Noul exerciţiu bugetar european care va deveni operaţional peste trei luni, adică de la 1 ianuarie 2014, a început deja să pună în mişcare mecanismul identificării şi promovării de noi teme care să dea conţinut unor proiecte beneficiare de fonduri comunitare. Acestor imperative se subordonează şi apelul pe care l-am primit din partea Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism şi care ne solicita să dăm curs acţiunilor pregătitoare în perspectiva apropiată a lansării Programului european intitulat „Turism şi accesibilitate pentru toţi”.
Potrivit normativelor stabilite de Comisia Europeană şi a cererii de a se trece la promovarea noilor proiecte, accesul pe palierul fondurilor eligibile este de-acum deschis pentru toate autorităţile publice centrale şi locale, dar în egală măsură şi pentru companii, IMM-uri, agenţii, asociaţii patronale, ONG-uri şi alţi operatori care desfăşoară activităţi de turism.
În perspectiva anilor 2014-2020, pentru a lansa o cerere de proiecte şi a demara aplicaţii în domeniu, beneficiarii vor trebui să acţioneze exclusiv în consorţiu cu organisme partenere. Astfel de parteneriate vor trebui să cuprindă cel puţin 4 IMM-uri cu activităţi în domeniul turismului şi cel puţin o autoritate publică naţională ori o instituţie din administraţia publică regională sau locală, precum şi/sau o reţea asociativă implicată în sfera serviciilor turistice.
În cererea de proiecte a Comisiei Europene sunt detaliate şi condiţiile care trebuie respectate pentru a avea asigurată calitatea de eligibilitate. Conform acestora, solicitanţii de fonduri vor trebui să aibă în vedere ca proiectarea, promovarea, implementarea şi punerea în valoare a unor trasee turistice să permită şi accesul turiştilor cu nevoi speciale de accesibilitate. De asemenea, tot beneficiarilor le revin sarcinile privind instruirea personalului, furnizarea de componente adecvate ori difuzarea şi supravegherea instrumentelor de sprijin.
Lansarea cererilor de proiecte nu beneficiază, însă, de o perioadă prea generoasă, având în vedere că data limită pentru depunerea aplicaţiilor va expira la 22 octombrie a.c. De aceea, aspiranţii la fondurile europene care- precizez – nu sunt deloc de neglijat, ca şi nivelul de acoperire a cheltuielilor, respectiv a bugetului pentru un proiect din partea UE care va avea un cuantum maxim de 75%, trebuie să se grăbească. Astfel de şanse pentru întreprinzătorii din turism nu se întâlnesc în fiecare zi!
Dr. ing. ION CÎLEA
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea
Bunaseara,
Domnule Inginer,
Ma numesc Elisabeta… as vrea sa vin in audienta la Dvs. pentru a va cere un sfat pentru un proiect al meu pe care deja l/am realizat prin fortele proprii in proportii de 80%… cum as putea sa fac? Va multumesc.