...iar el să-i întoarcă favorul „acceptă” să fie martor în dosarul despăgubirilor, demonstrându-ne și unul și altul, procurorul DNA, dar și reprezentantul statului român prin Ministerul de Finanțe Publice, ce judecată dreaptă are acest proces.
A avut loc un nou termen în dosarul 1022/90/2019 – Gutău Mircia/Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, dosar ce face obiectul unor „pretenții despăgubiri civile privind repararea prejudiciului material provocat”. Ținem să facem o scurtă trecere în revistă a dosarului nr 914/1/2018, dosar care îi aduce achitarea edilului și datorită căruia l-a putut deschide pe cel cu nr. 1022/90/2019, dosar ce se judecă la Tribunalul Vâlcea, pentru despăgubiri de la statul român în cuantum de 10,5 milioane de euro daune morale și materiale pentru „suferința și umilința” la care a fost supus în cei peste 12 ani de procese.
La dosarul despăgubirilor în sfârșit a fost depusă Decizia Penală nr. 865 a ședinței publice din 29 octombrie 2018, care confirmă achitarea.
Este important de reamintit că ICCJ a respins ca nefondat recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva deciziei penale nr.39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr.698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutău Mircia. Menţine dispoziţia de achitare a inculpatului Gutău Mircia (…) pentru infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 254 alin. 1 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constată că inculpatul Gutău Mircia a fost reţinut în data de 7 iulie 2006 şi arestat preventiv de la 11 iulie 2006 până la data de 10 noiembrie 2006. Constată că inculpatul Gutău Mircia a executat pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin decizia penală nr. 273 din 27 ianuarie 2010 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 până la data de 14 septembrie 2011. Pronunţată în şedinţă publică azi, 29 octombrie 2018.
În doarul 1022/90/2019, Gutău a cerut 500.000 de euro daune materiale și 10 milioane de euro daune morale pentru cei 12 ani pe care i-a petrecut prin procese în pușcăriile României, cheltuieli pe care le-a făcut pentru angajarea unui avocat, cazare, masă, transport la organele de urmărire penală, la instanțele de judecată și multe alte cheltuieli, fiind ani de procese la instanțele din țară și inclusiv la CEDO.
Revenind la termenul de judecată, de luni 6 iulie, acesta s-a rezumat doar la interogatoriul viceprimarului Vețeleanu Eusebiu. Expertiza pentru daune nu s-a efectuat până la această dată, deoarece dosarele 4150/90/2006 judecat la Tribunalul Alba, 698/57/2008 judecat la Curtea de Apel Constanța și 3487/1/2017 judecat la I.C.C.J., nu au fost atașate dosarului în cauză, lucru solicitat de către expert încă de la termenul din 2 martie.
Dosarul despăgubirilor este la al 6-lea termen, cel din 27 aprilie, chiar de ziua edilului, nu s-a putut judeca, toate procesele fiind suspendate de drept, în temeiul dispozițiilor art. 1 din Decretul privind prelungirea stării de urgență fiind stare de urgență pe teritoriul României. Termenul anterior stării de urgență, 2 martie 2020, fiind amânat pentru administrare probe.
Vețeleanu martorul lui Gutău, susținătorul moral numărul I
„Fratele de cruce”, bun la toate, și care într-o justiție corectă trebuia recuzat atât de procurorul DNA cât și de delegatul statului român, ambii parte în proces, pentru cei 12 ani de chin, a declarat că i-a fost alături – MORAL – vizitându-l de cel puțin 20 de ori la pușcăriile unde a fost încarcerat.
„Am fost în permanență alături de el, de cel puțin 20 de ori, am fost la el chiar și împreună cu familia lui, am fost și la procesele de la Alba Iulia, Constanța, București, Pitești, iar cheltuielile le suporta el din veniturile proprii, inclusiv ale avocatului. La Constanța când mergeam, ne duceam cu o zi înainte și vă dați seama, trebuia să ne cazăm la hotel, să mâncăm, iar aceste cheltuieli le suporta el. Soția, Mariana Gutău, a fost de peste 100 de ori”. Judecătorul de caz l-a întrebat pe Vețeleanu dacă Gutău i-a plătit și lui cazare, masă și transport, acesta menționând că DA!
Întrebăm și noi, pentru cunoscători, procurorul DNA și reprezentantul statului român, de ce nici măcar la cele auzite, nu l-au recuzat pe martor, fiind evidentă declarația de susținere pentru edil și în nici un caz o declarație bazată pe adevăr ?
Cum poți să aduci ca martor în proces chiar pe cel căruia tu i-ai plătit cazarea, masa și drumul de câte ori a venit la tine la pușcărie, dar tu procuror DNA și reprezentant al statului român să accepți așa ceva, fiind evidentă mărturia „pentru” ? Să mai spunem că prin natura funcției de viceprimar acesta trebuia recuzat de la bun început !?!? Nu mai are rost !!! Ca totul să merite șampania, nici procurorul DNA și nici reprezentantul statului român nu au avut nici măcar o întrebare de adresat martorului Vețeleanu, amândoi au tăcut mâlc în loc să se opună audierii celui mai de încredere om al lui Gutău, din toate timpurile, întrecându-i inclusiv pe Prală și Vrigeanu, lucru știut de ei și de altfel tot orașul. Multe ar fi fost de întrebat, dar cine ? Obedienții statului ?
Prezentă în sală, am crezut că voi auzi lucruri concrete gen – „onorată instanță, Mircia Gutău, așa cum ați putut observa la dosarul cauzei, deține acte justificative pentru suma de 500.000 de euro pe care o cere ca și despăgubire, acte pe care onorata instanță cu sigurață le-a studiat”. Exclus ! În schimb am auzit cum acesta îl prezenta pe Gutău ca fiind un individ care a avut noroc că are un psihic puternic, fiind sportiv de performanță, că l-a văzut „cu lacrimi în ochi care spuneau multe despre durerea lui pentru că a fost condamnat pe nedrept”, descriind în același timp condițiile insalubre din pușcăriile statului român și în care Gutău a trebuit să „supraviețuiască”, plângându-se mereu de „ploșnițele din cameră, de toaletele execrabile, de șobolani, de lipsa sălilor de așteptare să intre la vizită, adesea stându-se afară, în ploaie, frig, ger,…”. Pe scurt, condiții inumane pentru un edil de talia lui, condamnat pentru o ridicare de mână și o virgulă schimbată, dar și pentru vizitatori.
Vețeleanu nu a uitat să puncteze faptul că poate enumera, la ora actuală, „cel puțin 4 contestatari vehemenți care și astăzi pe Gutău din hoț, infractor și pușcăriaș nu îl scot și că ar fi multe de povestit”, adăugând inclusiv faptul că acesta „a ținut ani buni prima pagină a ziarelor locale și naționale, iar știrile TV se deschideau cu el”, prezentând imagini cu primul primar corupt și încătușat, toate acestea fiind greu de suportat de familia lui.
La final, probabil, vom avea surpriza să vedem că mare parte din sumă s-a dus pe onorariul avocatului, el fiind un maestru în ale dreptului, chiar dacă nu știe că procurorul DNA poate fi parte în dosar facultativ sau obligatoriu, solicitând termen să studieze. Maestru de calitate, avocat special cu un cost special !!!
Pe Gutău, în afară de familie, în pușcărie l-au vizitat mai mulți, Prală Ștefan, Cristi Jianu, Romeo Rădulescu, Verigeanu, ziariști care au făcut emisiuni cu el în arest și mulți alți prieteni. Oare și lor le-a plătit cazare, masă, transport, că l-au susținut moral sau doar lui Vețeleanu ?
Voi ce credeți, poate Gutău justifica cu acte cei 500.000 de euro pentru care cere despăgubiri cheltuieli materiale ?
E obligat statul român să despăgubească cheltuielile susținătorilor morali !?!?
Atât de susținători au fost că nici bani să se ducă la el la pușcărie nu au avut, Gutău plătind pentru efortul lor, iar acum statul să-i dea acești bani înapoi !?!?
În oraș, la un moment dat, se discuta, plecând de la angajați ai instituției de judecată, că procesul celor 10,5 milioane de euro s-a terminat și că Mircia Gutău a luat și banii, că sigur i-au intrat chiar în cont. Dacă nu am reușit atunci să-i conving pe cei cu care am discutat, spunându-le clar că dosarul se judecă și că încă documente fără de care nu se poate merge mai departe cu jecata lipsesc de la dosar, fiind necesare pentru stabilirea cuantumului, sper să înțeleagă acum că procesul nu s-a terminat, iar Gutău nu a luat nic un leu.
Un lucru e cert, procesul nu are o judecată corectă, procurorul DNA este altul decât cel de la primele termene, primul fiind extrem de implicat, lucru care sigur a deranjat foarte mult instanța și pe avocatul edilului care cu greu au acceptat ideea că prezența lui în sală este obligatorie și nu facultativă, solicitându-se probabil schimbarea lui, iar reprezentantul statului este de imagine. Mai mult, acesta, întârziind la dezbatere, nici măcar nu a cerut să se pună la punct cu ce s-a discutat până să ajungă el ori să afle cine este cel din fața instanței pentru mărturie. Cu alte cuvinte, nici un gând să verifice dacă martorul trebuie acceptat sau nu !?!?
Acesta este reprezentantul statului român prin Ministerul Finanțelor Publice și acesta este procurorul DNA Pitești, indivizi obedienți peste măsură.