202 total views

Ne aflăm cu numai o săptămână înainte de un moment istoric, alegerea unui nou preşedinte al României pentru un mandat de cinci ani. Campania electorală a atins vârful ei, dar ne pot aşteapta şi surprize. Câteva lucruri sunt de spus în această campanie: lipseşte o dezbatere între cei doi candidaţi rămaşi în finală, Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Principalele slogane sunt:

Klaus Iohannis – „România lucrului bine făcut”
Victor Ponta – „Preşedintele care uneşte”.

În afara acestor slogane, se desfăşoară o campanie de propagandă pe toate mediile. Iar despre Klaus Iohannis se spune că este un om care ar reprezenta interesele Germaniei, fiind minoritar german, iar despre Victor Ponta că vrea să ducă România către est, China şi Rusia. Oare aşa să fie?

Klaus Iohannis

Atuul lui în această campanie este faptul că este de origine germană, sas din Sibiu. Şi pentru asta trebuie să întruchipeze caracterele pozitive ale germanilor: seriozitate, lucrul bine făcut, cum spune el. Cei care vor să îi diminueze şansele spun că nu este român, nu este ortodox şi că ar fi o marionetă a Germaniei. Principalul sau avantaj este că îl asociem cu lucrul nemţesc – că tot a fost numit un „lucru”, nu un om. Dar aceasta este şi principala sa vulnerabilitate. Haideţi să ne uităm care este uniforma auto în România. Opel, Volkswagen, BMW, Audi. Deci vorbim, efectiv, de mărci nemţeşti. Apoi, lucrurile nemţeşti sunt foarte bine văzute în România. Pe de altă parte, România are o experienţă pozitivă, din punct de vedere istoric – am avut doi regi nemţi. Carol I a ajuns să fie, într-adevăr, un român veritabil şi Ferdinand I „Întregiutorul”, care era nepotul său, şi fusese născut în landurile germane. Primul care se naşte în România e Carol II şi din păcate am observat că are multe trăsături ale clasei politice româneşti.
Iohannis a fost atacat inclusiv pentru că nu comunică foarte mult, pentru că nu vorbeşte mult. Totuşi, mesajele sale sunt clare când le transmite. Germania este principalul partener economic al României. Relaţiile cu Germania sunt esenţiale – in cadrul Uniunii Europene, evident. Germania a fost unul dintre principalii susţinători ai României în consolidarea statului de drept din ultimii ani. Cât de mult prinde o discuţie despre minorităţi şi religie în mediul rural? Foarte mult poate prinde. Pentru că electoratul PSD în general e din zona rurală. Iohannis nu a trecut Carpaţii. Bazinul său electoral a fost în Transilvania. Am observat şi că acolo unde sunt oraşe mai mari, voturile au fost echilibrate. Unde reşedintele de judeţ sunt mici, iar ponderea ruralului e mai mare, diferenţa e mai mare, în favoarea lui Victor Ponta.

Victor Ponta

Susţinătorii lui Victor Ponta militează pentru “unitatea românilor” care nu trebuie să se lase dezbinaţi de opţiunile politice diferite. A fost destul de des vehiculată ipoteza iepurilor lui Ponta în cazul candidaţilor la preşedinţie. Au existat unii pretendenţi care au fost înţeleşi cu premierul să candideze astfel încât să ia din voturile lui Iohannis. Ulterior aceşti iepuri îşi îndeamnă votanţii să voteze pentru Ponta, aşa cum avem deja cazurile lui Vadim, Tăriceanu, sau Meleşcanu. Ei bine, ne place sau nu, prin mesaje şi atitudine, Iohannis îmi lasă fix aceeaşi impresie de jucător de umplutură, care parcă nu îşi doreşte să câştige. Pe de o parte, Ponta este omniprezent – e drept, controlează aproape toată media – dar mai ales prin mesaje şi setare de agendă. Şi totuşi, Ponta mai are de trecut un hop şi acela este pe 14 noiembrie, când Institutul Naţional de Statistică va da publicităţii indicatorul economic pe trimestrul trei. Atunci, Ponta dacă are norocul să fie pe plus şi nu pe minus indicatorul economic, are o ultimă zi de campanie în care să lăude activitatea sa de la Guvern. Dacă nu, s-ar putea chiar în ultima zi de campanie să scadă în procente. Vom vedea!

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.