ADI Salubrizare a convocat în ședință Adunarea Generală, astăzi 15 iunie 2021, începând cu orele 12.00, iar pe ordinea de zi se regăsesc 6 proiecte de hotărâre printre care : – aprobarea bugetului Asociației pentru anul 2021 și al cotizațiilor membrilor ; – aprobarea remunerațiilor membrilor comisiei de cenzori ; – stabilirea organigramei având în vedere nevoile curente ale aparatului tehnic în situația actuală ; – înlocuirea lui Draghici Gheorghe – membru în Consiliul Director al ADI Salubrizare – cu vicele Florian Marin ; – prezentarea raportului președintelui ADIS pentru anul 2020 ; – informarea cu privire la SMID și a licitației de delegare a serviciului de salubrizare al județului Vâlcea.
Pentru cei care nu știu, din Adunarea Generală fac parte toate UAT-urile județului. Comunele, orașele și municipiile sunt reprezentate de drept, în Adunările Generale ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, de către primari. Așadar, edilii sunt chemați astăzi să dea un vot „pentru” cele mai sus expuse.
Din toate proiectele de pe ordinea de zi ne-am oprit la „informarea cu privire la SMID”, un proiect cu o valoare totală de 146.038. 530 lei. Acest proiect are o finanțare și pentru faza II, cu un cost de 138.586.351 lei, contract semnat la 21 noiembrie 2014 și care avea ca și termen de finalizare data de 30 iunie 2021 !!! Și acest proiect se va prelungi până la finalizarea CMID Roești, pentru că incompetența și-a făcut simțită prezența ca de fiecare dată și la această fază II. Progresul fizic total proiect este de 33,83%, progres fizic faza II este 22,73%, total contracte proiect – 10, contracte semnate – 8, contracte în procedură de atribuire – 2.
Aparatul tehnic al A.D.I. Salubrizare, în urma discuțiilor cu conducerea CJ VL și analizând documentele au hotărât anularea licitației în data de 27 mai 2021, principalul motiv fiind abaterile grave de la legislație, respectiv încălcarea prevederilor Legii 181/2020 privind colectarea pe cinci fracții a deșeurilor menajere, modificarea valorii contractului cât și a fluxurilor deșeurilor.
În momentul de față, ADI Salubrizare, împreună cu echipa Consiliului Județean (care echipă, cea care de peste 15 ani nu este în stare să implementeze acest proiect!?!?) a demarat procedura de refacere a documentației de atribuire (cine plătește refacerea documentație ?), iar după modificarea corespunzătoare a documentației va fi necesară reluarea procedurilor tehnice de aprobare în HCL de către UAT-urile din județul Vâlcea și apoi aprobarea în AGA ADIS. Cu alte cuvinte, „la calendele grecești”.
Ca ședința să fie statutară este nevoie de prezența a peste 65 de primari, lucru extrem de greu de înfăptuit, exact cum replica recent un edil cu care am purtat o discuție cu privire la această ședință și care a spus așa : „aștept un telefon să văd dacă plec până la București. Dacă-l primesc, plec la București. Este mult mai important ce am de făcut acolo pentru comunitatea pe care o administrez, dar dacă nu plec vin la ședință”.
În urma mai multor discuții purtate și cu alți edili, cu privire la această ședință și nu numai, am înțeles că nu au în atenția lor principală participarea la aceasta. Deși s-ar părea ca nici astăzi să nu fie cvorum, bine ar fi să fie. Primarii trebuie să înțeleagă că prezenta lor la ședințele ADIS nu este una aleatorie, ci obligatorie !!!