127 total views

După ce au stabilit inclusiv data în care noul guvern cu PP-DD în componență va fi trecut prin Parlament, pesediștii sunt nevoiți să renunțe, după ce partenerii de guvernare de la UDMR le-au transmis să nu conteze pe votul lor.

foto/romaniatv.net

Potrivit unor surse din PSD, după întâlnirea de ieri, de la Parlament, dintre reprezentanții partidelor care fac parte din coaliția de guvernare, pesediștii nu cred că mai există șanse pentru cooptarea PP-DD în guvern. Primul semnal că PSD se răzgândește a fost dat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a avertizat că pesediștii vor sista orice negocieri dacă reprezentanţii PP-DD vor susţine alte formaţiuni în teritoriu.

„Nu se poate trece prin Parlament”

După şedinţa coaliţiei de guvernare, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că, din punctul său de vedere, cooptarea PP-DD la guvernare ar fi un dezastru ca imagine şi că nu este de acord cu aceasta. „Asta înseamnă că în acest moment nu este de actualitate, fiindcă, oricum, fără voturile coaliției, nu se poate trece prin Parlament”, a precizat Kelemen Hunor. De altfel, nici UNPR nu s-a arătat entuziasmată de ideea cooptării PP-DD la guvernare. Aliații PSD sunt cu atât mai nemulțumiți cu cât PSD a început discuțiile cu PPDD fără să-i fi consultat.

La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta, a negat că ar fi avut discuţii în ultimele zile cu cei de la PP-DD privind cooptarea la guvernare şi a trimis presa după detalii la Liviu Dragnea. „Nu au fost negocieri, cel puțin eu nu am participat la niciun fel de negocieri, s-a discutat la nivel tehnic de către domnul Dragnea”, a spus Ponta.

Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, a precizat că discuţiile purtate cu liderii PPDD au vizat doar o colaborare locală. „Ţinem cont foarte mult de părerea celor de la UDMR. (…) Noi nu am ajuns la negocieri cu PP-DD pentru intrarea la guvernare. Ar fi bine să fie mai calmi toţi. Eu înţeleg nemulţumirea, dar e drobul de sare. Noi nu am discutat cu PPDD intrarea la guvernare, ci am avut o primă discuţie să vedem dacă putem realiza o colaborare în primul rând în plan local şi se pare că nu sunt semne foarte bune. Avem la Cluj probleme, la Braşov. Am văzut declaraţii şi la Gorj”, a spus Dragnea.

Calcule greșite

PP-DD urma să primească un post de ministru și patru secretari de stat. Potrivit unor surse din PSD, votul în Parlament era stabilit pentru luni, 16 iunie. Astfel, președintele PP-DD, Simona Man, urma să primească Ministerul Românilor de Pretutindeni. În teritoriu, PP-DD-iștii ar fi primit câte o funcție de vicepreședinte de Consiliu județean, acolo unde județul e condus de PSD. Pesediștii nu aveau emoții la votul din 16 iunie, pentru că în urma alegerilor parlamentare parțiale organizate odată cu europarlamentarele au mai câștigat opt parlamentari. Au uitat însă să-și consulte partenerii de guvernare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.