483 total views

Disperaţi, că Primăria doreşte să le demoleze casele, romii din Râmnic au decis să protesteze până la Parlamentul European.

La sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015, mai mulţi etnici romi au fost acţionaţi de Primărie în instanţă, pentru obţinerea unor hotărâri de demolare a caselor construite ilegal. În această situaţie se află mai multe familii de romi, printre care: Stoica Vilian – Calea Bucureşti 53A, cartier Goranu; Miclescu Ion – str. Carpaţi, Râmnicu Vâlcea; Lincan Dumitru Roberto – Calea Bucureşti şi mulţi alţii…

Aparent normal, firesc şi legal, demersul Primăriei pentru respectarea legii 50/1991 de către toţi cetăţenii, privind autorizarea lucrărilor de construcţii, ascunde însă, la o cercetare mai atentă a documentelor, pe care romii le-au prezentat, grave abuzuri ale Administraţiei Locale, precum şi culpa acesteia. Respectiv, faptul că romii nu au fost împroprietăriţi şi li s-au dat doar loturi în folosinţă de către Primărie anterior, iar ei neputând să intabuleze terenurile în Cartea Funciară, nu puteau să obţină nici autorizaţii de construcţie, intabularea revenind în sarcina Primăriei, iar alte persoane, cu relaţii în Primărie, precum Constantin Ariciu sau familia fostului preşedinte de club, Verigeanu Florin, obţinând în condiţii dubioase, titluri de proprietate şi pe o parte din terenurile atribuite romilor, pe care le-au intabulat ei. Disperaţi de situaţia în care se află, pentru că unora dintre etnicii romi le-au mai fost demolate casele şi în 2005 de către Primărie, ei neavând proprietăţi, ci tot folosinţa terenurilor ( loturi ajutătoare, date de comunişti în 1963), au decis să întreprindă ample acţiuni de protest în cadrul legal pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor, instituţiilor de stat din România, de la preşedinte, la primul ministru şi Comisia de Abuzuri din Parlament, dar şi la instituţiile europene, sens în care s-au adresat mai multor parlamentari români şi străini pentru a le susţine cauza în Parlamentul European.

Concret, ei acuză că statul roman nu şi-a îndeplinit obligaţiile de integrare a romilor, 2014-2020, de împroprietărire cu terenurile aferente caselor de locuit şi că Administraţia Locală a Râmnicului, doreşte să demoleze toate casele romilor din oraş deoarece marea majoritate a acestora nu deţin autorizaţii legale de construcţie. Scopul mascat al acestei acţiuni pe care o acuză romii, ar fi determinat de xenofobie şi rasism, dorindu-se deportarea forţată a romilor în altă zonă din Europa.

Cazul lui Stoica Vilian este dramatic, el având patru copii, din care doi cu handicap locomotor, gradul I. Stoica a făcut cerere adresată primarului Gigi Matei, de amplasare a unui banner de protest, în dreptul casei sale, pe Drumul European 81, al cărui conţinut îl redăm mai jos.

Protestul este adresat preşedintelui României, Klaus Iohannis. Totodată, romii au decis să se adreseze la 27 de reprezentanţe diplomatice ale statelor europene, acreditate la Bucureşti, solicitând azil teritorial pe motiv de deportare forţată, aspect interzis de toate convenţiile internaţionale care apără drepturile omului.

Şirul acţiunilor de protest este abia la început, iar romii cu care am stat de vorbă, ne-au confirmat că sunt decişi să apeleze la orice mijloace de protest legal, naţional şi internaţional, pentru a nu se mai repeta situaţia din trecut, cu demolarea locuinţelor, neavând unde să habiteze. Curios este ca Administraţia Locală rămâne impasibilă în faţa cererilor lor de a fi ajutaţi să intre în legalitate, dorind probabil să creeze un nou caz, prin care asociaţiile de drept internaţional şi de respectare a drepturilor omului, vor incrimina din nou statul român pentru lipsa de voinţă în soluţionarea problemelor sociale ale acestei etnii.

În sprijinul situaţiei romilor, pe cale de a fi deportaţi, a venit deja, Asociaţia Eurosenior a expropiaţilor din România şi Diaspora, ai căror reprezentanţi ne-au anunţat că au luat cunoştinţă de situaţia romilor de la Râmnicu Vâlcea şi că intenţionează să depună diligentele legale pentru organizarea unor manifestări de protest. Ei au promis că vor face tot ce la va sta în putinţă să-i ajute din punct de vedere legal. (George Danielescu)

Vă vom ţine la curent…!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.