Loading

Aproximativ 5 milioane de tone de deşeuri provenite din alimente, multe dintre acestea ajunse în stare de expirare, sunt irosite, în fiecare an, în România.
Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România a organizat, săptămâna aceasta, o conferinţă dedicată Zilei Mondiale a Mediului, sărbătorită la nivel global în data de 5 iunie, sub sloganul „Gândeşte-Mănâncă-Salvează!“.
Cu această ocazie, ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Rovana Plumb, a atras atenţia că aproximativ 5 milioane de tone de deşeuri provenite din alimente sunt irosite, în fiecare an, în România.
„În acest context, avem în plan instalarea, în fiecare judeţ, cel puţin a unei instalaţii de biogaz, astfel încât să putem reutiliza în circuit deşeurile irosite. În acelaşi timp, prin reciclare, reuşim să facem din aceste deşeuri menajere compost pentru a ajuta agricultura. Avem nevoie să derulăm acţiuni prin care să conştientizăm de ce trebuie să raţionalizăm consumul de alimente, pentru a pondera impactul asupra mediului“, a afirmat ministrul mediului.
Rovana Plumb a adăugat, totodată, că se are în vedere demararea unui proiect naţional între autorităţi şi marile reţele comerciale pentru a diminua risipa de alimente.
„Practic, pentru acele produse care se apropie de termenul de expirare, va trebui să existe o reducere de cel puţin 70% la raft. Vom vedea dacă va exista deschidere din partea marilor reţele comerciale“, a spus ministrul.
Potrivit informaţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), în fiecare an sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente, acestea devenind deşeuri alimentare, în timp ce milioane de oameni suferă de foame.
La rândul său, eurodeputatul Daciana Sârbu a subliniat faptul că „nu avem nici o scuză“ să nu dezvoltăm agricultura ecologică în România.
„Avem toate condiţiile de dezvoltare a agriculturii ecologice, cu sprijin de la Guvern, din partea miniştrilor, al Comisiei Europene, al academicienilor, şi deci nici o scuză să nu reuşim. Trebuie să facem din România o ţară bio şi să folosim această nişă. Din partea mea aveţi tot sprijinul. Trebuie să continuăm să mergem cu dreptul pentru a avea rezultate“, a afirmat Sârbu.
Potrivit datelor oficiale, prezentate de ministrul agriculturii, Daniel Constantin, produsele ecologice se obţin, în prezent, în România, de pe o suprafaţă totală de 450.000 de hectare, în creştere semnificativă faţă de anul 2007, când aceasta însuma circa 130.000 de hectare. De asemenea, numărul operatorilor care activează pe piaţa produselor ecologice a ajuns, în acest an, la aproximativ 15.000, dublu faţă de 2007.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.