72 total views

De câteva zile, Fiscul din Bacău încearcă să vândă un avion indian adus la reparaţii în România şi abandonat în hangarele Aerostar. Până acum, de şase ori a fost scos la vânzare şi, deşi preţul a scăzut de mai bine de trei ori, nimeni nu l-a cumpărat.

Aeronava abandonată la Bacău ascunde o poveste demnă de filmele de la Bollywood. Avionul a aparţinut unei companii indiene, deţinută de un fost ministru, implicat în urmă cu doi ani într-un imens scandal de hărţuire sexuală, în care o stewardesă s-a sinucis, iar mama ei şi-a luat zilele şi ea câteva luni mai târziu. Adusă în august 2009 pentru lucrări de întreţinere, aeronava de pasageri a fost ulterior abandonată, după ce compania indiană, MDLR Airlines, a dat faliment.
Direcţia Finanţelor Publice (DFP) Bacău a organizat până acum şase licitaţii publice pentru a valorifica avionul, dar fără succes, deşi preţul a scăzut de la aproape 13 milioane de lei (2,9 milioane de euro), la prima licitaţie, la 3,22 milioane de lei (722.000 euro) în prezent. „Ar fi bine să reuşim să îl vindem. Am scăzut preţul cu aproape 75%, mai mult nu putem scădea”, au declarat pentru gândul reprezentanţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Bacău, care au precizat că licitaţiile vor continua până îşi vor atinge scopul.

Totul a început în urmă cu aproape cinci ani, în august 2009, când compania indiană MDLR Airlines a adus la Aerostar Bacău, pentru lucrări de întreţinere, un avion de pasageri tip BAE AVRO RJ70, având o capacitate de 96 de locuri.
După ce o parte din lucrări au fost efectuate, în acelaşi an, la trei luni după aducerea aparatului de zbor la Bacău, compania indiană şi-a încetat oficial activitatea, nereuşind să îşi plătească leasingul pentru cele trei aeronave tip BAE AVRO RJ 70 din flota sa aeriană.

Ulterior, aeronava abandonată a intrat în proprietatea statului român, potrivit legislaţiei în vigoare, iar în prezent DFP Bacău încearcă să recupereze, prin scoaterea la licitaţie a aeronavei, sumele datorate de compania care a adus aparatul de zbor la reparaţii la Aerostar Bacău.

Din noiembrie şi până acum au avut loc deja şase licitaţiii la care nu s-a prezentat nicio firmă, deşi, potrivit reprezentanţilor DFP Bacău, de avion s-au interesat, la telefon, mai multe firme. Preţul de la prima licitaţie, de aproape 13 milioane de lei (2,9 milioane euro), a fost scăzut treptat de DFP Bacău, la cea de-a şasea licitaţie preţul de pornire ajungând la 3,22 milioane de lei ( 722.000 euro). Fără succes. Avionul a rămas tot în curtea Aerostar Bacău.

„Preţul, prea mare faţă de preţul pieţei”

Unii dintre reprezentanţii Aerostar Bacău consideră că eşecul în licitaţiile DFP Bacău este motivat de preţul prea mare cerut de Finanţe pe avionul indian abandonat, raportat la preţurile de pe piaţă.

La rândul său, Laurenţiu Pascu, director la Direcţia logistică din cadrul Aerostar Bacău, spune că nu este primul caz de avion abandonat în uzina lui de către o companie străină. Un alt caz este o aeronavă nigeriană pe care Finanţele Bacău au reuşit să o vândă în 2012.

“Este al doilea caz. Exclus să fie adus pentru a fi abandonat. Firma indiană a dat faliment şi nu a mai putut să vină să îl ia. Sunt multe firme din domeniu în lume care dau faliment. Acum, Finanţele Publice încearcă să îl vândă”, a declarat pentru gândul Laurenţiu Pascu.

DFP Bacău: Dacă nu reuşim să îl valorificăm în licitaţie, vom încerca şi să îl vindem prin Bursa Română de Mărfuri

Reprezentanţii Direcţiei Finanţe Publice Bacău a explicat pentru gândul că în noiembrie 2013 s-a organizat prima licitaţie pentru valorificarea aeronavei abandonate.

„În august 2009, avionul a fost adus la Aerostar Bacău pentru lucrări de întreţinere. O parte din reparaţii au fost efectuate. Între timp, operatorul aerian şi-a întrerupt activitatea şi avionul a fost abandonat. Aerostar Bacău l-a declarat la vamă, iar vama ne-a anunţat pe noi”, ne-a istorisit, pe scurt, una dintre reprezentantele DFP Bacău povestea avionul indian abandonat.

Preţul de la prima licitaţie, de aproape 13 milioane de lei, a fost stabilit de un evaluator, potrivit informaţiilor furnizate gândul de DFP Bacău. Apoi, DFP Bacău a redus preţul, la fiecare licitaţie, potrivit legislaţiei, iar la cea ajungând ca la ultima să aibă un preţ de pornire de 3,22 milioane de lei.

„Vom mai organiza licitaţii. Sperăm să valorificăm avionul. Mai mult de atât nu mai putem scădea preţul. Abia peste 180 de zile, calculate de la prima licitaţie, din noiembrie 2013, (până în luna mai n.n.) vom încerca să îl valorificăm şi în alte forme, fie la Bursa Română de Mărfuri (BRM). Dacă nu reuşim la BRM, vom încerca în continuare, vom mai scădea preţul. Dar nu putem scădea preţul mai jos de preţul pe care l-ar oferi o unitate de colectare a deşeurilor. Nu îl vom duce la o unitate de colectare a deşeurilor”, a explicat o reprezentantă a DFP Bacău.

Despre avionul indian

Avionul de pasageri de tip BAE AVRO RJ70, aparţinând operatorului aerian indian MDLR Airlines, a fost fabricat în 1996. Are un număr de 96 de locuri şi se află în prezent în custodie la Aerostar Bacău. Aparatul are 18.799 de ore de zbor şi are o greutate maximă de 42.200 kilograme.

Nu este primul caz de avion aparţinând unei companii străine care este abandonat în curtea Aerostar Bacău. Un alt avion „uitat” la Bacău, al unei companii nigeriene de data aceasta, a fost valorificat în 2012 de DFP Bacău într-o licitaţie. Presa locală a scris la acea vreme că avionul nigerian a fost cumpărat la licitaţie de Rodica Elena Petre, sora lui Petrică Uşurelu, administratorul firmei Piritex, din judeţul Prahova. Suma oferita de cumpărător, care intenţiona să transforme avionul în restaurant, a fost de aproape 80.000 de euro.

Sloganul companiei indiene MDLR Airlines: “Luxury in The Air”

Compania aeriană indiană MDLR Airlines, înfiinţată în Gurgaon, statul Haryana (India), a funcţionat între martie 2007 şi noiembrie 2009. Compania indiană a operat doar curse interne. Sloganul companiei a fost „Luxury in The Air” (lux în aer – n.n.) şi promitea pasagerilor săi „mâncare vegetariană pură”.

Compania aeriană, care avea în 2008 un număr de 250 de angajaţi, a fost deţinută integral de MDLR Group, fondat de un politician şi fost ministru din India, Gopal Goyal Kanda. În septembrie 2008, compania deţinea trei aeronave BAE AVRO RJ 70.

Compania indiană şi-a încetat activitatea în noiembrie 2009, după ce nu a mai reuşit să îşi plătească ratele la leasingul pentru cele trei aeronave din flota sa aeriană.

Proprietarul companiei, politicianul Gopal Goyal Kanda, a fost implicat în urmă cu doi ani într-un mare scandal de hărţuire sexuală. În 2012, o însoţitoare de bord, Geetika Sharma, în vârstă de 23 de ani şi care lucra la MDLR Airlines, s-a sinucis. În biletul lăsat a scris că s-a sinucis din cauză că a fost hărţuită constant de patronul său, Gopal Kanda.

Anchetatorii au descoperit ulterior că în contractul de muncă al tinerei era stabilit că avea obligaţia de a-i „raporta” acestuia, în fiecare seară, activitatea din fiecare zi.

La şase luni după ce Geetika Sharma s-a sinucis în locuinţa sa, mama ei s-a sinucis în acelaşi apartament, lăsând un bilet de adio în care îl acuza de asemenea pe acelaşi politician. În martie 2014, după 18 luni în care s-a aflat sub control judiciar, policianul indian a fost eliberat pe cauţiune.

gandul.info

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.