâlnit ieri, 25 septembrie, cu autorităţile vâlcene şi liderii sindicali pentru a-şi prezenta iar intenţia de a cumpăra combinatul Oltchim. Ştefan Vuza a declarat că s-ar retrage din competiţie doar dacă printre ofertanţi s-ar numără şi ruşii de la Gazprom.

Sunt hotărât 100 % să cumpăr Oltchim.

                 foto:adevarul

Ştefan Vuza şi 32 de specialişti din SCR sunt prezenţi de câteva zile în combinatul din Râmnicu Vâlcea pentru a evalua situaţia financiară a colosului industrial.  Omul de afaceri spune că a găsit până acum lucruri bune în Oltchim, dar a identificat şi erori care au dus la prăbuşirea combinatului din Vâlcea.    Potrivit acestuia, pentru început, ar fi nevoie de un capital de lucru de 45 milioane euro pentru repornirea Oltchim. Vuza afirmă că are intenţii serioase în ceea ce priveşte combinatul Oltchim şi că doreşte să repornească toate instalaţiile Oltchim, inclusiv Divizia Petrochimică dela Bradu.  “ Sunt hotărât 100 % să cumpăr Oltchim. Nu cred că anul acesta va mai fi circul de la licitaţia de anul trecut. De această dată, se porneşte de la o sumă reală, peste 100 milioane de euro. Noi, Chimcomplex, suntem identici cu Oltchim şi avem toate sursele să ţinem Oltchim în viaţă. Spre deosebire de alt investitor străin, nu vreau să dau nume, vrem să folosim toate instalaţiile combinatului din Vâlcea. Există un capital de lucru de 50 milioane euro pentru divizia chimică, plus 15 milioane euro pentru divizia tehnică, iar apoi vorbim de alţi bani pentru SPV ”, declară Ştefan Vuza.

Sindicatele vor un investitor român

Chimcomplex Borzeşti concurează cu PCC   Afaceristul care controlează SCR crede că va duce o luptă pentru cumpărarea Oltchim doar cu investitorul polonez PCC-SE.

“Lupta noastră e cu PCC. Există două ligi, iar noi şi PCC suntem jucători în cea de-a doua ligă. Investitori puternici precum Gazprom, cu care noi nu putem concura, sunt în prima ligă. Noi ne retragem dacă vin cei dela Gazprom, dar nu cred totuşi că vinla Oltchim, pentru că societatea are destule probleme. Dacă Gazprom vroia să vină, venea de acum un an. În cazul în care decidentul va hotărî că oferta noastră e bună, noi vom face fuzionarea celor două combinate”, mai spune Ştefan Vuza.

Recent, Ştefan Vuza i-a propus ministrului Economiei, Varujan Vosganian, înfiinţarea Companiei Naţionale de Chimie din care să facă parte Oltchim şi Chimcomplex Borzeşti.   Sindicatele vor un investitor român   Liderii sindicali din Oltchim şi-ar dori ca Oltchim să fie cumpărat de un investitor român.

“Până acum au venit toţi să viziteze, sper că va şi cumpăra unul dintre ei combinatul că, dacă nu, se alege praful. S-ar putea ca domnul Vuza să facă o ofertă şi sincer, eu sunt mai mulţumit dacă ar cumpăra un român şi nu un străin. Aţi văzut cum procedează străinii: cumpără şi după câţiva ani se alege praful”, crede Ionel Vîncea, vicepreşedinte Cartel Alfa, filiala Vâlcea.

În plus, faptul că Ştefan Vuza e interesat să repornească toate secţiile combinatului le-a dat speranţa sindicaliştilor căla Oltchims-ar putea face angajări.   “Eu îmi exprim speranţa că, dacă dânşii doresc să preia Oltchimul, faţă de 2200 de angajaţi cât mai are în acest moment combinatul, numărul de salariaţi va creşte la 3 500 de persoane”, afirmă Mihai Diculoiu,liderul Sindicatului Liber Oltchim.

Peste 930 de salariaţi ai Oltchim au fost concediaţi în luna iunie. Potrivit sindicaliştilor, combinatul funcţionează în acest moment la 10 % din capacitate.

sursa / adevarul.ro

La finele lunii august, “Ziarul de Bacău” publica

Oltchim este fratele mai mare al Chimcomplex, dar în prezent se află în dificultate, cu pierderi financiare importante, în timp ce combinatul din Borzești a rezistat inclusiv crizei economico-financiare și a înregistrat profit. Preluarea combinatului, fie și numai parțial, ar putea crea, în România un adevărat monopol pe piața clorosodicelor.

În acționariatul Oltchim se mai regăsesc, pe lângă statul român (majoritar), compania germana PCC SE (18,31% din capitalul social), fondul de investiții Carlson Ventures, din Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) și juridice (1,8%). Pierderile Oltchim, din 2007, au ajuns, cumulat, la 763 de milioane de lei. Numai anul trecut acestea au fost de 270 de milioane de lei. Datoriile totale ale combinatului au ajuns la 2,5 miliarde de lei.
Oltchim intra, la un moment-dat, într-un proiect de creare a așa-numitei Compania Petrochimică a României, propus de acționarul majoritar al Rafo Onești, Petrochemical Holding Viena. Într-un documentar pe aceasta temă, cei dela Petrochemical spuneau că sinergia Rafo cu producția de etilenă-propilenă dela Petrochemical Argeș (preluată de Oltchim), împreună cu producția de clor, PVC și a oxidului de proprilenă dela Oltchim, sub aceeași conducere, ar permite asigurarea funcționării permanente a tuturor întreprinderilor petrochimice și chimice atrase, de la prelucrarea țiteiului, în Rafo. Și Ștefan Vuza vedea adunarea industriei chimice a României sub același steag și se baza pe experiența pe care o are Chimcomplex în domeniu și pe rezultatele bune obținute de combinatul din Borzești.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.