255 total views

Declaraţia politică cu titlul,,Rezultatele economico-sociale sunt proba bunei guvernări”, susţinută de domnul senator Laurenţiu Coca în Şedinţa de plen a Senatului din data de 10.09.2013.

 

Aşa cum am mai susţinut în ultimii ani, Uniunea Social-Liberală a fost adusă la guvernare, graţie votului cetăţenilor români, pentru a scoate ţara din recesiune şi a-i pune bazele unei creşteri economice durabile. La un an şi jumătate de la accederea la guvernare se acumulează o serie de date care reflectă o nouă realitate, iar rezultatele încep să se vadă. Nu mai vorbim de recesiune, ci de creştere economică. Îmbucurător este faptul că informaţiile statistice interne sunt mai prudente şi mai modeste decât ne arată unele instituţii internaţionale. Voi aduce în sprijinul acestor afirmaţii datele din raportul pe luna septembrie a.c. al grupului economist – The Economist Intelligence Unit din cadrul renumitei publicaţii The Economist, de expresie şi spirit anglo-saxon.

Guvernul Ponta 1 a preluat guvernarea unei economii în recesiune şi la sfârşitul anului trecut a adus-o pe creştere. E drept este vorba de o creştere modestă a PIB-ului de doar plus 0,7%. Creşterea putea fi mai mare dacă guvernările anterioare, incompetente, nu produceau blocarea fondurilor europene. Este momentul s-o repetăm şi aici, una din realizările importante ale guvernării USL este deblocarea fondurilor din Bugetul UE şi reluarea plăţilor pentru lucrările şi documentaţia efectuate. Dar, de departe, cea mai importantă realizare a guvernelor USL este creşterea economică realizată în anul acesta şi premisele unei creşteri şi mai mari în anii următori.

Potrivit grupului Economist Intelligence Unit, se prognozează o creştere economică de 2,5% pentru România în 2013 şi o creştere în medie anuală de 4% între 2014-2017. Faptul că economia romanească va înregistra în 2013 o creştere de 2,5% reflectă atât bunele practici şi politici guvernamentale cât şi, pentru că este vorba de o creştere de doar 2,5% – recesiunea şi stagnarea persistente din zona euro. Dar vestea cea mai bună este aceea că în anii care vin, urmează ca ritmul de creştere să se accelereze. Astfel că în perioada 2014-2017 vom avansa către o rată medie anuala de 4%. Remarcăm faptul că prognoza din septembrie a economiştilor de la publicaţia engleză este ea însăşi uşor în creştere comparativ cu aceea publicată în raportul pe luna iulie, care menţiona o creştere economica de 2,4% pentru 2013 şi o rată medie anuală de creştere de sub 4% în perioada 2014-2017. Evoluţiile vor depinde în principal de ceea ce se va întâmpla în economiile statelor UE de care ţara noastră este strâns legată prin schimburile externe de import-export. Dar aici avem şi motive pentru care trebuie să apreciem şi să încurajăm deschiderile pe care Primul Ministru, Domnul Victor Ponta, le-a realizat pentru a da economiei româneşti perspective de extindere şi pe alte pieţe şi de a atrage capital străin din ţări care dispun de aşa ceva, care nu au fost sau nu sunt în criză şi care îşi manifestă disponibilitatea de a investi în România. Desigur, o creştere economică nu se realizează de la sine, ea cere oameni cu sprit întreprinzător, viziune politico-economică, programe de dezvoltare adecvate, bune practici de guvernare, o administraţie competentă şi onestă. Identificăm între acestea, de fapt, ceea ce cuprinde Programul de Guvernare al USL iar practica de guvernare şi legislativă a făcut dovada că este angajată să aplice noi măsuri şi reforme care să dinamizeze evoluţia pozitivă a economiei şi societăţii româneşti pe tot parcursul acestei legislaturi.

Suntem încurajaţi şi din interior şi din exterior, aşa cum o face acest grup de economişti al căror raport l-am documentat pentru această declaraţie, să contăm şi să acţionăm ferm pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE, care vor contribui la investiţiile în infrastructură, ceea ce ar putea duce la o creştere a potenţialului exporturilor pe termen mai lung. S-au luat măsuri importante aşa că este foarte probabil ca absorbţia să se îmbunătăţească cu fiecare lună care trece de acum înainte. Nu mă îndoiesc de faptul că avem capacitatea şi determinarea de a realiza noi progrese în consolidarea creşterii economiei, în aprofundarea bunei funcţionări a societăţii româneşti, ceea ce ne va oferi o bună platformă de abordare a noilor provocări politice, sociale şi electorale din anul 2014 şi următorii. Rezultatele guvernării şi înţelepciunea politică sunt axele noastre importante ale viitoarelor aşteptări şi succese elctorale.

 

Senator PSD

Laurenţiu Florian COCA

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.