116 total views

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea “După 20 de ani” difuzată de ProTV, că situaţia de securitate a României nu s-ar schimba dacă Rusia ar intra militar în Ucraina, menţionând că graniţele ţării sunt sigure, iar Federaţia Rusă nu îşi doreşte un conflict cu un stat NATO.

Preşedintele a declarat că este vorba despre situaţia de securitate a României, care nu este afectată în analiza făcută de ţara noastră.
“Rusia în niciun caz nu îşi propune un conflict cu un stat membru NATO, categoric, România nu este o ţintă a unei eventuale agresiuni a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a precizat şeful statului.
El a menţionat că mesajul de sâmbătă seară a fost foarte clar dat pentru a preveni agitaţii inutile în România, de genul “să ne şi vedem în război”.
“Nu va fi cazul, din punctul de vedere securitate, frontierele României sunt certe, garantate şi asigurate”, a spus Traian Băsescu.
România nu este afectată direct de situaţia din Ucraina, nu există riscuri imediate la adresa securităţii naţionale şi nu a ridicat gradul de alertă al structurilor de securitate naţională, potrivit concluziilor şedinţei de lucru convocată, sâmbătă seară, la Cotroceni, de către şeful statului.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

Despre criza din Ucraina:

– Situaţia României nu se schimbă dacă Rusia intră cu trupe în Ucraina. Situaţia de securitate a României nu este afectată. Rusia nu-şi propune un conflict cu un stat membru NATO. România nu este o ţintă a unei eventuale agresiuni asupra Ucrainei.
– Mesajul a fost transmis clar. Frontierele României sunt certe, garantate.
– Oamenii trebuie să înţeleagă că tensiunile din zonă ne pot afecta din punct de vedere economic.
– Aliaţii României sunt îngrijoraţi. Acesta este cuvântul corect pentru ceea ce simt aliaţii noştri. Soluţiile trebuie să iasă din zona declaraţiilor.
– Sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de miniştrii sau oficiali ai unor state europene: discuţii cu Ianukovici, mers în Maidan. A dat impresia că nu prea ştim ce vrem.
– Prima problemă a Ucrainei este corupţia clasei politice. O strigă toată lumea. Corupţia şi neîncrederea în clasa politică.
– Europenii trebuie să vină cu un plan concret de salvare a Ucrainei. În rest, totul este poveste.
– Vladimir Putin îşi apără interesele geostrategice, în condiţiile în care Federaţia Rusă are un angajament acolo. Sunt trei puteri garante ale suveranităţii Ucrainei: SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă. Acum, văd că alte state îşi plimbă miniştrii pe acolo.
– Sunt şef de stat, dar nu pot să nu spun ce gândesc. Cred că această situaţie se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră. Cu obţinerea unui statut extrem de favorabil al Crimeei şi cu mărirea forţelor armate în zonă. Din punct de vedere strategic, Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea.
– Nu prea ia în seamă Vladimir Putin ce îi transmite preşedintele SUA, deci nu ştiu dacă l-ar interesa ce spun eu. Dar i-aş transmite două lucruri: 1. “Nu faceţi niciun joc în Republica Moldova” şi 2. “Limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina”.

Despre situaţia politică din România

– Mă uit la ridicolul situaţiei: Ponta trebuia să meargă în Parlament să facă o mică modificare, însă acum se pare că trebuie să meargă cu ceva mult mai important. Se pare că Ponta nu cunoaşte Constituţia.
– La instalarea unui Guvern, nu se aprobă doar miniştrii, ci şi un nou program. Dacă vrea să respecte democraţia, modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier. Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la Curtea Constituţională.
– Categoric nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta. Am dovezi că Ponta este corupt. Corupţia se face prin acte normative.
– Aceşti oameni cred că pot guverna cu protocoale secrete.
– Mă interesează ca în programul de guvernare să fie reflectată complet negocierea cu UDMR. Uneori, solicitările UDMR sunt excesive. Eu susţin drepturile minorităţilor, dar în niciun caz să fie cerinţe excesive. Nu mi se pare ca în sănătate să se adreseze în limba maghiară. Limba oficială a statului român este limba română.

Despre ruperea USL-ului

– Victor Ponta este vinovat de ruperea USL-ului. Cerinţa liberarilor este doar pentru funcţia de vicepremier. Acum, se duce cu un program total diferit.
– Nici acum nu-mi vine să cred că USL-ul a făcut o asemenea prostie, să se rupă. Unii zic că este bine, dar eu zic că este rău. Nu înţeleg cum doi oameni politici care aveau o majoritate care le permitea să facă schimbări majore, au renunţat la această majoritate.
– Cum credeţi că mă pot apropia ideologic de unul (n.r. – Crin Antonescu) care a făcut ţăndări statul de drept.
– Îmi pun mare nădejde în Partidul Mişcarea Populară. Vreau să cresc acest partid şi în 2016 să câştige alegerile. Nu-i nicio nenorocire că Elena Udrea este mai vizibilă din partid. Ce să-i fac dacă este blondă şi este mai vizibilă.

Despre alegeri prezidenţiale

– Dacă alegerile ar fi azi, Victor Ponta are şanse mai mari în faţa lui Crin Antonescu. Eu sper ca niciunul dintre cei doi să nu ajungă preşedintele României.
– Nu spun că nu mă văd premier al României. Aş fi un premier infinit mai bun decât Ponta. Într-un tandem cu Boc candidat la prezidenţiale, un om în care am încredere majoră, da, aş accepta.
Întrebat dacă vede o rocadă între Antonescu şi Iohannis, Băsescu a spus: “Da, ar fi o rocadă distrugătoare pentru Ponta şi Antonescu. Iohannis ar câştiga, el a primit şi votul meu”.
– Iohannis poate câştiga alegerile prezidenţiale şi dacă ar candida ca independent. Iohannis s-a reevaluat el, şi-a reevaluat modul de a exista în politică.

Zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.