154 total views

Victor Ponta se luptă să nu fie tras definitiv pe linia moartă a partidului pe care până mai ieri l-a condus.

Victor-Ponta

Primul obstacol pentru PSD în acest an este de natură juridică, la finalul lunii ianuarie fiind programată pronunţarea în dosarul lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD fiind acuzat de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. ROMÂNIA LIBERĂ aminteşte că Dragnea a fost condamnat, în primă instanţă, la un an de zile cu închisoare. Menţinerea condamnării cu suspendare nu i-ar creea probleme liderului PSD, cel care controlează sancţiunile pe linie de partid pentru cei cu probleme penale. O eventuală pedeapsă cu executare ar pune, însă, PSD în situaţia de a-şi alege un nou lider.

Pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea părea a fi anul în care acesta făcea un pas în spate în politică. Lucrurile nu au stat deloc aşa. În doar câteva săptămâni social-democratul a revenit în prim-plan şi a preluat şefia celui mai mare partid din România, trădându-l pe prietenul şi partenerul său, Victor Ponta, susţineEVENIMENTUL ZILEI. Marea ruptură dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea s-a produs în momentul în care fostul premier a lăsat partidul pe mâna Rovanei Plumb, şi nu pe cea a fostului vicepremier, aşa cum acesta spera. Se vehicula din ce în ce mai des faptul că cei doi nu mai au o relaţie de prietenie, dar niciunul nu recunoştea public.

Toate acestea s-au întâmplat după ce procurorii DNA începuseră urmărirea penală pe numele camaradului său, Victor Ponta. Acum, Victor Ponta luptă să nu fie tras definitiv pe linia moartă a partidului pe care l-a condus. Săpat în Gorj de Liviu Dragnea, care ar da orice să-l vadă pe fostul său şef şi amic tras pe linia moartă, Victor Ponta a aranjat cu Ion Călinoiu, preşedintele executiv al social-democraţilor gorjeni, să-l pună deja pe lista candidaţilor la Parlament, anunţă NAŢIONAL.

Ce-i drept, constată GÂNDUL, listele cu candidaţi întocmite de filiale urmează să fie discutate şi avizate de conducerea centrală a partidului, deci de pixul lui Dragnea. La fel de adevărat este însă şi că mult mai uşor este să împiedici punerea unui candidat nedorit pe listă, nu să-l elimini ulterior. Iar după cum se vede, chiar dacă s-a grăbit să sape la „temelia“ gorjană a lui Ponta, Dragnea a ratat, deocamdată cel puţin, blocarea accederii acestuia pe lista electorală a PSD.

Însă numele lui Victor Ponta apare într-un nou dosar la DNA. Fostul premier nu are nicio calitate, însă, remarcă ANTENA3,  în presă au apărut stenograme în care este invocat numele fostului premier. Procurorii vor să se înţeleagă că Victor Ponta ştia de abuzurile pe care le făcea Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, arestat preventiv în acest moment. În acest dosar, Liviu Dragnea a dat deja declaraţie ca martor.

Acum, Liviu Dragnea încearcă să-l schimbe din fruntea Senatului pe Călin Popescu Tăriceanu, pentru că îl consideră omul lui Victor Ponta. Însă Liviu Dragnea nu este susţinut de întreg partidul. Surse din PSD, citate de ADEVĂRUL, susţin că sunt mulţi senatori social-democraţi din „aripa Ponta“ care au o relaţie apropiată cu Tăriceanu şi se opun schimbării, pe motiv că este singurul lider politic care le ţine partea în faţa procurorilor DNA.

Şi dacă privim în urmă, vedem că, într-adevăr, Tăriceanu şi cei mai mulţi senatori ALDE au votat în mod repetat împotriva solicitărilor de ridicare a imunităţii trimise de procurorii DNA pentru mai mulţi parlamentari PSD, printre care Dan Şova, Ecaterina Andronescu sau Darius Vâlcov.

Una peste alta, românii au păşit cu încredere în noul an. Deocamdată, în sondaje, dominate de preşedintele Klaus Iohannis (53%) şi de premierul Dacian Cioloş (49%), Victor Ponta are 37% încredere, Călin Popescu Tăriceanu 33% iar Liviu Dragnea 23%, susţine CURENTUL. Probabil că nici respectivii n-au atâta încredere în ei.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.