Atac la primarul interimar al Râmnicului, la comanda fostului edil al Râmnicului
Dacă nu ştiaţi, bazarul din aşa zisa Autogară 1 Mai este o autogară internaţională, chiar dacă arată mai degrabă cu un târg din anii 1940. Dumitru Becşenescu, patronul firmei Anatres, susţine că Autogara 1 Mai este una dintre cele mai frumoase din România, probabil se referea la aceeaşi perioadă. Patronul Antares mai spunea că a creat conceptul de autogară internaţională pentru simplul fapt că a adus firme care efectuează transport internaţional, într-o parcare redusă la doar câteva locuri deoarece spaţiul destinat parcării a fost transformat în bazar şi piaţă agroalimentară, o parte din construcţii fiind ridicate fără autorizaţii de construcţie. Deşi a construit ilegal, patronul firmei Antares îl acuză pe primarul Gigi Matei de abuz în serviciu pentru că nu i-a legalizat ilegalitatea. În spatele acestui demers se ascunde în fapt un atac politic la adresa actualului primar interimar, posibil contracandidat al deputatului Romeo Rădulescu la alegerile parţiale sau locale de la Primăria Râmnicului.
Patronul de la SC Antares, Dumitru Becşenescu, cel mai controversat om de afaceri din Vâlcea, s-a gândit să revină în atenţia vâlcenilor cu un atac virulent la adresa primarului interimar Gigi Matei, pe care-l acuză că a refuzat, din răzbunare, să-i elibereze o autorizaţie de construcţie pentru o clădire construită ilegal în Autogara 1 Mai. Fostul deputat, prieten la cataramă cu fostul primar Romeo Rădulescu, susţine că Matei i-ar fi refuzat eliberarea autorizaţiei pentru că într-o campanie, nu mai ştie în care, ar fi refuzat să-i acorde sprijin. Cu toate că Becşenescu a recunoscut oficial că a încălcat legea pentru a-şi asigura o serie de afaceri cu parteneri străini, îl acuză de abuz în funcţie pe primarul Gigi Matei. Şi ca circul să fie complet, Becşenescu a ameninţat autorităţile locale că-şi va lua firmele şi va pleca în alt judeţ, destinaţia a rămas un mister deoarece afaceristul a refuzat să dea locaţia.
Iniţial, conform unor informaţii aruncate pe piaţa media, era vorba de judeţul Sibiu, comuna Şelimbăr, dar la conferinţă Becşenescu a negat, în ideea că ziariştii vor suna la primăria respectivă pentru confirmarea informaţiei, ceea ce s-a şi întîmplat, iar rezultatul i-a fost defavorabil .
Patronul Antares a încercat aceeaşi figură şi în urmă cu doi, trei ani în timpul unui scandal al transportatorilor, când a ameninţat că va pleca în …America, unde şi-ar fi cumpărat două hoteluri.
În fapt, atacul lui Dumitru Becşenescu la adresa actualului primar interimar a fost concertat de deputatul Romeo Rădulescu, partenerul său de afaceri, altfel nu se explică prezenţa la conferinţa de presă a fostului viceprimar Cosmin Constantinescu, prietenul cel mai propiat al fostului edil al Râmnicului, care spune:
Antares a construit fără autorizaţie, dar se vrea în legalitate tot prin încălcarea legii
Dumitru Becşenescu şi-a început conferinţa de presă, cu atacul la adresa actualului primar interimar, cu jumătăţi de adevăruri. Acesta a declarat că a depus cererea de autorizare la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea în luna ianuarie a acestui an, a primit certificat de urbanism şi a urmat perioada de obţinere a tuturor avizelor necesare, procedură ce a durat până în luna mai a.c. După obţinerea avizelor urma să i se dea autorizaţie de construcţie, dar nu a mai avut răbdare şi a construit fără actul cu pricina, pentru că promisese firmelor de transport internaţional că le face agenţie de turism până în luna mai.
În traducere liberă a construit ilegal, doar pentru a-şi ţine o promisiune de afaceri.
„Am depus pe data de 23 ianuarie 2013 documentaţia pentru obţinerea certificatului de urbanism. După o lună, pe 21 februarie, ne-au dat certificatul de urbanism. Am început să luăm avizele, dar am promis partenerilor noştri că vom face agenţia de turism internaţională până la 1 mai. Ne-am luat un răgaz, considerând că vom obţine autorizaţia până atunci. Nu ne-am gândit niciodată că din ianuarie şi până în mai noi nu o să obţinem acea autorizaţie (n.r.: deci domnul Becşenescu vorbeşte de o perioadă în care primar al Râmnicului era Emilian Frâncu, care de fapt nu i-a dat autorizaţia de construcţie mai devreme, dar îl acuză pe primarul interimar Gigi Matei că el este de vină, în condiţiile în care, conform legii, autorizaţiile de construcţie se eliberează numai de către primar). Apoi am depus documentaţia pentru autorizaţia de construcţie pe 16 mai (n.r.: adică domnul Becşenescu depune documentaţia pentru autorizaţia de construcţie în luna mai, pe data de 16, deşi le promisese partenerilor că până la 1 mai au agenţie de turism; o discrepanţă uriaşă în propriile declaraţii). Pe data de 23 mai Primăria ne-a transmis o adresă, dar ajunsă la noi pe 5 iunie, prin care ne spunea că ne mai trebuie nişte completări, fără specificarea lor”.
Patronul Antares a refuzat să spună şi ce i s-a cerut în adresa cu pricina pentru că ştia că prin construcţia respectivă a încălcat şi avizele date de Ministerul Transporturilor.
În adresă i se comunică necesitatea recalculării locurilor de parcare pentru că-i lipsesc 9, că trebuie recalculat POT-ul propus în conformitate cu PUG-ul aprobat pentru zonă, deoarece prin calculul corect al suprafeţelor reiese un POT mai mare. Primăria i-a transmis că cererea va fi reanalizată după completarea integrală a documentaţiei. În fapt i s-a cerut intrarea în legalitate, dar patronul Antares a refuzat să respecte legea şi a început construcţia pe motiv că statul îi este obligat vândut deoarece a înfiinţat 100 de locuri de muncă.
Becşenescu se vrea şeful primarului
Becşenescu a declarat că Gigi Matei s-a purtat cu el ca un ,,împărat”, în loc să stea în genunchi în faţa lui pentru banii aduşi la bugetul local, şi asta pentru că în data de 8 iulie 2013 Antares a primit o nouă adresă prin care i se spunea că cererea de autorizare va fi reanalizată după ce va intra în legalitate şi va plăti amenda conform legii. Prin procesul verbal de constatare, firma Antares a fost amendată cu 15.000 de lei, reprezentanţii săi prezenţi la verificări refuzând să semneze procesul verbal. Cu toate acestea, în cadrul conferinţei de presă Dumitru Becşenescu a declarat că nu i s-a aplicat nici o amendă, dar dacă i se va aplica o va contesta în instanţă.
„Da, am construit fără autorizaţie. Mi-am asumat acest lucru. Am studiat Legea 50, am văzut ce risc, dar pentru mine era mai important să risc o amendă, dar să-mi spăl obrazul faţă de partenerii mei şi să le creez acele condiţii pe care le-am promis. Ceea ce m-a determinat să iau decizia de a muta grupul de firme Antares în altă localitate este atitudinea primarului interimar Gigi Matei din ultima perioadă.
Continui să am această opinie, dar a fost un comportament de împărat care trebuie să-şi pună la punct argaţii şi tratamentul pe care l-a avut faţă de noi de genul acesta a fost. În localitatea în care am fost şi urmează să ne mutăm sediul primarul a stat cu noi patru ore , nu ştia ce să ne mai facă şi aici suntem trataţi fără pic de respect”, a mai spus Becşenescu.
Trebuie menţionat faptul că Gigi Matei a candidat o singură dată pentru funcţia de primar al Râmnicului.
Gigi Matei: Becşenescu a transformat autogara în Dovali!
Primarul interimar Gigi Matei a răspuns destul de calm şi elegant acuzelor formulate de patronul firmei Antares, deşi avea suficiente informaţii pentru a-i face ferferiţă imaginea şi aşa destul de şifonată, toate proiectele lui Becşenescu fiind realizate prin încălcarea legislaţiei, prin trafic de influenţă: staţia PECO din cartierul Nord, construită între blocuri, fără acordul locatarilor, blocurile Antares din cartierul Morilor, unde de-a lungul anilor, cei păcăliţi au umblat prin Justiţie să-şi găsească dreptatea, dar şi scandalul licenţelor de transport în comun pe traseele judeţului.
Vreau să vă spun că lucrurile sunt foarte clare, simple şi în conformitate cu Legea 50/2001, care reglementează autorizarea construcţiilor. Să vă spun povestea în varianta reală, pentru că nu ştiu în amănunt ce s-a discutat la conferinţa de presă a Antaresului. Există o comunicare a refuzului întocmirii acestei autorizaţii de construire. A sosit la mine săptămâna trecută, pentru semnare, o autorizaţie de construcţie pentru edificarea unei construcţii în Autogara 1 Mai. Mi-a sărit în ochi faptul că titlul acestei investiţii era realizarea unei autogări internaţionale. Cunoscând cât de cât situaţia din zona respectivă m-am uitat cu atenţie. Firma Antares a construit pe terenul destinat acestei autogări fel şi fel de chioşcuri, magazine, terase, buticuri, până şi o piaţă agroalimentară. Mă rog, a avut documente, le-a obţinut cum le-a obţinut de la prieteni pe care îi laudă în conferinţa de astăzi că au fost cei mai buni primari, probabil de asta au fost cei mai buni primari pentru că l-au pus în legalitate cu celelalte construcţii. Am cerut fotografii de la faţa locului, mi s-au adus şi, surpriză, clădirea era edificată. Vreau să vă mai spun că autogara nu mai funcţionează în acest moment în parametri impuşi de legislaţie şi anume ordinele ministrului Transporturilor şi alte documentaţii de urbanism, în sensul că s-a diminuat foarte mult spaţiul pentru parcarea, gararea şi manevrarea autobuzelor, lipsesc cam nouă locuri de parcare. Drept pentru care, o să găsiţi pe strada Matache Temelie autobuzele Antares, care ar trebui, de fapt, să stea în Autogară. De asta m-am sesizat şi am trimis spre reanalizare aceste cereri de autorizare. Eu nu puteam să emit autorizaţie de construcţie, nu-mi permite Legea 50, pentru o construcţie deja ridicată, pentru că nerespectarea legii are şi sancţiuni foarte drastice. Şeful Antaresului va primi autorizaţie după ce va îndeplini condiţiile prevăzute de lege. Va trebui să treacă prin toate furcile caudine, este adevărat, dar doar aşa se va decide dacă autogara rămâne autogară sau Dovali, pentru că a transformat autogara într-un târg”, a spus primarul interimar Gigi Matei.
Antares mimează plecarea…drum bun, cale bătută
Primarul interimar Gigi Matei nu a luat în serios ameninţarea lui Dumitru Becşenescu cu plecarea din oraş, considerând-o un şantaj lamentabil: „Este şantaj, dar băieţii deştepţi trebuie să ştie că sunt obligaţi să respecte şi legea. Este un şantaj pe care-l pune deasupra instituţiei, dar nu o să semnez niciodată de frică sau fiind şantajat de anume grupuri de interese sau băieţi deştepţi. Dacă mă puneţi pe mine să spun cât beneficiu are firma Antares şi cât contribuie la bugetul local, cred că este în favoarea firmei respective. Există o hotărâre a Consiliului Local prin care transportatorii interurbani privaţi sau de orice altă natură au interdicţie să activeze în staţiile de autobuz ale ETA. Ori Antares a beneficiat întotdeauna de clemenţă din partea Primăriei şi prin urmare cred că este un ajutor deosebit din partea instituţiei pentru această firmă. Ca să vă spun numai unul din avantajele acestei firme. Domnul Becşenescu nu pleacă nicăieri pentru că taxele din Râmnic sunt mici în comparaţie cu taxele percepute de alte oraşe, noi am mers pe minimum. Poate domnul Becşenescu îşi aduce aminte de ajutorul dat când era Traian Sabău primar”, a precizat Matei, făcând referire indirectă la bomba cu ceas construită între blocurile din Nord, staţia PECO.