77 total views

România şi Austria, cea mai accelerată inflaţie anuală din UE, în aprilie

România şi Austria au consemnat în luna aprilie cea mai ridicată rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, de 1,6%, dublă faţă de media UE, potrivit datelor anunţate, joi, de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Austria şi România au fost urmate de Finlanda, cu 1,3% şi Germania, cu 1,1%.

Rate negative ale inflaţiei au fost înregistrate în Grecia, de 1,6%, Bulgaria, de 1,3%, Cipru, de 0,4%, Ungaria şi Slovacia, ambele cu 0,2%, precum şi Croaţia şi Portugalia, unde declinul s-a situat la 0,1%.

Inflaţia anuală din UE s-a situat la 0,8% în aprilie, iar cea din zona euro la 0,7%.

Dintre cele 28 de state membre, 20 au raportat creşterea preţurilor, şapte au avut scăderi, iar Marea Britanie nu a transmis date către Eurostat.

Raportat la luna martie, România a înregistrat o inflaţie lunară de 0,3%, faţă de un avans al preţurilor de 0,1% la nivelul UE.

Creşterea medie a preţurilor pentru perioada de 12 luni încheiată în aprilie s-a situat în România la 2,1%, al doilea mare avans din UE după Estonia, care a înregistrat o rată de 2,3%. UE a consemnat o inflaţie medie la 12 luni de 1,1%.

Datele Eurostat se referă la indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.