….și ne referim la cele care aparțin de județul nostru. În majoritatea UATurilor din județul Vâlcea, consiliile locale au suferit modificări, iar în unele, chiar majore. Ce înseamnă asta ? Că foarte mulți primari nu se mai bucură de o majoritate lejeră în CL și la fiecare ședință anumite proiecte propuse de aceștia ar putea să nu primească un vot „pentru”. Totuși, partea cea mai interesantă nu este neapărat în consiliile care au alți aleși, ci la primăriile care ori au primar nou ori primarul este fostul viceprimar, iar problemele administrative încep să fie descoperite în fiecare variantă.
Așadar, dacă ne referim la noii consilieri locali, spunem că unii dintre aceștia citesc proiectele de hotărâre propuse de edili și pun întrebări care de cele mai multe ori deranjează. Dacă ne referim la noii primari aleși, aceștia verifică angajații pe care îi au în Primărie. Și să nu o mai lungim, ne-au fost sesizate o serie de nereguli existente într-o primărie a județului nostru, o entitate care timp de peste 20 de ani a fost condusă de un pesedist, iar după atâția ani, locul lui a fost ocupat de un „liberal”, fost viceprimar pesedist în legislația 2016-2020.
Pe scurt, în primăria respectivă există personal angajat cu o vechime de peste 25 de ani. Nu știm exact câți, dar există ! Deși legislația din vremurile trecute nu impunea diplome speciale, mastere ori cursuri de toate națiile pentru a te putea angaja fie și într-o Primărie, totul a evoluat și legea, an de an, a suferit mari modificări pe care unii le-au trecut cu vederea. Așa se face că unii funcționari publici nu și-au actualizat studiile, iar acest lucru nu mai poate face posibil ca unele posturi să fie ocupate de angajații fără diplome, chiar dacă sunt profesioniști în domeniul care activează. Noii aleși se implică și fac public derapajele administrative pe care le găsesc, încercând ca neregulile sesizate să aibă și o rezolvare.
Am ajuns la Primărie și am purtat discuții cu edilul și angajatul care nu și-a actualizat studiile, dar care în continuare ocupă o funcție importantă în această instituție publică. La discuție au participat și alți angajați care cunoșteau speța și care chiar au gândit că problema lor ar putea ajunge subiect de presă, pentru că rezolvarea situației se încearcă de peste 3 luni de zile, lucru recunoscut de toți din Primărie și de neiertat de cei care ne-au contactat. Totul a fost la modul… „ajunge ! Cât să mai stăm să ne uităm cum primarul, de când și-a luat mandatul, nu ia atitudine ? Angajatul nu are o funcție oarecare, cum de altfel nimeni într-o primărie nu are o funcție oarecare, toate fiind importante și care obligă la responsabilitate”, ne spun cei care ne-au sesizat problema.
Este adevărat, mulți îl acuză pe fostul edil că a lăsat ca angajatul să ocupe postul fără studiile care se cereau, dar și angajatul recunoaște că a greșit și face tot posibilul să găsească diplomele care-l pot salva să rămână pe post, ele existând pe undeva, dar nedepuse la dosarul angajării. Își asumă în totalitate vina și normal, este extrem de supărat că totul s-a aflat. Menționăm că acest angajat, din spusele primarului, nu a creat probleme la locul de muncă, își face treaba și este un bun profesionist, iar dacă va trebui să plece că nu „găsește” diplomele care-l pot salva, nu va fi bine pentru ei. Omul are experiență și este nevoie de el în Primărie, iar edilul ne asigură că nu vrea să rămână fără acest angajat, chiar dacă la departamentul respectiv, la ora actuală, mai există un „ajutor”. Nu de aceiași părere sunt și „prietenii” lor care ne-au contactat.
Ca și în cazul învățătoarei de la Școala Nr. 13 Ostroveni, tragem prima dată un semnal de alarmă și spunem că situația trebuie de urgență rezolvată, altfel „prietenii” vor merge mai departe și lucrurile riscă să ia o altă întorsătură și în nici un caz una bună. Angajatul a promis că dacă nu găsește diplomele este dispus să renunțe la post, coborând o treaptă, poate mai multe, mai jos. Primarul și el i-a dat un termen, după care spune că nu îl va mai putea fi păsui.
În altă ordine de idei, din păcate, nu doar acest angajat are probleme, ci și alții, lucru recunoscut de o altă angajată care spune că pot să mă mut în primăria lor că au deja o mulțime de sesizări și cu siguranță îmi vor fi și ele aduse la cunoștință. Cu privire la cazul sesizat, dacă situația nu se va regla până la 1 Martie, documente importante ne vor fi aduse la cunoștință, pentru că noii aleși nu vor să lase lucrurile așa cum sunt, dorind ca totul să se facă public. Pentru ei este inadmisibil, ca după 20 de ani să intre într-o administrație cu așa probleme, în condițiile în care fostul edil a avut continuitate și ar fi putut face comuna să se învârtă după soare !
Ne dorim ca lucrurile din primăria vâlceană să se rezolve și să nu fim nevoiți să revenim cu date care conțin nume și explicații din documente oficiale. Personal îl cunosc pe angajatul respectiv și am fost surprinsă să aflu că tocmai el ocupă un post care obligă la studii superioare, dar el nu le are. Motivele sunt simple și de înțeles, dar nu și de acceptat într-o funcție de execuție cu mare responsabilitate. Mai mult, în urma altor discuții purtate personal cu alți secretari de primării sau edilii acestora, ei susțin fără nici o ezitare că ce le-am prezentat trebuie neapărat de respectivii și rezolvat. Alte interpretări nu le evidențiem, pentru a nu lungi textul. Din punctul nostru de vedere, o primă șansă o merită orice om.
Așadar, nu ne întrebați despre ce primărie este vorba ori despre ce angajat, nu vă vom spune, iar ăsta este dreptul nostru. În textul de mai sus am prezentat doar o stare de fapt care cu siguranță se mai regăsește și în alte primării. Toți edilii care vor citi aceste rânduri să ia aminte că în locul primăriei pe care astăzi o protejăm, poate intra a lor, iar noii lor aleși pot lua atitudine ! Aveți probleme cu studiile angajaților ? Rezolvați-le ! Nu așteptați să fim noi contactați să facem public ilegalitățile pe care cu știință le susțineți.
În primăria la care am ajuns, edilul este primul vinovat, apoi secretarul, cercul fiind închis de consiliul local care de cele mai multe ori habar nu are ce votează. În procent de 70% din primăriile județului, consiliile locale sunt pline de membrii care nu corespund – nu știu să scrie, nu citesc proiectele de hotărâri, nu au email unde să primească ordinea de zi, nu fac discuții la ședințe și putem să exemplificăm până ne plictisim…