Ministrul Educaţiei a cerut directorilor de şcoli să pună accent în noul an pe inspecţia la clasă şi pe evaluările constante, fără a pune presiune pe elevi, precizând că este anormal ca, la finalul clasei a VIII-a, 34.000 de elevi să nu fie capabili să obţină media 5 la Evaluarea Naţională.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a spus directorilor de unităţi şcolare din judeţul Vâlcea, cu care s-a întâlnit luni, că în anul şcolar 2013-2014 trebuie să pună accent pe inspecţia la clasă şi să monitorizeze cu atenţie procesul de predare-învăţare.
Pricopie a precizat că rezultatele comparative între mediile din gimnaziu şi mediile la Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a au arătat, în multe cazuri, diferenţe mult prea mari de notare a elevilor, de la 1,5 până la 7 puncte.
În acest sens, ministrul a subliniat importanţa introducerii evaluării naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, ca parte a măsurilor de monitorizare şi îndrumare a elevilor şi profesorilor.
“Degeaba am făcut reforme la nivelul sistemului, dacă ele nu se regăsesc, zi de zi, în clasă, la nivelul comunităţii şcolare. Inspecţia la clasă va fi o prioritate a anului şcolar 2013-2014. Testarea elevilor, fără note, fără a pune presiune pe ei, este necesară pentru a îndrepta, din timp, parcursul educaţional al acestora. Este anormal ca, la finalul clasei a VIII-a, 34.000 de elevi să nu fie capabili să obţină media 5 la Evaluarea Naţională”, a subliniat ministrul Educaţiei.
La dezbaterea desfăşurată la Filarmonica de stat “Ion Dumitrescu” a Judeţului Vâlcea au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, prefectul judeţului, Mircea Nadolu, subprefectul judeţului Vâlcea,Aurora Gherghina, deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, viceprimarul Râmnicului, Gigi Matei şi Ion Gherghinaru, Inspector Şef în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea
Pricopie a spus că vor fi introduse, din noul an şcolar, controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea.
La Vlădeşti ar putea fi amenajat un centru de excelenţă pentru elevii olimpici.
Pricopie a declarat că ministerul său are un proiect privind crearea în zona Vlădeşti a unui centru de excelenţă pentru olimpicii din România. “Elevii care merg la olimpiadă au o cu totul altă abordare a programei şcolare. Aceştia au nevoie de alte condiţii de educaţie, care să le stimuleze performanţele. Aici, la Râmnicu Vâlcea, la sediul fostei unităţi militare din Vlădeşti, există un campus în care, în urma unui proiect la care lucrăm, va exista un centru de excelenţă pentru aceşti tineri de excepţie. Evident că trebuie investiţii în ceea ce priveşte construcţia unui hotel, a unor săli de clasă, a unui teren de sport, spaţiu verde. Dar este un proiect de care vâlcenii ar putea fi mândri, toţi olimpicii din România urmând să studieze aici, la Râmnicu Vâlcea.”, a precizat ministrul Remus Pricopie. Terenul menţionat a fost donat în urmă cu şapte ani Ministerului Educaţiei de către Ministerul Apărării. În zonă a funcţionat o unitate militară, existând mai multe clădiri, inclusiv o construcţie din 1925 şi un spaţiu verde de aproximativ 40 de hectare. În prezent, în spaţiul respectiv funcţionează o filială a Universităţii de Stat din Piteşti, cu patru facultăţi.
Toate unităţile de învăţământ unde diferenţele de notare sunt mari sau unde numărul de elevi cu medii de promovare a fost scăzut vor fi monitorizate constant. Astfel, inspectoratele şcolare vor realiza analize punctuale, iar conducerile şcolilor vizate vor fi evaluate în funcţie de măsurile pe care le vor adopta pentru îmbunătăţirea procesului de predare-învăţare, a mai arătat Ministerul Educaţiei.