974 total views

Timpurile vechi se întâlnesc cu timpurile noi. Locul care ne aduce aminte de casele bătrâneşti de la ţară, care rar mai pot fi văzute, şi mirosul de pâine coaptă în vatră sfidează totată era informatizării de astăzi. Vechiul bate noul.
Dacă vreţi să vă aduceţi aminte de copilărie vă recomand să petreceţi câteva clipe la restaurantul Casa Veche din oraşul Râmnicu Vâlcea. Pâinea făcută în cuptor pe vatră, plăcintele cu brânză, carnea prăjită păstrată la garniţă şi aranjamentul interior al localului ne fac să ne trezim în satul bunicilor. Pe  Alin Rădulescu, cel care a dat viaţă restaurantului Casa Veche l-am întâlnit la treabă, într-o dimineaţă. L-am întrebat cum a luat fiinţă această afacere? Ne-a răspuns simplu: „După multe locuri de muncă pe care le-am avut şi diverse încercări”. A pornit de jos ca oricare om. A lucrat în Anglia nouă ani, dar capitalismul de acolo nu a înlocuit dorul de casă. „Am făcut cam de toate acolo, de la spălat grupuri sanitare, strâns gunoi, vopsitor, zidar, muncă pe şantier, până am ajuns să îmi deschid o firmă de avocatură. Mi-am dat seama că o maşină luxoasă nu poate să înlocuiască dorul de familie şi casa părintească şi în urmă cu patru ani am revenit în ţară”, povesteşte Alin Rădulescu. Din vânzarea unor proprietăţi pe care le deţinea a cumpărat o casă veche în Râmnicu Vâlcea. „Casa are 140 ani şi de aici am dat şi denumirea restaurantului. Am recondiţionat-o şi extins-o şi am păstrat stilul vechi. Am investit mult ca totul să arate aşa”, declară Alin Rădulescu.
 Calitate, cantitate, preţ
Restaurantul a fost deschis, în septembrie 2012, între prieteni, fără a se face vâlvă. „Am căutat să ies cu ceva nou pe piaţă. În meniu am pus o mâncare veche tradiţională care să ne aducă aminte de copilărie. Pâinea care se serveşte aici e făcută în cuptor pe vatră, avem carne la garniţă aşa cum se mai prepară în unele zone la ţară şi o varietate de plăcinte. Am vrut calitate, cantitate şi preţ bun. Să fie ceva nou pe piaţă. În cinci ani restaurantul va ajunge la performanţă”, mărturiseşte Alin.
Pizza „la metru”
Tot aici se face pizza „la metru”. Cu două reţete de blat de pizza a lovit piaţa din Râmnic. Cea mai mare pizza făcută în restaurant până acum a avut diametrul de 80 de centimetri. „Facem pizza la comandă, cum vrea clientul şi cât se poate”, spune reprezentantul restaurantului. Alin lucrează în bucătărie alături de prietena lui şi de un angajat. Cu personalul a avut ceva probleme. „Sunt în căutare de personal; greu găsesc pe cineva care să îşi facă treaba, dar când o să-l găsesc, nu o să-i mai dau drumul”, ne povesteşte Alin. Nu a fost ocolit nici de controalele inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor. „Am avut o perioadă în care au venit sistematic, ba mi-au cerut şi şpagă fără să facă verificări. Sistemul care e acum în ţara asta ne umileşte. Acum 20 de ani părinţii noştri ne-au lăsat o ţară fără datorii şi cei care ne-au condus în perioada asta au sărăcit-o, ne-au degrevat de religie, educaţie şi sport”,  spune Alin. Tot acesta mărturiseşte că nu va mai pleca din ţară, nici măcar în vacanţă. Spune că România e o ţară prea frumoasă, e casa părinţilor noştri.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.