74 total views

Afirmaţia aparţine preşedintelui naţional Vasile Blaga şi a fost rostită imediat după încheierea Congresului PNL.

Fuziunea…un joc de imagine

La acest Congres, pdl-iştii au primit o grea lovitură de imagine din partea noului preşedinte liberal, Klaus Iohannis, care a anunţat că noul partid de dreapta va purta numele de PNL şi că acest lucru a fost acceptat de pdl-işti. Imediat după această afirmaţie fanfaroană, prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, a ripostat obligându-l şi pe liderul naţional Vasile Blaga, să aibă aceeaşi poziţie de respingere cu vehemenţă a oricărei înţelegeri, vis-a-vis de noua denumire a partidului.
Această reacţie a PDL-ului ne-a arătat că mult trâmbiţata fuziune PNL-PDL este numai un joc de imagine al celor două partide, în speranţa creşterii în opţiunile de vot ale populaţiei. Se pare că atât pdl-iştii, cât mai ales pnl-iştii, nu s-au gândit în nici un moment în mod serios la realizarea fuziunii, fiecare încercând un joc de imagine care să-i permită ruperea a cât mai multor voturi din partea electoratului de dreapta. Klaus Iohannis a vrut să-şi arate “muschii”, prin afirmaţia făcută, numai că a dat cu bâta în baltă şi a adus mai rapid decât se vroia reacţia de respingere a PDL-ului, de înregimentare sub săgeata galbenă.

PDL nu ştie ce vrea…

În ecuaţie mai trebuie ţinut cont şi de hotărârea luată de Congresul PNL, de părăsirea grupului ALDE din PE şi trecerea cu arme şi bagaje la grupul PPE. Făcând acest lucru, liberalii au anulat singurul avantaj pe care PDL-ul îl avea faţă de ei şi anume, de a fi membri ai PPE. Pentru pdl-işti, credem că este inacceptabil să-şi piardă identitatea şi să treacă cu arme şi bagaje, ca oaste de “strânsură”, în cadrul PNL. Este amuzant, când ne aducem aminte, cum reprezentanţii celor două partide, încercau până acum două luni de zile să arate că pe dreapta politicii româneşti numai partidul lor, PDL sau PNL, este reprezentativ. Şi acum, dintr-o dată, PDL-ul se vede pus cu spatele la zid în faţa opţiunii de pierdere a identităţii, datorită fuziunii prin absorbţie pe care o vrea PNL-ul. De aceea, PDL-ul s-a “burzuluit” la declaraţia lui Iohannis şi credem că în momentul de faţă toţi liderii PDL îşi doresc ca în PNL să înceapă războiul între cele două grupări, Antonescu şi Iohannis. Şi credem că-şi mai doresc ceva pdl-iştii şi anume, ca Traian Băsescu să fie atât de puternic afectat de scandalul de corupţie, încât să nu mai poată dirija PMP-ul, iar alegătorii pdl-işti, trecuţi la PMP, să se întoarcă la matcă.

Şi acum un calcul simplu:

– Victor Ponta va beneficia în noiembrie de voturile membrilor şi susţinătorilor troicii PSD-UNPR-PC, precum şi de voturile alegătorilor partidelor naţionaliste. În cazul în care UDMR-ul va părăsi Guvernul Ponta până în noiembrie, există şansa ca Ponta să primească voturi mai consistente şi din zona Ardealului.

Prezidenţiabilii PNL, Crin Antonescu sau Klaud Iohannis, (care din ei va rămâne), vor obţine voturile membrilor şi simpatizanţilor PNL, posibil ai PDL, dar în nici un caz ai PMP.

Prezidenţiabilul PDL, în caz că fuziunea nu va avea loc, va obţine voturile membrilor PDL, fără însă a primi voturi de la PNL şi mai ales de la PMP.

Prezidenţiabilul PMP, nu va primi voturi decât de la membrii şi simpatizanţii acestui partid şi eventual de la FC.

După cum se poate observa, vechiul dicton latin “ Alea jacta est!” pare a se potrivi de minune alegerilor prezidenţiale din România anului de graţie, 2014.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.