Liberalii au adus în judeţ ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură
Lucia Varga a sosit, joi, 11 aprilie, la Râmnicu Vâlcea, pentru a da nas cu autorităţile locale şi pentr a-şi susţine teza conform căreia inundaţiile din ultimii ani sunt generate de defrişările masive efectuate în ultimele decenii. Cu acest prilej, ministrul Varga a pus în dezbatere şi proiectul noului Cod Silvic, nu fără a se izbi însă de replicile unor oameni de afaceri din domeniu sau a autorităţilor din judeţ.
„Cârpim sau refacem de la izvoare?”
Problema principală abordată de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a fost cea a inundaţiilor petrecute în ultima perioadă. „Avem 367 de puncte sensibile pe râurile noastre.Problema este următoarea: ori cârpim ici colo, ori refacem întreg sistemul de la izvoare. Modelul german aplicat de la izvoarele râurilor, cu lucrări de împădurire, baraje şi combatere torenţi a dat rezultate. Nu văd de ce nu l-am adopta şi noi. Până în 2020 va trebui să aplicăm aceste proiecte. Sunt planuri în curs avansat pentru bazinul Olt, dar va trebui să facem o abordare unitară a acestor proiecte. Primarii vor trebui să interzică ridicarea ilegală a imobilelor în zonele inundabile. Vor fi hărţi cu aceste zone. Vă rog de asemenea să treceţi la ecologizarea şi decolmatarea cursurilor de râuri şi pârâuri din localităţile dumneavoastră. Va trebui să acţionaţi mai ales în zona podurilor, acolo se formează acele praguri ameninţătoare”, a precizat Lucia Varga. Ministrul liberal de la Ape, Păduri şi Piscicultură a precizat că reprezentanţele judeţene ale Sistemului de Gospodărire al Apelor vor fi dotate cu utilaje performante pentru a asigura intervenţia rapidă la aceste lucrări.
Codul silvic cu bătăi de cap
Modificările pe care ministrul Varga vrea să le introducă în noul Cod Silvic ameninţă însă proiectele pe care autorităţile locale din Vâlcea le-au dezvoltat încet încet în ultima perioadă. Printre acestea se regăseşte şi crearea staţiunii montane de la Vidra-Obârşia Lotrului. Cu un paragraf de lege care prevede scoaterea din circuitul forestier a terenurilor pentru o sumă de cinci ori mai mare, investiţiile în pensiuni sau hoteluri lângă pârtia de la Vidra vor rămâne doar un vis. „Nu cred că vom avea investitori în aceste zone dacă pentru 2000 de metri pătraţi vor trebui să scoată din buzunar 100.000 euro numai pentru scoaterea din circuit a terenului”, a declarat directorul DS Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu. „Faceţi hoteluri şi pensiuni unde nu există păduri”, a replicat sec Lucia Varga ignorând pe deplin situaţia din munţii Lotrului. „ O să am o discuţie în particular cu doamna ministru pentru a-i explica situaţia terenurilor din zonă”, a promis
Primarul din Voineasa, Gheorghe Stanciu. În zona Obârşia Lotrului a fost dată în folosinţă anul trecut una dintre cele mai moderne pârtii de schi din România. Zona nu are însă dezvoltată infrastructura de spaţii de cazare.
Nadolu: „Vreau respectarea legilor proprietăţii”
Lucia Varga nu a scăpat foarte uşor din mâinile autorităţilor vâlcene, inclusiv prefectul Nadolu adresându-i un reproş direct faţă de atitudinea manifestată de reprezentanţii Romsilva. „Doamna ministru, una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm noi o reprezintă cea a retrocedării terenurilor forestiere. Avem sute de hectare de teren pe care s-au obţinut hotărâri judecătoreşti sau alte sute de hectare pentru care se emit hotărâri ale Comisiei Judeţene de Fond Funciar, dar Romsilva refuză să aplice legea susţinând că acestea sunt terenurile statului. Pe unii din aceşti oameni nu îi interesează că în anii ’40- ’50 comuniştii au trecut în proprietatea statului terenurile lor. Pe ei îi interesează să ia în proprietatea ceea ce le-au confiscat comuniştii a punctat prefectul de Vâlcea. „Să îmi trimiteţi cazurile să le studiez”, a cerut Varga. „Am să vă trimit o listă foarte lungă”, i-a promis Mircea Nadolu.