247 total views

…care să facă cu un oraș sau un județ doar ce-i trece prin cap, USR Vâlcea are o viziune a unei dezvoltări sănătoase a municipiului Râmnicu Vâlcea și expune, în acest sens, pilonii de bază ai unei astfel de dezvoltări – atragerea de investitori, parteneriate, expertiză.

Vâlcea are nevoie de reforme reale, nu de mici cosmetizări ale sistemului. Sistemul este cel care a creat baronii locali, mafiile din instituțiile de stat, corupția generalizată și care instalează periodic câte un tătuc care să facă orice îi trece prin cap cu un oraș sau un județ. Viziunea noastră presupune definirea viitorului dezirabil al Râmnicului si al județului, modul în care ne dorim ca orașul si judetul nostru sa arate pe termen lung. USR Valcea va crea politici publice locale pe baza unor piloni esențiali in dezvoltarea economică a zonei.

Pilonii de bază ai dezvoltării:

1. Atragerea de investitori – fără un sector privat dinamic, Vâlcea nu va putea avea parte de dezvoltare locală.

Aici ne referim atât la investitorii locali, cărora administrația locală trebuie să le faciliteze activitatea prin tot ceea ce ține de ea (infrastructură, rețele edilitare, taxe și impozite locale prietenoase și ușor de achitat etc.), cât și la investitorii străini, pe care administrația locală ar trebui să îi atragă prin aceleași facilități și ceva în plus (parcuri industriale bine conectate la rețelele de infrastructură edilitară și de transport, bine poziționate, cu respectarea standardelor de mediu, sistem de transport pasageri în parteneriat public-privat etc., facilități fiscale pe o perioadă determinată etc.).

2. Parteneriate – fără conexiuni la nivel local cu o varietate de actori, administrația publică nu va putea identifica cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă cetățenii vâlceni.

Aici ne referim la tot ce include democrația participativă. Dialogul cu asociațiile de cetățeni/de proprietari/de locatari, sindicate, patronate, cluburi, organizații neguvernamentale, mișcări civice, fundații, furnizori de cultură etc. și este esențial în identificarea problemelor comunității locale și în găsirea celor mai eficiente soluții. Dezvoltarea și derularea de proiecte concrete împreună cu aceștia este calea cea mai sigură spre o rezolvarea armonioasă și pe bază de colaborare a problemelor locale.

3. Expertiză – nicio administrație publică nu poate să facă performanță dacă nu este dispusă să selecteze cei mai competenți oameni pentru a face posibilă această performanță.

Aici ne referim, de fapt, la ingredientul principal al dezvoltării – oamenii competenți. Dacă angajările în administrația publică locală continuă să se facă pe bază de „pile, cunoștințe și relații”, cheia dezvoltării este pierdută. Omul sfințește locul, deci fără profesioniști aleși în mod onest, pe baza competențelor de care dau dovadă, nu putem avea o administrație competentă, integră și eficace și nici dezvoltare locală. Soluția este simplă: concursuri în administrația publică organizate onest, iar nu concursuri fictive, „aranjate”.

Orice administrație publică trebuie sa își stabilească strategia si in funcție de creșterea competitivității economiei județului, prin valorificarea resurselor de muncă și a spiritului antreprenorial local, susținerea inovării și furnizarea de servicii de afaceri adaptate la nevoile actuale ale economiei de piață. Doar o conducere locală cu viziune și voință politică reală poate orienta administrația publică înspre modelul unui oraș dezvoltat, așa cum își doresc râmnicenii.

USR este viziunea politică a bunei administrații publice, susține Andrei Gheorghiu, președinte USR Vâlcea

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.