179 total views

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a aruncat ieri bomba spunând, după ce instituţia sa a hotărât să menţină dobânda de politică monetară la minimul record de 0,25%, că opţiunea ajustării cantitative (printarea de bani cu care să se achiziţioneze active) a fost luată în considerare în discuţiile „ample şi bogate“ ale consiliului gu­vernator.

El a subliniat că cea mai mare îngri­jorare a sa legată de economia zonei euro este perpectiva stagnării pe termen lung, scrie The Market Watch. La politici de ajustare cantitativă prin achiziţii de active au recurs pentru a stimula creşterea economiilor băncile centrale ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Japoniei.

Din cauza stagnării persistente Japo­nia a pierdut în faţa Chinei poziţia de a doua mare economie a lumii. Stagnarea pe termen lung poate duce la creşterea şomajului structural şi la slăbirea cronică a pieţei muncii, a avertizat Draghi.
Preşedintele BCE a asigurat că BCE este hotărâtă să utilizeze, la nevoie, armamentul neconvenţional care îi este permis de statut. Discuţiile consiliului guvernator, format din şefii băncilor centrale din zona euro, au atins şi opţiunea dobânzilor ne­gative la depozite, dar nu în ideea că acestea ar fi o soluţie pentru slăbirea euro, aşa cum au propus mai mulţi ana­lişti, ci că acestea pot ajuta BCE să atingă ţintele de inflaţie, notează Annalisa Piazza, economist la Newedge Strategy.

Preţurile la producător au scăzut cu 1,7%, în ritm anual, în februarie, cel mai rapid ritm de după 2009.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.