269 total views

…s-au verificat 1.200 de cereri, în valoare de 740 milioane lei și s-au găsit neconformități la 27 solicitări de plată de peste 19 milioane lei, iar alte 20 de cereri la plată au fost retrase, pentru o valoare de aproape 13 milioane lei. Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, în Guvernul Orban, în debutul ședinței de Guvern de marți 10 decembrie, a declarat că Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației desfășoară în această perioadă controale în teritoriu cu țintă pe proiectele PNDL.

„Corpul de control a fost, prin echipe distincte, în șase județe, în prima săptămână, acum sunt la rând alte șase. Am spus și premierului Ludovic Orban că, în teren, am avut parte și de surprize neplăcute, situații care vor fi făcute publice prin rapoartele pe care le vom prezenta. Totodată, în baza acordului între MLPDA și Inspectoratul de Stat în Construcții, am dispus controale pentru fiecare anexă 4 prezentată ministerului. Până la sfârșitul săptămânii vom putea acoperi în totalitate anexele prezentate MLPDA”, susține ministrul.

Primarii au primit o șansă

Pentru ca totul să fie de calitate, ministrul a transmis și o adresă primăriilor din teritoriu, prin care a atenționat edilii că pot să își retragă anexele, în condițiile în care lucrările nu sunt gata și în parametrii calitativi impuși prin contracte. Cu alte cuvinte, ministrul le dă șansa primarilor să nu intre în raportul ce urmează a fi dat publicității, în condițiile în care și-au bătut joc de lucrări, cum mulți doar asta fac. În județul Vâlcea avem drumuri județene asfalte de foarte puțin timp și deja sunt distruse. Oare de ce? Să fie același motiv pe care îl invocă ministrul, adică bătaie de joc pe bani publici?

”Domnii primari trebuie să înțeleagă că nu mai funcționează lucrurile așa cum au funcționat cu Guvernul PSD, în care să servească spre decontare lucrări neefectuate, beneficiind de subiectivismul relațiilor politice. Lucrările se plătesc cu singura condiție să fii fost efectuate la calitatea care este prevăzută în contract”, punctează și premierul Ludovic Orban.

Se poate vorbi clar despre furt!

Ministrul mai menționează că a primit numeroase mesaje din partea cetățenilor, foarte multe prin intermediul rețelelor de socializare, altele transmise prin telefon sau personal, la întâlnirile cu oamenii, din țară.

„Toți ne-au felicitat pentru decizia de a trimite echipe de control în țară, la obiectivele de investiții finanțate prin PNDL I și II. Cetățenii au cerut transparență totală în a prezenta situațiile reale și, acolo unde sunt nereguli, remedierea și/sau sancționarea lor în timp util. Îi asigur că asta se va întâmpla astfel încât lucrările să poată fi decontate și până la urmă, comunitățile să beneficieze de pe urma acestor lucrări. Însă, acolo unde bătaia de joc pe bani publici este sesizată de corpul de control, punctez foarte clar că plățile nu se vor realiza! Corpul de control al ministrului a fost, în cursul unei săptămâni, în vizită la peste o sută de obiective, din mai multe județe, și a vizat solicitări la plată în valoare de peste 200 milioane lei (asfaltări, trotuare, canalizare, construcția/reabilitarea de școli, grădinițe ori dispensare, iluminat public). La câteva dintre obiective au fost identificate neconformități pentru valori cereri de plată de peste 21 milioane lei. În aceste cazuri, se va reveni periodic în control pentru a se remedia neconformitățile. Unde abaterile sunt grave, în acest caz, plățile sunt puse în pericol. Se poate vorbi clar despre furt! Asta pentru că, în raport cu solicitările la plată, realitatea din teren nu corespunde. Corpul de control a găsit drumuri ”subțiate”, unde stratul de sistem rutier, inclusiv asfalt, din hârtii, era de 47 de centimetri, iar la măsurători, când s-a intrat cu cupa escavatorului pe anumite porțiuni, s-a găsit asfalt de 10-15 centimetri. În acest caz, plata va fi oprită! Avertizez din capul locului că astfel de situații vor ajunge și de competența organelor de cercetare penală. În ceea ce privește controlul derulat de Inspectoratul de Stat în Construcții, de la nivel județean, cei de acolo au verificat 1.200 de cereri, în valoare de 740 milioane lei și au găsit neconformități la 27 solicitări de plată de peste 19 milioane lei. De asemenea, alte 20 de cereri la plată au fost retrase, pentru o valoare de aproape 13 milioane lei. În zilele următoare, voi reveni cu un raport detaliat privitor la investițiile derulate prin PNDL, în care voi face publice toate situațiile neconforme găsite atât de Corpul de control cât și de inspectorii ISC”,

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.