1,797 total views

Dumitru Pearcu este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Vâlcea, al treilea edil din ţară care se poate mândri cu această performanţă.

Cu Dumitru Pearcu am luat-o cătinel pe drumul vieţii sale de primar al comunei Tomşani, vreme de 25 de ani. O poveste frumoasă presărată cu tot felul de momente, multe dintre ele trasformându-se de-a lungul vremii în amintiri de neuitat. Aşa… ca într-o viaţă de om. L-am rugat să arunce o privire în urmă şi să evoce prima imagine, prima amintire care-i vine în minte.

“În după-amiaza zilei de 25 decembrie 1989 mă întorceam dela Liceul din Horezu. Eram în vacanţa de iarnă, dar mai aveam ceva activităţi. În jurul orei 16.00 am ajuns în comună. Drumul era plin de oameni. La un moment dat, câţiva dintre ei m-au pus să vorbesc la microfon. Apoi mi-au dat cheile Primăriei şi mi-au cerut să rămân primar. Am fost desemnat şi preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN). Nu ştiam nimic despre primărie…Era un lucru absolut nou pentru mine. În 1990 au fost organizate primele alegeri de după Revoluţie. Am candidat şi am câştigat primăria. Aveam 30de ani. Nu ştiam nimic despre administraţia locală. A trebuit să-mi completez studiile. Nu ştiu când au trecut aceşti ani…Stau şi mă uit în urmă şi mă minunez şi eu de schimbările care au avut loc în aceşti 25 de ani ”,ne-a declarat primarul Dumitru Pearcu.

Consilierii locali şi angajaţii Primăriei – o echipă imbatabilă

Primarul comunei Tomşani i-a avut alături în deciziile luate pe consilierii locali, o parte dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea încă din 1992: “Am fost sprijinit în permanenţă de către consilierii locali. Chiar şi discuţiile divergente au avut un scop constructiv. Alături de aceştia, dar şi împreună cu angajaţii Primăriei, toţi oameni bine pregătiţi, capabili să rezolve orice problemă solicitată de cetăţenii comunei, am încercat şi chiar am reuşit să punem bazele dezvoltării durabile a localităţii prin implementarea de proiecte”, ne-a mai spus primarul Tomşaniului.

Biblioteca Căminului Cultural Foleştii de Sus

Echipa Primăriei Tomşani, în frunte cu însuşi primarul Dumitru Pearcu, a reuşit să implementeze proiectul privind sistemul integrat de alimentare cu apă şi canalizare, astfel încât s-a dat posibilitatea fiecărei gospodării de a avea apă la robinet. S-au construit podeţe peste râul Bistriţa, s-au executat reparaţii la drumurile comunale săteşti, iar punţile pietonale au fost reparate.

Sala spectacole Cămin Cultural Foleştii de Sus

Şcolile au fost recondiţionate în fiecare an astfel încât tinerii învăţăcei  au fost primiţi de fiecare dată în condiţii optime de studiu. În anul2003 afost construită grădiniţa din satul Tomşani, iar în anul 2008 afost reabilitată Şcoala cu clasele I-VIII Tomşani, finanţatorul fiind Banca Mondială.

Cămin Cultural Foleştii de Sus

Nici viaţa culturală a comunei nu a fost uitată, aşa încât în anul2009 a fost modernizat Căminul Cultural Foleştii de Sus, un an mai târziu a fost reabilitat şi modernizat Căminul Cultural Bogdăneşti. În anul 2009, Biblioteca Publică Locală Tomşani a fost selectată şi calificată în programul naţional “Biblionet”, fiind dotată cu echipamente IT necesare tinerilor din localitate, dornici să afle cât mai multe informaţii din diverse domenii.

Sediul NOU al primăriei TOMŞANI

Şi pentru că protectorul spiritual al comunei Tomşani este Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, Consiliul Local alături de preoţii comunei au decis construirea unui momument dedicat cistirii acestuia.

 Colaborare la superlativ între primarul din Tomşani şi ceilalţi primari vâlceni

Cu toate că domnia sa nu ne-a spus, tocmai datorită modestiei de care a dat întotdeauna dovadă, noi am aflat că primarul Dumitru Pearcu participă la activităţile organizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi Asociaţia Comunelor din România. Tocmai datorită experienţei vaste în administrarea unei comune, “primarul de argint” a fost ales preşedinte al Asociaţiei Bistriţa-Otăsău, ce reuneşte 9 localităţi.

Relaţia cu ceilalţi primari din judeţ este foarte bună: “De câte ori ne întâlnim, discutăm pe marginea problemelor care apar. Ne sfătuim şi ne împărtăşim fiecare din experinţa proprie. În judeţul Vâlcea sunt foarte mulţi primari buni din punct de vedere profesional, de elită. Indiferent de formaţiunea politică din care facem parte, noi suntem prieteni. Majoritatea primarilor din zona noastră sunt la cel de-al patrulea mandat, dar sunt şi primari care deşi se află la început de drum, ca de exemplu Gheorghe Dumbravă (Fredi) primar de Stoeneşti, se zbat cot la cot cu noi, accesează fonduri şi reuşesc să realizeze lucruri bune, pe care alte judeţe nu le-au făcut. Acest lucru se datorează în foarte mare parte şi Consiliului Judeţean Vâlcea şi mai ales celui ce a fost Ion Cîlea, preşedinte al CJ. A fost un om deosebit din toate punctele de vedere, un exemplu pentru noi toţi. Nu şiu dacă vom mai avea vreodată un asemenea  preşedinte: echilibrat, foarte bun profesionist, gospodar desăvârşit”.

Secretul succesului: “Am respectat omul şi cuvântul dat”

Pentru primarul comunei Tomşani nu există vreun secret în ceea ce priveşte succesul său: “Indiferent de problemele omului, ca primar nu trebuie să minţi. Trebuie să-i spui omului clar şi concis ce poţi şi ce nu poţi face pentru el, când şi cum. Cetăţeanul nu are nevoie de vorbe, are nevoie de fapte. Vrea să te zbaţi pentru el şi pentru binele localităţii în care trăieşte. Orice persoană cu vârsta peste 18 ani poate ajunge primar. Cu puţin noroc, rezişti patru ani. Dar dacă nu faci nimic pentru comunitate, oamenii te taxează. Se ajunge foarte uşor primar, dar este foarte greu să te menţii în această funcţie. Oamenii la ora actuală sunt foarte bine informaţi. După 25 de ani, eu nu mă pot prezenta în faţa celor peste 4000 de locuitori ai comunei cu promisiuni deşarte, pe care să nu le pot onora”.

Tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti păstrate cu sfinţenie în comuna Tomşani

În fiecare an, în comuna Tomșani  au loc trei  manifestari de prestigiu ce sunt așteptate cu interes atât de localnici cât și de locuitorii din satele învecinate. Este vorba despre “Fagurele de Aur” ce promovează apicultura și se ține în luna iunie, festivalul de folclor  ,, Flori din grădina Foleșteană,, care se organizează pe data de 26 octombrie și concursul interjudețean ,, Marea Taină a Nașterii Domnului,, concurs de scenete si coruri.

Locuitorii comunei Tomșani s-au îndeletnicit încă din cele mai vechi timpuri cu diferite meșteșuguri. Dintre acestea, olăritul, sculptura în lemn, apicultura, confecționarea de covoare în gherghef și războiul de țesut, confectionarea  de obiecte de dulgherie sunt cele mai importante. Conducerea Primăriei promovează în continuare olăritul prin sprijinirea meșterilor olari de a participa la târgurile de profil.

Comuna Tomșani se mândrește cu un renumit ansamblu folcloric. Este vorba de “Nedeița ,, care are formație de dansuri, soliști vocali și un taraf cu soliști instrumentiști.

Ansamblul ,, Nedeița,, a fost înființat în anul 1971, iar de-a lungul timpului a fost invitat la diverse manifestări reprezentând cu cinste comuna Tomșani. A participat de asemenea la festivalurile interjudețene și naţionale de profil:,, Trandafir de la Moldova”,  “Strunga” , unde a urcat de cele mai multe ori pe podium, făcând cunoscute țării întregi nestematele folclorice păstrate în lada de zestre a Tomșaniului.

Obiceiurile pe care tomșănenii le păstrează din tată în fiu sunt cele din perioada sărbătorilor de iarnă, când toate ulițele comunei se umplu de vocile cristaline ale colindătorilor care aduc în fiecare casă bucuria Nașterii Domnului. De asemenea, mătăuzul, mărțișorul și balurile din timpul sărbătorilor religioase sunt alte obiceiuri moștenite și păstrate de locuitorii comunei Tomșani.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.