239 total views

Recenta decizie a UNESCO privind includerea obiceiului tradiţional de iarnă „Colindatul de ceată bărbătească“ în lista patrimoniului mondial UNESCO face cinste României, confirmând valoarea şi autenticitatea obiceiurilor de iarnă româneşti.

Cea de-a opta sesiune a Comitetului UNESCO pentru protejarea patrimoniului imaterial al umanităţii a debutat luni şi s-a încheiat  sâmbătă, la Baku, în Azerbaidjan, potrivit site-ului oficial al UNESCO. Pentru această sesiune au fost primite 12 candidaturi pentru înscrierea pe lista Patrimoniului imaterial în pericol şi 31 de candidaturi pentru lista Patrimoniului imaterial.

Până în prezent, România apare în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţiii UNESCO cu ritualul Căluşului, inclus în noiembrie 2005, cu Doina, inclusă în octombrie 2009, şi cu ceramica de Horezu, decembrie 2012.

România stă foarte bine şi în ceea ce priveşte patrimoniul cultural material pe lista UNESCO. Aici se regăsesc şase obiective: Mănăstirile din Moldova, Cetatea dacică din Munţii Orăştie, Centrul istoric al oraşului Sighişoara, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania precum şi bisericile de lemn din Maramureş. La capitolul patrimoniu natural, România este reprezentată în patrimoniul UNESCO prin Delta Dunării. De asemenea, pe lângă obiectivele deja acceptate în patrimoniul UNESCO, România a mai înaintat alte 14 propuneri care se află în diferite stadii de analiză, procese în urma cărora se va stabili în ce măsură ţara noastră va întregi acest patrimoniu cu noi opere.

Ţara noastră se poate lăuda în faţa întregii lumi cu aceste recunoaşteri oficiale venite din partea UNESCO. Din punct de vedere al tradiţiilor culturale, ţara noastră are multe de arătat atât românilor, cât şi străinilor care ne vizitează. Din punct de vedere turistic şi cultural în România mai sunt multe de făcut, dar bogăţia tezaurului cultural este valorificată la adevăratul potenţial şi începe să fie tot mai cunoscută şi în plan extern.

Dosarul pentru înscrierea obiceiului colindatului de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova a fost întocmit în comun de autorităţile în domeniu din cele două ţări.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.