2,459 total views

…atât timp cât chiar ei, ca și conducere, îi sabotează, aparițiile la Festivalurile unde este invitată să reprezinte de fapt Teatrul Municipal „Ariel”, prin prestațiile sale de actriță dorită și de alte teatre. Ne întrebăm, ce alți actori ai Teatrului nostru municipal au mai fost invitați la festivaluri, în afară de Cătălina Sima care a fost solicitată și a jucat inclusiv la Chișinău? Ce actori?

Teatrul Municipal „Ariel” a fost invitat la cea de-a XXV-a ediție a festivalului Internațional al Teatrului de Studio Pitești Interfest, desfășurat în perioada 28 noiembrie-5 decembrie 2021. Teatrul „Alexandru Davila”, din Pitești, prin manager Felix Constantin Goldbach, a decis ca pandemia să nu închidă o manifestare culturală de tradiție, emblematică pentru mișcarea teatrală din România.

În acest context, echipa acestui Teatru și-a dorit să aibe alături, la această ediție jubiliară, o piesă din portofoliul Teatrului „Ariel”, din Râmnicu Vâlcea. Prin urmare, Teatrul nostru municipal a fost invitat, vineri 3 decembrie, ora 17.00, să participe în cadrul Festivalului cu spectacolul one-woman – show „Valoroasa Actriță fără Teatru”, de Mircea I. Ionescu, regia și scenografia Alin Holcă, coregrafia Malina Andrei, rol principal – Cătălina Sima!

Surpriză! Ne-am făcut de cacao…

Popescu Gabriel, managerul Teatrului Municipal „Ariel” „se scuză” că…era liber, iar invitația a venit destul de târziu (30 noiembrie), neavând posibilitatea să se pregătească de participare. Cu alte cuvinte, pe managerul Popescu Gabriel l-a durut la bască să se dea peste cap să-și pună în funcție echipa și să participe la un Festival de asemenea anvergură, în condițiile în care, iată, conducerea Teatrului „Alexandru Davila” nu mai era în libere și s-a gândit să-i invite la Festivalul lor, ediție jubiliară!!! Nu putem califica în cuvinte „interesul” pe care acest individ, cu o înfățișare indiferentă, un individ care ascunde lașitate, răutate, viclenie, necinste, care în ciuda aparențelor este extrem de periculos pentru echipa sa, pentru managementul pe care îl asigură acestei instituții, înjosind-o prin neparticipare la Festivaluri, l-a avut de a refuzat o invitație de un alt nivel, sub motive de toată jena, când alții îi invită să facă parte din lumea teatrului de alt nivel !?!?

Să mai spunem că Popescu trebuia să știe că în această perioadă are loc acest festival și să fie pe recepție, în caz că va primi o invitație? Nu are rost! El doarme pe bani publici, bucurându-se de liberele pământești, fără a-l interesa de performanța managerială. Bine, pe el nici când nu sunt libere nu-l interesează! Așa că, ce ne mai miră!? Pe românește, Popescu a făcut ceva pe invitația primită, fără a gândi o clipă ce ar fi însemnat pentru Teatrul „Ariel” această participare și implicit pentru ordonatorul său de credit – Primăria Râmnicu Vâlcea ori pentru imaginea întregului oraș.

Participare la o ediție jubiliară este o invitație rar întâlnită la un teatru municipal mic, așa cum este „Ariel”, dar cu ea poți să te mândrești că ești invitat la Festivaluri, că ești bun și oferi un management de calitate, acesta putând fi de fapt motivul invitației! O participare în acest sens ar fi putut atrgae după ea și alte invitații! Dar, șprițul de „punte” a fost relaxarea ideală care nu i-a permis lui Popescu să facă eforturi administrative, să ne dea ocazia să ne mândrim cu Teatrul nostru, prin participări pe care greu le pot obține unii.

În piesa solicitată de către Teatrul „Alexandru Davila”, din Pitești, trebuia să joace cea mai bună actriță a acestui teatru municipal – Cătălina Sima – care cu o durere în suflet și lacrimi în ochi a mărturisit că încearcă să înțeleagă de ce nu a participat la acest festival. Efectiv de ce nu a fost lăsată să joace pe scena din Pitești?

Contactată pentru un punct de vedere, actrița Cătălina Sima ne-a spus: „nu știu nici un motiv pentru care nu s-a răspuns invitației, deși eu le-am zis ca sunt dispusă și chiar mă bucur pentru asta. Consider că pentru noi ca teatru, având în vedere situația prin care trecem, orice invitație pentru participarea la un festival este bine venită! Avem nevoie să participăm la cât mai multe festivaluri, să se vadă că suntem un Teatru demn de luat în seamă și care merită să fie văzut și apreciat. Dar în condițiile astea, cu doi oameni care nu înțeleg scopul acestui teatru și de fapt ce ar trebui să facă pentru el, din pozițiile pe care le au, atunci nu-și merită funcțiile și nici salariul, care nu este de neglijat! Noi, actorii, suntem imediat penalizați pentru abateri, dar pe ei îi penalizează cineva pentru nepricepere? Le taie cineva din salariu pentru faptul că nu fac nimic pentru teatrul în care au posturi de conducere, pe ochi frumoși!? Am fost întrebată de către regizor dacă pot să joc vineri sau chiar joi, dacă era, și am zis bineînțeles, pentru că sunt pregătită. Tot ce trebuia să se facă era să se încarce decorul și să plecăm. Nimic altceva. Se pare că pe managerul și directorul artistic îi depășește această situație. Și mai încerc să înțeleg, ca director artistic, cum s-a ajuns să nu reușim să onorăm această invitație?”

Anca Olteanu, directorul artistic ăla cestei instituții de cultură, am văzut că știe să facă ode politice, dar ne întrebăm: știe ce înseamnă participarea teatrului la un Festival, ediție jubiliară? Știe că trebuie să se ocupe de cât mai multe astfel de ocazii? Nu știe! Dacă știa, nu dădea cu piciorul la o așa invitație! Știm cum a luat acest concurs! Pe faptul că este protejata nu știu cui, în nici un caz că are capacitatea și calitățile necesare de a fi pe acest post! Cineva să-i readucă aminte că Teatrul Municipal „Ariel” nu este o asociație de binefacere pentru mendrele ei. Teatrul este teatru și are altă menire, alt scop!

Dacă la festival Teatrul „Ariel” era invitat cu o pisă regizată de Vlad Popescu, fiul managerului Popescu Gabriel ori o piesă în care juca Anca Olteanu, invitația era onorată 100%. Actrița Cătălina Sima a fost sabotată, iată, chiar de cei doi, echipa managerială, care în fiecare zi se chinuie cum poate mai bine să distrugă această instituție de cultură. Popescu Gabriel este de vină pentru acest management defectuos, pentru că această instituție mănâncă bani publici degeaba! Popescu și Olteanu au salarii foarte mari pentru – Zero performanțe! Zero implicare! Regiile lui Vlad Popescu sunt cele mai scumpe! Anca Olteanu este o actriță slabă și un director lipsit de conținut!

În loc de concluzii,

Ar fi mai bine pentru toată lumea să se schimbe conducerea cât mai repede, dacă nu, cine trebuie să închidă instituția, pentru că majoritatea nu își merită salariul, sunt slabi ca și actori, netalentați, unii chiar sunt extrem de răi. Echipă? Nu există! Mulți alți actori talentați nu au loc în acest teatru din cauza unora ca Popescu, Olteanu, poate și alții. Dar, cei doi își bat joc de Adevărații actori care chiar au ce căuta pe scenă, dar și de contribuabili!!! Dacă ăsta e nivelul, ce așteptări să avem atunci? Cu ce să mergem de fapt la festivaluri dacă Popescu și Olteanu atât știu să facă, să saboteze munca altora și să își bată joc de un buget primit moca?

Teatru e teatru, domnilor! O asociație de binefacere e altceva!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.