…pentru tone de deșeuri colectate din comunitățile lor, de operatorul de salubrizare contractat. Deschidem ancheta jurnalistică privind gunoiul depozitat ILEGAL în municipiul Drăgășani, o bombă ecologică pentru cetățenii din zonă. Edilii intervievați cam ridică din umeri, iar unii chiar îl protejează pe operatorul care a cadorisit municipiul cu un focar de infecție.
Județul Vâlcea a avut (și are!) parte în ultimii 15 ani de conducere pesedistă, o conducere care nu reușește în ruptul capului să termine un proiect important pentru comunitate și început în urmă cu peste 10 ani de zile – Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Altfel, județul nostru este marcă înregistrată la OSIM – „Vâlcea – cel mai frumos județ din România”, dar dacă îl iei la pas poți ușor să observi sărăcia, mizeria și lipsa de utilități în multe dintre comunele și orașele care sunt parte din acest „frumos județ”. Este frumos, dar din aer ! Multe din comunitățile teritoriului nostru stau cu gunoiul „la poartă”, dar, pentru că nu este de ajuns, chiar municipiul Drăgășani dă tonul unui focar de infecție deja bine instalat, departe de ochii lumii, însă nu și de ai noștri.
Primarii sunt acuzați de fals în acte publice, de propriul operator
Totuși, lipsa implementării SMID ne arată că primarii nu știu să-și gestioneze acest serviciu de utilitate publică, începând de la lansarea invitației de participare pentru concesionarea lui și până la finalizarea licitației, inclusiv urmărirea desfășurării contractului. Pe teritoriul județului, la ora actuală, sunt 3 operatori de salubritate și toți întâmpină mari probleme în comunitățile contractate. Numai că, unul dintre ei a intrat cu stângul pe piața vâlceană, în urmă cu doar 2 ani și astăzi face obiectul anchetei noastre jurnalistice, în urma mai multor sesizări pe care le-am cam ignorat. După mai multe insistențe din partea cetățenilor, dar și a unor edili și angajați din respectivele primării, am dat atenție informațiilor.
Astfel, după mai multe verificări în toate comunitățile contractate de acest operator, dar și după discuțiile purtate cu edilii acestora, am tras o singură concluzie: primarii nu știu, nu vor să știe, sunt dezinteresați ori sunt înțeleși cu operatorul. Majoritatea nu au știut să ofere informația simplă solicitată (tarif/pers. fizică, tarif/pers. juridică, ridicare tone/lună, depozitare, reciclare, etc), bâlbâind răspunsurile. Replici precum – „nu e treaba mea unde depozitează, nu știu tariful stați să întreb, nu pot să țin minte totul” demonstrează superficialitatea cu care au tratat și tratează contractul de salubrizare în desfășurare, deși gunoiul, știm cu toții, este o problemă națională !
Pentru toate astea, operatorul care a făcut obiectul anchetei jurnalistice și pe care o vom publica detaliat în câteva articole bine documentate, i-a băgat în rahat pe edilii verificați de noi, la propriu. Mai mult, faptul că au girat înșelarea statului român prin derularea unor activități economice fictive cu deșeuri reciclabile este problema lor, dar de suferit vor avea cetățenii. Comunitățile lor riscă să rămână în scurt timp fără operator de salubrizare. Acest derapaj administrativ acceptat din prostie sau din știință, va îngropa, la propriu, județul. Ceea ce am găsit în teritoriu – mizerie, minciună, dezinteres – toate vor duce la un dezastru.
Proiectul SMID e mort! Consiliul Județean Vâlcea a anulat procedura de atribuire a contractului de Proiectare și execuție lucrări pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Roești (CMID) și probabil urmează anularea procedurii de atribuire a contractului de Delegare prin concesiune a Serviciului de salubrizare constând în colectare, transfer și sortare a deșeurilor municipale în județul Vâlcea.
În timp ce județul se scufundă încet, încet în deșeuri, primarii girează frauda financiară la un nivel pe care nici nu credem că și-l imaginează, făcându-și singuri probleme.
Urmează – Episodul I / Prezentarea Primăriilor contractate
IMAGINILE ATAȘATE PREZINTĂ STAREA ACTUALĂ A STAȚIEI DE SORTARE DRĂGĂȘANI – 14 IANUARIE 2021