55 total views

În timp ce guvernul caută bani pentru reducerea CAS cu 5%, în fiecare zi apar noi anchete prin care sunt scoase la iveală operaţiuni de corupţie ale oficialilor statului român din administraţia publică centrală sau locală, care au încasat zeci de mii sau sute de mii de euro de la companii, pentru a le favoriza contracte.

În urmă cu două luni, anchetele descopereau sute de mii de euro în conturile unor medici de la Spitalul de Arşi, care foloseau bunurile publice în interes propriu. Realitatea acestor anchete arată un fapt simplu: în România sunt bani, dar în primul rând cel care ar trebui să le ţină evidenţa şi să-i impoziteze, adică Fiscul, nu îşi face treaba.

Exact ca înainte de ’90, când toată lumea ştia, dar nu vorbea în public, oficial, că pentru o pâine trebuia să stai două ore la coadă, că pe rafturile magazinelor roiau muştele, astăzi toată lumea ştie că nimeni nu merge să fie ministru, preşedinte de consiliu judeţean sau director în Primăria Capitalei pentru 1.000 de euro pe lună, ci pentru mult mai mult.  „Mai multul“ acesta este însă obţinut prin fraudă.

Veriga lipsă în chestiunea veniturilor nejustificate pe care le încasează oamenii care lucrează la stat şi care au dreptul de semnătură pe banii statului este Fiscul. Fiscul românesc, spre deosebire de cel din Statele Unite, Franţa sau Germania, nu are ca ţintă principală veniturile şi activele persoanelor fizice, unde se descarcă de fapt toată eventuala activitate ilegală, inclusiv a companiilor la care sunt acţionare, ci în principal activitatea companiilor.

Şi degeaba. Pentru că firmele fac în aşa fel încât în drumul banilor să fie cât mai puţine taxe. Astfel că la afaceri anuale de circa 250 de miliarde de euro pe an, companiile din România nu raportează decât un profit consolidat (pierderiĂprofit) de circa 1,5 miliarde de euro.

citeste continuarea acestui articol pe zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.