356 total views

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Olt, a susţinut conferinţa de finalizare a proiectului „WATMAN –Sistem Informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, vineri , 4 decembrie 2015.

ABA Olt dec 2015

85% fonduri europene

Administraţia Naţională „Apele Române” a implementat proiectul „WATMAN –Sistem Informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, proiect prin care se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situaţiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă şi ape mari, poluări sau accidente la sistemul de gospodărire a apelor) în caz de dezastre, elaborată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85 la sută sunt fonduri europene, iar restul de 15 la sută este cofinanţat de la bugetul de stat. Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele şi dotările au fost instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul României, în toate cele 11 bazine hidrografice.

11 staţii automatizate

În bazinul hidrografic Olt au fost amplasate 48 de staţii automatizate pe categorii de folosinţe. De altfel, în judeţul Vâlcea, au fost amplasate 11 staţii automatizate din care: şapte staţii automatizate cu senzori pentru măsurarea precipitaţiilor lichide şi solide la Malaia, Voineasa, Obârşia Lotrului, Perişani, Vaideeni, Sălătrucu (Argeş); trei staţii pentru măsurarea calităţii apei (Acumulare Băbeni, Malaia şi Băbeni – pe râul Bistriţa); o staţie pentru măsurarea debitelor folosinţelor în localitatea Brezoi. Totodată, pe raza Bazinului hidrografic Olt au fost montate două centre de intervenţie rapidă:. în judeţul Vâlcea (SGA Vâlcea – municipiul Râmnicu Vâlcea), raza de acţiune fiind în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Olt; în judeţul Covasna (SGA Covasna – localitatea Chichiş) – raza de acţiune fiind judeţele Harghita, Covasna şi Braşov.

Proiectul, suspendat trei ani de zile din lipsă de finanţare

“Proiectul pe care astăzi l-am prezentat este foarte important pentru judeţul Vâlcea, mai ales că el contribuie la prevenţia împotriva inundaţiilor şi asigură echipamente şi mijloace de intervenţie în vederea protejării populaţiei împotriva inundaţiilor. Avem pe raza judeţului Vâlcea o serie de secţiuni care se vor monitoriza permanent, atât din punct de vedere al precipitaţiilor solide, cât şi lichide, şi alte date care ne sunt necesare pentru prognozrea viiturilor şi pentru avertizarea populaţiei în caz de viituri majore. Dar, fără finanţare externă, ABA Olt nu ar fi avut sursele necesare finanţării acestui proiect. Sunt proiecte de anvergură foarte costisitoare şi ajutorul este foarte benefic din partea Uniunii Europene, mai ales că proiectul a fost început cu mulţi ani în urmă. S-a finanţat parţial din bugetul statului, tot pentru echipamente şi mijloace pentru intervenţii, dar într-o mică măsură. Vreo 3 ani de zile a fost stopat, suspendat din lipsă de finantare şi marele ajutor a venit din partea finanţării Uniunii Europene. Acest proiect ajută odată la asigurarea datelor necesare prognozării viiturilor, precum şi la avertizarea populaţiei, dar el trebuie completat cu lucrări de infrastructură, respectiv amenajări de cursuri de apă, cu lucrări specifice, diguri, apărări de maluri, praguri”, declară directorul ABA Olt, Ion Stoenescu

Finalizarea proiectului

Centrele de Intervenţie Rapidă au fost dotate cu materiale/ mijloace pentru intervenţia în situaţii de urgenţă generate de inundaţii sau poluări accidentale: diguri gonflabile, maşini de umplut saci, pontoane cu motor, palplanşe metalice, dispozitiv de bătut palplanşe, tractoare cu remorcă, sisteme de iluminat portabile, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem river cat pentru măsurare viteză/ debit etc. La finalizarea proiectului se asigură: sisteme decizionale moderne pentru acţiunile operative din timpul şi după producerea inundaţiilor; optimizarea controlului în coordonarea exploatării construcţiilor hidrotehnice; date hidrologice îmbunătăţite şi integrate princolectarea de mai multe date în secţiunile de râu; prognoza mai preciză a viiturilor şi a poluărilor într-o perioadă scurtă de timp, prin folosirea datelor colectate.

La conferinţă au fost prezenţi – Ion Stoenescu – director ABA Olt, Cătălina Brăgaru – reprezentant ANAR, Emilian Nistor – director tehnic Exploatare ABA Olt şi manager de proiect, Mihaela Coca – responsabil comunicare ABA Olt, precum şi alţi reprezentanţi ai Administraţiei Bazinală de Apă Olt implicaţi în cadrul proiectului.

Distribuie

Un comentariu

  1. As vrea sa stiu,cand se va regulariza cursul raului Topolog ?Topologul a produs si produce mari stricacuni celor care avem loturi de pamant arabil(suprafete trecute pe titlurile de proprietate),pe care acesta le traverseaza.Unora dintre noi(din 1990 pana in prezent),cca.30% din suprafata le-a transformat-o in teren neproductiv.Pe noi cine ne mai despagubeste?;impozitul il platim pe teren arabil si el e transformat in zavoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.