233 total views

…descoperite în județ și convoacă în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea, pentru adoptarea măsurilor de urgență ce se impun după confirmarea acestora. Ședința are loc, miercuri 19 februarie, cu începere de la ora 08.45. 

Ultimul comunicat de presă privind evoluția pestei porcine africane în județul Vâlcea aducea în atenție că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a închis două dintre focarele de pestă porcină africană din gospodăriile populației, diagnosticate la începutul acestui an în județ, în localitățile Băbeni și Drăgoești. Directorul DSVSA Vâlcea, Gabriel Miclea, a precizat, de asemenea, că sunt în curs de stingere și focarele din comunele Orlești și Olanu, acțiunile de recoltare a probelor de sânge pentru negativarea bolii în aceste zone urmând să fie încheiate în decurs de circa o săptămână.

Conform datelor centralizate, în prezent, în județul Vâlcea sunt active 11 focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației (câte unul în localitățile Păușești-Măglași, Drăgășani, Lungești, Olanu, Băile Olănești, Dăești și Stănești și câte două în localitățile Orlești și Perișani) și șapte focare în fondurile cinegetice de pe raza județului (FC 16 Goranu – un mistreț găsit mort în luna iunie a anului trecut, FC 37 Mitrofani – doi mistreți, FC 38 Dobrușa –59 de mistreți găsiți morți și unul împușcat, FC 39 Ușurei – un mistreț, FC 13 Cozia – un mistreț , FC 30 Govora – patru mistreți și FC 17 Aranghel –un mistreț).

De asemenea, mai sunt trei suspiciuni – doi mistreți din Fondul de Vânătoare 30 Govora (unul găsit mort și unul împușcat) și unul din Fondul de Vânătoare 20 Bistrița – pentru care se așteaptă rezultatele de la IDSA București. Autoritatea sanitar veterinară din Vâlcea a menționat, însă, că în ultimele trei zile nu a mai fost raportat niciun caz de îmbolnăvire sau moarte, nici la porci domestici și nici la cei sălbatici.

DSVSA Vâlcea a reluat apelul către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii virusului PPA și pentru limitarea efectelor bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice generate de evoluția acesteia. Orice suspiciune trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA sau oricărei autorități locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.