Loading

Guvernul României a aprobat marţi, 21 mai, legea insolvenţei primăriilor punând astfel punctul pe „i” în ceea ce numim de vreo 4-5 ani criză financiară. Gestul cabinetului Ponta denotă mai degrabă o incapacitate a actualilor ocupanţi de fotolii de la Palatul Victoria de a  asigura fondurile necesare pentru dezvoltarea proiectelor locale, decât o soluţie pentru reorganizarea bugetului fiecărei primării.

Sigur, în afara câtorva excepţii, nu prea am văzut aleşi locali care să se plângă de lipsa banilor proprii sau să renunţe la fotoliile de primar. În cele mai multe cazuri acestora le-au răsărit în ogradă vile, limuzine şi tot feluri de acareturi pe care le organizează un bun gospodar pus şef peste butoiul cu miere. În locul unei legi a insolvenţei primăriilor Guvernul Ponta făcea mai bine apel la un grup de experţi neutri, din afara ţării, pentru a  verifica ce fonduri sau irosit în canalizări nefuncţionale, drumuri prost cârpite şi alimentări cu apă ciuruite. Scuza că majoritea acestor lucrări au beneficiat de fonduri europene este de-a dreptul penibilă dacă ne gândim că nivelul cotizaţiei României la bugetul UE este de câteva ori mai mare decât ceea cereuşim să absorbim de la europeni.

Sigur, există şi semnalul de alarmă tras de administratorii judiciari „cu ştaif” că pentru un onorariu de 50% din salariul unui primar cei care se vor ocupa de reorganizarea bugetului unei localităţi vor avea tot felul de interese obscure în a-şi rotunji veniturile. Dacă luăm în calcul bugetul constituit din taxele şi impozitele locale de pe raza fiecărei localităţi, nu cred că vreun administrator ar avea ce să reorganizeze. Partea de buget revenită prin realocarea sumelor din bugetul consolidat al statului soseşte de cele mai multe ori prin aplicarea unor criterii de împărţeală politică şi nu prin calcule matematice. Semnal este e altfel clar, mesajul guvernanţilor putând a fi tradus astfel: „S-a golit sacul. Nu avem de unde să vă mai dăm. Reorganizaţi sărăcia voastră şi lăsaţi-ne pe noi cu afacerile noastre”. În acest caz, miniştrii cabinetului Ponta ar trebui să emită tot în regim de urgenţă şi legea insolvenţei statale şi să ne anunţe când va demara acţiunea de reorganizare a incompetenţei.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.