437 total views

Forţând juridic contractul de salubrizare semnat cu Romprest Energy, primarul interimar Ion Gigi Matei a interzis vechiului operator, Urban SA, accesul la depozitul de la Feţeni!

URBAN 1

Sub semnătura directorului general adjunct Ludovic Vass, URBAN SA a notificat luni, 24 august, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Vâlcea, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Consiliul Judeţean şi Prefectura judeţului Vâlcea să îşi exprime în regim de urgenţă puncte de vedere oficiale cu privire la posibile încălcări ale “Acordului – Document de poziţie privind implementarea şi asigurarea sustenabilităţii proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea” (SMID), semnat de reprezentanţii legali ai CJ Vâlcea şi a 89 de municipii, oraşe şi comune din judeţ în 17 iunie 2013. Conducerea Urban solicită, în primul rând, lămuriri dacă localităţile din zona 1 şi zona 3 din SMID mai au voie să-şi depoziteze deşeurile reziduale la depozitul ecologic Feţeni, având în vedere adresa Primăriei Râmnicu Vâlcea cu nr. 6659/27.07.2015, prin care se interzice, începând cu 1 august 2015, firmei URBAN să mai depoziteze deşeuri reziduale în depozitul ecologic Feţeni. Urban subliniază că acordul SMID a fost semnat inclusiv de reprezentantul Muncipiului Râmnicu Vâlcea prin viceprimarul Ion Gigi Matei, împuternicit prin HCL 130/30.05.2013.

URBAN 2

Toate staţiunile din jurul Râmnicului rămân cu gunoiul “în curte”

Zona 1 cuprinde oraşul Brezoi şi comunele Boişoara, Câineni, Malaia, Perişani, Racoviţa, Titeşti şi Voineasa. Zona 3 cuprinde municipiul Râmnicu Vâlcea, oraşele Băbeni, Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti şi Ocnele Mari, precum şi 20 de comune: Bărbăteşti, Berislăveşti, Budeşti, Bujoreni, Buneşti, Costeşti, Dăeşti, Frânceşti, Goleşti, Mihăeşti, Muereasca, Oteşani, Păuşeşti, Păuşeşti – Măglaşi, Pietrari, Runcu, Sălătrucel, Stoeneşti, Tomşani şi Vlădeşti. “În TOATE localităţile din zona 3 şi zona 1 din SMID (excepţie fac Berislăveşti şi Sălătrucel) Serviciul de colectare şi transport al deşeurilor este delegat, în condiţiile legii, operatorului URBAN SA, contractele dintre operator şi părţile respective fiind modificate pentru a putea fi integrate în SMID, în scopul transportării deşeurilor la noile facilităţi de sortare/tratare sau la depozitele ecologice”, se mai precizează în notificarea Urban. Situaţia aduce tot mai mult a abuz, singura situaţie în care gunoiul să nu se adune în mormane în localităţile amintite fiind schimbarea operatorului de salubrizare Urban cu Romprest. Dar nici această posibilitate nu e una simplă, ci mai degrabă de durată, pentru că operatorul actual de pe raza lor nu va sta cu mâinile în sân, ci se va apăra în instanţă în această eventualitate şi va solicita şi daune legitime, împovărătoare pentru bugetele şi aşa firave ale oraşelor şi comunelor vizate.

URBAN 3

Respectare aproximativă a normelor de mediu asumate prin Acordul SMID

Conducerea societăţii mai solicită lămuriri cu privire la modul în care se aplică normele privind reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate pentru zona 1 şi zona 3 din SMID. Până la 1 august 2015, în zona 1 şi zona 3 din SMID, URBAN SA colecta, transporta, sorta şi depozita deşeurile reziduale la depozitul ecologic Feţeni. Pe bună dreptate, conducerea Urban solicită instituţiilor vizate să stabilească şi cum urmează să se procedeze de la 1 august, moment din care i se interzice colectarea deşeurilor de pe raza Râmnicului, serviciul de salubrizare al municipiului reşedinţă de judeţ fiind atribuit societăţi Romprest. “Daca de la 1 august 2015 toate deşeurile colectate din zona 1 şi zona 3 din SMID urmează să fie transportate la depozitul Horezu, cum mai îndeplinesc autorităţile locale din zonele menţionate ţintele de reducere cu 15% a cantitatilor de deseuri depozitate?”, se întreabă retoric reprezentanţii Urban. Sursele noastre sugerează că ţinta finală a celor de la Romprest o reprezintă forţarea depozitării deşeurilor tot la Feţeni, încălcându-se astfel protocolul de colcetare şi sortare până ce societatea bucureşteană va îndeplini toate condiţiile cerute de lege.

URBAN 4

Prevederile acordului nu lasă loc de interpretări

Acordul SMID curpinde următoarele prevederi importante în contextul înlocuirii societăţii Urban cu Romprest din contractul de salubrizare a Râmnicului de către primăria municipiului reşedinţă de judeţ:

Punctul 3, ultimul alineat: “depozitul din Feţeni (municipiul Ramnicu Valcea ) cu o capacitate necesara de depozitare de 45.896 t/ an, care va deservi zona 3 si zona 1.”

Art. 4.: “Acordul intra in vigoare la data semnarii sale de catre Parti.”

Art. 8. Alineatul (3): “În localitatile in care Serviciul de colectare si transport al deseurilor este delegat, in conditiile legii, unor operatori de salubrizare, contractele dintre operatori si Partile respective vor fi modificate pentru a putea fi integrate in SMID, in scopul transportarii deseurilor la noile facilitati de sortare/ tratare sau la depozitele ecologice.”

Art. 20: “Orice modificare a clauzelor prezentului Acord va fi facuta prin Act Aditional aprobat de catre toate Partile si semnat de reprezentantii acestora, si in conformitate cu cerintele prevazute de contractul de finantare a Proiectului”

Art. 23 . Anexa 1: “Arondarea localitatilor la Zonele de management al deseurilor din judetul Valcea face parte integranta din prezentul Acord.”

Art. 25 : “Prezentul Acord a fost incheiat la data de 31.05.2013 in 100 exemplare originale, din care 1 pentru Consiliul Judetean Valcea si cate unul pentru celelalte Parti.”

Situaţie megaexplozivă de gestionat pentru autorităţile judeţene

Depozitul de la Horezu, singurul, în afara celui de la Feţeni, încă operaţional în întreg Judeţul Vâlcea, urmează a fi închis la 31 decembrie 2016 pentru nerespectarea normelor europene cu privire la protejarea mediului. În plus, depozitul este depăşit (termenul este unul blând, şi operatorul acestuia apelând la tot felul de măsuri la limita legislaţiei mediului pentru reducerea volumului) ca şi capacitate de primire a deşeurilor colectate şi în zonele 1 şi 3. În acest context, conducerile CJ Vâlcea, Gărzii şi Agenţiei de Mediu, dar şi prefectura judeţului au obligaţia de a stabili ce se va întâmpla cu deşeurile colectate în celelalte 33 de localităţi ale judeţului. ( Adrian Pană)

Acord anexa 2

adresa

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.