243 total views

Departamentul specializat din cadrul CEZ România a organizat un număr de 4135 acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice de către consumatorii casnici și agenții economici in intervalul iulie – septembrie 2014. Fenomenul are impact direct asupra calității alimentării cu energie electrică a consumatorilor și prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale și pierderi de vieți omenești.

Acțiunile de prevenire și combatere a fenomenului sunt necesare pentru asigurarea echilibrului între prestația serviciului de distribuție a energiei electrice și valoarea acestuia. La acțiuni participă de regulă, în medie un număr de 13 echipe de specialiști mandatați de către operatorul de distribuție a energiei electrice si sunt sprijiniti de echipaje ale instituțiilor publice abilitate să ia măsuri legale în astfel de cazuri de sustragere frauduloasă.

În cele 7 județe în care opereză CEZ Distribuție au fost verificate 4135 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, împărțite după cum urmează:

Argeș – 731 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 23 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice și 63 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distribuție a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 905.725 kWh.

Dolj – 1201 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 83 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice și 103 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distribuție a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 1.305.229 kWh.

 Gorj – 257 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 5 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice și 5 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distribuție a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 44.658 kWh.

Mehedinți – 252 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 12 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice și 20 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distribuție a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 622.142 kWh.

Olt – 658 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 46 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice și 66 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distribuție a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 1.225.040 kWh.

Teleorman – 618 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 29 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice și 25 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distribuție a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 282.073 kWh.

Vâlcea – 418 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 7 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice și 18 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice, iar prejudiciul total adus operatorului de distribuție a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 343.094 kWh.

Subliniem faptul că sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Intervenţiile neautorizate şi utilizarea unor instalaţii improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieţi omeneşti şi daune materiale semnificative. De asemenea, consumul fraudulos de energie influenţează calitatea serviciilor, determină variaţii de tensiune şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru consumatorii care consumă energie electrică având contracte de furnizare a energiei electrice încheiate și respectând prevederile legale în vigoare. Menționăm că în baza articolului 85 din Legea nr. 123/2012 “Legea energiei electrice”, consumul fraudulos constituie infracțiune, astfel incât departamentul specializat din cadrul CEZ România colaborează și cu organele de specialitate ale Poliției pe linia prevenirii și combaterii caracterului infracțional al faptelor.

Le reamintim consumatorilor că este în interesul și beneficiul lor să sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie, apelând Info Linia CEZ la numărul unic 0251 929, pentru ca aceste situații să poata fi stopate. Toate sesizarile primite din partea clienților, precum și identitatea acestora sunt confidențiale pe tot parcursul acțiunilor departamentului specializat.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.