9,634 total views
Maria Bobeanu, vicepreședinta PER Râmnicu Vâlcea, s-a angajat profesoară la Liceul “Antim Ivireanul”, fără concurs și fără să prezinte documente de calificare profesională. Apoi, s-a strecurat și în CA-ul unității, ca să-și poată da câte ore vrea.
ÎN ATENŢIA ANI, PREFECTURA VÂLCEA, SECRETARUL MUNICIPIULUI RÂMNICU VÂLCEA!
Pe lângă diverse tantieme acordate în disprețul opiniei publice revoltate, protejații primarului Râmnicului Mircia Gutău au primit și locuri de muncă nemeritate. Un astfel de caz este cel al consilierului local Maria Bobeanu, vicepreședintă a organizației PER Râmnicu Vâlcea, rămasă fără job după restructurările de la CET Govora dispuse de administratorul judiciar. Job pe care îl obținuse, de asemenea, ca un favor politic, cu un an înainte, când societatea se chinuia să nu capoteze economic. Și când te gândești cu câtă emfază și tupeu nesimțit clama Gutău, în campania electorală de la locale, că el nu a avut afaceri cu CET și nu și-a angajat prietenii la societatea intrată în insolvență…
Deși, din informațiile noastre de până acum, ea nu a susținut niciun concurs, așa cum ar fi fost normal, pentru obținerea acestui post, Bobeanu prestează (sic!) la Liceul “Antim Ivireanul” (Sanitar), acolo unde predă cursuri la postliceală elevilor de la specializarea Asistent Medical Generalist. Ba e chiar și diriginte la o clasă. Trebuie precizat că unitatea de învățământ încasează taxe de școlarizare de la elevi care habar nu au că au la catedră o impostoare ce ocolește cu nesimțire tipică multor figuri politice de pe la noi sistemul legal de promovare în acest domeniu și care sfidează cadrele didactice ce-și cheltuie banii și energia pe studii aprofundate, diplome și atestate necesare.
De parcă nu ar fi fost suficient, Maria Bobeanu a fost numită, prin votul consilierilor locali râmniceni, membru în Consiliul de Administrație al aceleiași unități de învățământ la care și predă (HCL nr 241/129, din 27 septembrie a.c.). Actul normativ promulgat îi face complici pe consilierii municipali, dar în special pe inițiatorii proiectului, conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea, la un posibil caz de conflict de interese. CA al Liceului “Antim Ivireanul” s-a întrunit deja de trei ori, din momentul în care în componența sa a fost numită Bobeanu. Într-una dintre aceste ședințe, din informațiile noastre, au fost luate decizii care o priveau direct, profesional şi material, pe Bobeanu.
Legislația e clară, consiliera trebuie eliminată din CL
Legea 215/2001, art. 46 interzice consilierilor locali să ia parte la deliberarea și
adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial faţă de problema supusă
dezbaterii. Interesul poate fi personal sau prin soţie/soţ, afini sau rude de până la
gradul al patrulea inclusiv.
Hotărârile adoptate prin încălcarea acestei prevederi sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată.
Consilierii trebuie să anunţe la începutul ședinţei un potenţial conflict, aspect care se consemnează alături de abţinerea de la vot în procesul verbal al ședinţei (art. 77 (2), Legea 393/2004).
Conform Legii 161/2003, articolul 90, consilierii locali care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.
Încălcarea dispoziției de mai sus atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.
Constatarea încetării mandatului de consilier local se face prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Ordinul emis de prefect poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ competentă.
Vom reveni cu amănunte suplimentare și declarații din partea factorilor responsabili.