70 total views

În principal, problema care zguduie cancelariile occidentale în zilele astea, este reprezentată de ascensiunea nemaiîntâlnită a mişcărilor de extremă dreaptă şi eurosceptice în Parlamentul European.

 

Din cele 751 de locuri ale PE , 129 vor fi ocupate de oameni care neagă existenţa Uniunii şi care o vor, desfiinţată. În mod surprinzător, aceste mişcări sunt cantonate în ţările fondatoare ale Uniunii Europene- Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie. În ţările mai nou venite în spaţiul European aşa cum este România, aceste curente xenofobe şi rasiste, nu au încă adepţi. Care ar putea fi explicaţia? În ţările puternic industrializate din Uniunea Europeană, mişcările de extremă dreapta au lansat ideea ca imigranţii sunt cei care consumă cu preponderenţă fondurile sociale ale statelor, respectiv, fonduri obţinute din taxele contribuabililor.

De asemenea, extrema dreaptă a găsit soluţia salvatoare pentru ieşirea din criză şi aceasta este alungarea în totalitate în ţările de origine a imigranţilor şi a familiilor acestora. Aceste idei, care încalcă orice limită de înţelegere, au fost totuşi îmbrăţişate cu sârg de către electorii occidentali. Astfel, în Franţa, ţara cu vechi tradiţii xenofobe şi anti semite ( vezi cazul Dreyfuss), Frontul Naţional de extremă dreapta s-a clasat pe primul loc.

În Marea Britanie, euroscepticii al căror lider Nigel Farage, cel care vrea expulzarea românior s-a clasat pe locul doi. În Danemarca, extrema dreaptă a ocupat primul loc. Şi exemplele ar putea continua. Ascensiunea extremei drepte reprezintă în fapt o inadaptabilitate a guvernelor occidentale, vis-a-vis de integrarea imigranţilor în spaţiile naţionale, fapt ce a condus la reapariţia sloganurilor rasiste şi xenofobe.

Prin contrast, România, ţara mai săracă din Uniunea Europeană, dar cu un popor tolerant şi primitor, a oferit modelul de convieţuire care ar trebui urmat şi de occidentali. În nici un moment în România, campania electorală de la europarlamentare nu a fost atinsă de microbul rasismului şi xenofobiei. Mai mult decât atât, în România nu avem în momentul de faţă mişcări de extremă dreaptă care să arunce pe piaţă sloganuri rasiste şi xenofobe.

România a demonstrat că este un stat european modern şi în ceea ce priveşte relaţiile cu vecinul de la vest, Ungaria în care partidul extremist JOBBIK a devenit a doua formaţiune ca rezultate pentru Parlamentul European. Să nu uităm că acest partid propovăduieşte realipirea la Ungaria a Transilvaniei, Ucrainei Subcarpatice, Voivodinei Sârbe şi a Sudului Slovaciei.

Aceste exemple date de România, ar trebui apreciate la Bruxelles, şi de data aceasta ar trebui ca ţările occidentale să urmeze exemplul nostru, pentru că au ce învăţa în materie de toleranţă şi bună vecinătate de la români.

 

Distribuie

Un comentariu

  1. ma, eu nu stiu lanivel national cum sta situatia dar in anturajul meu toata lumea blameaza uniunea asta,ei au furat tot,din cauza lor avem noi probleme economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.